Perjantaipullo: Alois Lageder Pinot Grigio 2019

Tämän viikon perjantaipullo on pinot grigio -rypäleestä valmistettu valkoviini Alto-Adigesta eli Etelä-Tirolista. Viini oli Alkon elokuun erikoiserissä ”Viinejä Alppien laaksoista”-teeman alla, ja sain oman pulloni maahantuojalta maistoon.

Alois Lageder Pinot Grigio 2019 on biodynaamisesti viljelty valkoviini perheomisteiselta Lagederilta, joka on perustettu jo 1800-luvun puolivälissä. Tila on edelleen saman perheen pyörittämä, nyt ohjaksissa on neljäs sukupolvi. Suurin osa tuotannosta on valkoviinejä.

Monet italialaiset pinot grigiot ovat kevyitä, helppoja ja hedelmäisiä. Lagederin pinot grigio on mukavan ryhdikäs kokonaisuus, jossa on tuntuvaa mineraalisuutta sekä tuoksussa että maussa. Väriltään viini taittaa hennosti vaaleanpunaiseen. Pinot grigio on pinot noirin mutaatio jonka kuori on harmahtavan vaaleanpunainen, ja usein siitä valmistetuissa viineissä on pieni punertava sävy – tehdäänpä siitä roseeviinejäkin jossain päin maailmaa.

Tuoksu on kevyehkö ja neutraali, framilla on sorainen mineraalisuus ja merellisiä sävyjä. Sitruksisia ja kevyen hedelmäisiä tuoksuja nousee myös esiin, esimerkiksi päärynää ja hunajamelonia. Myös hyvin kevyttä mausteisuutta.

Maku on tuoksua voimakkaampi, ja siinä tuntuu pientä suolaisuutta jälkimaussa. Maussa on myös syvempiä, hiivamaisia piirteitä johtuen neljän kuukauden kypsytyksestä sakkojen päällä. Kepeä hedelmäisyys viittaa maussakin päärynöihin, meloniin ja sitruunaan. Suutuntuma on kevyehkö ja tasapainoinen. Viinissä on sellainen tuntu, että se pääsisi kunnolla loistamaan ruokapöydässä esimerkiksi rasvaisen kalan tai syksyisemmän kasvisruoan kanssa, vaikkapa kurpitsaa, juureksia, pähkinöitä ja vuohenjuustoa.

Alois Lageder Pinot Grigio 2019 on Alkon elokuun erikoiserää ja vielä näyttäisi olevan hyvin myymälöissä jäljellä, hintaa viinillä on 18,90€
Viini on saatu Vinetumilta

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *