Perjantaipullo: d’Arenberg The Love Grass Shiraz 2018

Marraskuun viimeinen perjantaipullo on marraskuussa Alkon vakiovalikoimaan tullut uutuuspunaviini Australiasta. Viini on tuotettu McLaren Valessa Adelaiden eteläpuolella. Alue on kesällä varsin kuuma, vaikka sitä viilentääkin meren läheisyys ja erityisesti St.Vincentin lahdelta puhaltavat merituulet, joten se soveltuu hyvin lämpimän kasvukauden vaativille lajikkeille kuten shirazille, joka onkin alueen viljellyin rypäle yli 50% osuudella koko tuotannosta. Erittäin kuivat kesät vähentävät tautipainetta alueella, ja monet erityisesti laatuun panostavat tuottajat ovat osittain tämän ansiosta siirtyneet luomu- ja biodynaamiseen viininviljelyyn.

d’Arenberg The Love Grass Shiraz 2018 on perheomisteisen d’Arenbergin tilan tuottama luomuviini. Viiniä tilalla on valmistettu jo vuodesta 1912, ja nyt vetovastuussa on sitä pyörittävän Osbornen perheen neljäs sukupolvi. Tarhat ovat luomusertifioituja ja viinit viljellään biodynaamisesti, viinintekijä Chester Osbornen mukaan biodynaamisuus korostaa maaperän vaikutusta viinin makuun. Tarhoja muun muassa lannoitetaan lehmänsarvessa maahan haudatulla lannalla, joka maan alla talvehdittuaan sekoitetaan veteen ja aktivoidaan muodostamalla veteen pyörre ja kääntämällä sitten pyörteen suuntaa. Kaikki työ tarhoilla tapahtuu kuunkiertoon perustuvan biodynaamisen kalenterin mukaisesti. Lisäksi tämä viini on vegaaninen, eli sitä ei ole kirkastettu eläinperäisillä aineilla.

Australia on tullut tunnetuksi hyvin teknisestä viinintekemisestä, mutta d’Arenbergillä on hauskasti säilytetty perinteisempiä menetelmiä kuten rypäleiden polkeminen jaloilla ja vanhanaikaisten koriprässien käyttö.

Viini on väriltään vielä nuorekas, hieman liilaan taittava ja intensiivisen tumma. Voimakkaassa, maanläheisessä tuoksussa on sekä punaisia että tummia marjoja: karpaloa, kypsää tummaa kirsikkaa, karhunvadelmaa ja luumuakin. Shirazille tyypillinen pippurinen potku on myös mukana. Viini on kypsynyt 18 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, ja se tuo viiniin lisää mausteisuutta ja myös rakennetta. Tuoksussa on myös tuntuvaa eukalyptusta, joka usein australialaisissa viineissä johtuu eukalyptuksen kasvamisesta tarhojen läheisyydessä. Kokonaisuus on tumma, mehevä ja syksyinen.

Suutuntuma kertoo viinin nuoruudesta: tanniinit ovat vielä varsin napakat, särmikkäät ja hieman rakeiset. Viinissä on mukavan raikas hapokkuus. Tummat marjat korostuvat maussa enemmän kuin tuoksussa, kypsää ja lähes hillomaista tummaa kirsikkaa ja karhunvadelmaa. Neilikkainen, pippurinen tammen aromikkuus on hienosti tasapainossa hedelmäisyyden kanssa, ja eukalyptuksen yrttinen tuntuma nostaa muuten hyvin täyteläistä yleisfiilistä.

Hyvin tähän syystalven viileyteen sopiva runsas viini, joka sopii niin pihveille kuin meheville lihapadoille. Miksei myös täyteläisille, rasvaisemmille kasvisruoille, kun viini on vieläpä vegaanisesti tuotettu.

d’Arenberg The Love Grass Shiraz 2018 on Alkon vakiovalikoiman uutuustuote, ja hintaa sillä on 15,90€

Viini on saatu tuotenäytteenä maahantuoja Vinetumilta.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *