Perjantaipullo: Domaine de l’Idylle Rosé 2018

Olen ainakin Instagramin puolella aikaisemmin kertonut sekä rakkaudestani provencelaiseen roseeviiniin että muutaman aikaisemman kesän ”talon viini”-projektista. Olemme siis mieheni kanssa kesän alussa maistaneet muutaman meitä eniten kiinnostavan roseen, ja valinneet niistä ”talon viinin” jota olemme sitten varastoineet useamman pullon ja nauttineet kesän mittaan. Tällä viikolla Perjantaipullo on viime kesän suosikki, Domaine de l’Idylle Rosé 2018. Jos muistan oikein, niin viini oli viime vuonna osa jotakin Alkon erikoiserää, mutta on nyt vakiovalikoimassa. Oman pulloni pyysin tuotenäytteenä maahantuoja Arvid Nordquistilta.

Domaine de l’Idylle Rosé 2018 on tuotettu Ranskan ja Sveitsin rajan tuntumassa, Alppien alarinteillä sijaitsevalla AOC Savoien alueella. Alue on vähemmän tunnettu, ja niputetaan usein laajemman Jura-Savoien alle. Viinin on käytetty punaisia mondeuse ja gamay -rypäleitä. Näistä mondeuse on alueelle tyypillinen oma rypäle, joka makuprofiililtaan on punamarjainen, kukkainen ja mausteinen. Gamay puolestaan on enemmän tunnettu Beaujolais’n alueen punaviineistä. Väriltään viini on lämmin, keskivahva lohenpunainen.

Tuoksu on runsas ja mehevä, siinä on kypsiä hedelmiä kuten nektariinia, jotain vähän hunajamelooniin tai cantaloupeen vivahtavaa trooppista sävyä sekä vadelmaa. Ruusun ja orvokin kukkaisia aromeita. Tuoksussa on myös kermaisia, voimaisia vivahteita, joka saa minut tuumimaan onko viinissä mahdollisesti sallittu malolaktinen käyminen. Kokonaisuus on melko leveä ja mehukas, ja nostaa veden kielelle.

Myös maku on herkullisen mehevä ja hedelmäinen. Siinä korostuvat makeat, kypsät hedelmät. Maltillinen hapokkuus korostaa viinin leveää, paksua yleistuntumaa, ja maussa kermaisuus tuo mieleen miedon, pehmeän brie-juuston. Suutuntuma on silkkisen pehmeä. Herkullinen ja tasapainoinen viini!

Minulla on tapana juoda roseeviinit mahdollisimman nuorena, ja olinkin hieman skeptinen kun Domaine de l’Idyllestä ei ollut saatavilla vuosikertaa 2019. Läpinäkyvässä pullossa oleva roseeviini pilaantuu valon vaikutuksesta nopeammin kuin tummasta lasista valmistetussa pullossa olevat viinit, ja roseiden kepeä primääriaromeihin pohjautuva profiili ei hyödy pullokypsyttämisestä. Tämä viini oli kuitenkin kestänyt hyvin talven yli. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen viini, jossa on loistava hinta-laatu-suhde.

Domaine de l’Idylle Rosé 2018 on Alkon vakiovalikoimassa, ja sillä on hintaa 14,99€

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *