Perjantaipullo: Graf von Schönborn Riesling Trocken 2018

Nyt on ollut niin viileitä ja sateisia päiviä, että tällä viikolla Perjantaipullo pitää breikkiä roseeviineistä. Valitsin tälle viikolle alun perin elokuulle aikataulutetun saksalaisen rieslingin Rheingaun alueelta. Viini on saatu maahantuoja Amkalta maistoon.

Rheingau on kooltaan pienehkö mutta laadukkaista rieslingeistä tunnettu tuotantoalue, joka sijaitsee Rein-joen varrella. Rein virtaa lähes koko pituudeltaan etelästä pohjoiseen, mutta tekee noin 30 kilometrin mittaisella mutkan jossa joki virtaa idästä länteen. Tämän ”vaakasuuntaisen” pätkän pohjoisrannalla on Rheingau. Tarhat sijaitsevat etelään joelle päin antavilla rinteillä, jolloin maksimaalisen auringonvalon lisäksi tarhat hyötyvät valon heijastumisesta joen pinnalta. Metsäiset Taunus-kukkulat suojelevat aluetta kylmiltä tuulilta. Niinpä Rheingaun olosuhteet ovat suotuisat viininviljelyyn, ja alueen rieslingit ovat tyypillisesti kypsemmän hedelmäisiä kuin hitusen pohjoisemmassa sijaitsevan Moselin. Alueen maaperä on hyvin vaihtelevaa. Tuotannosta yli 80% on valkoviinejä.

Graf von Schönborn Riesling Trocken 2018 on perinteikkään Schloss Schönbornin varsin edullinen kuiva riesling, 12,98€. Schloss Schönborn on tuottanut viiniä vuodesta 1349, ja on myös VDP:n eli Verband Deutscher Prädikats und Qualitätsweingüter -tuottajajärjestön perustajajäseniä. Tuotannosta 91% on rieslingiä, ja Alkostakin heiltä löytyy tämän risukan lisäksi arvokkaampi Grosses Gewächs -riesling, puolikuiva feinherb sekä kuohuviini, jonka niin ikään sain maahantuojalta testattavaksi.

Hyvin kalpea, aavistuksen vihertävään taittava mutta lähes veden värinen viini on tuoksultaan kypsän, mehevän hedelmäinen, kukkainen ja aromaattinen. Siinä on erittäin kypsää päärynää, persikkaa, aprikoosia ja myös pieni trooppinen vivahde. Taustalla on aivan pieni häivähdys mineraalisuutta ja petroolia, mutta framilla on tuo herkullinen hedelmäisyys.

Suutuntuma on kevyt ja raikas. Sokeria viinissä on 7g, voimakas hapokkuus häivyttää sen suutuntumasta. Maku on melko intensiivinen ja hyvin samoilla linjoilla tuoksun kanssa: päärynää, persikkaa, aprikoosia ja trooppistakin hedelmää. Etenkin jälkimaussa tuntuu myös hunajainen aromi, akaasiahunajaa. Jälkimaku on pitkä ja jää mukavasti viipyilemään kielelle.

Maukas ja erittäin helppo juotava! Seurusteluun, kesän juhliin kuten häihin sopiva juoma, joka menisi buffaruokailussa monenlaisten ruokien kanssa ja sen jälkeen pelkiltään. Hyvä hinta-laatu!

Graf von Schönborn Riesling Trocken 2018 on Alkon vakiovalikoimassa, ja hinnaltaan 12,98€
Tuote saatu

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *