Perjantaipullo: Hewitson Miss Harry 2016

Tällä viikolla perjantaipullo on vanha ystävä vuosien takaa. Olin vuonna 2010 kokkina espanjalaisessa ravintola El Torossa, ja meillä oli siellä henkilökunnan viinikerho. Innostuin niihin aikoihin viineistä ihan kunnolla, ja kyselin myös paljon suosituksia meidän tarjoilijoilta. Erään kollegan suosittelema australialainen shiraz-blendi Miss Harry nousi nopeasti omaksi vakkaripunkukseni (espanjalaisen PradoRey Roblen ohella). Sitä tuli 10-luvun alkuvuosina napattua mukaan miltei jokaiselta Alko-reissulta. Jossain vaiheessa minun ja Harryn tiet kuitenkin erkanivat, ja nyt ajattelin että muutaman vuoden jälkeen aika on taas kypsä antaa Harrylle uusi mahdollisuus.

Videoversio löytyy tuttuun tapaan Instagramista!

Hewitson Miss Harry 2016 (Alkon nettisivuilla 2017, oman pulloni ostin pari viikkoa sitten joten myymälöissä voi vielä 2016-vuosikertaa olla) tulee shiraz-rypäleestä tunnetulta Barossa Valleyn alueelta Etelä-Australiasta, hieman Adelaidesta pohjoiseen. Viini on klassinen Rhône-blendi, jossa rypäleet ovat shiraz, grenache, mourvèdre, cinsault ja carignan – tästä blendistä käytetään usein lyhennettä GSM. Shiraz, joka Ranskassa tunnetaan nimellä syrah, on Australian lippulaivarypäle.

Hewitson Miss Harry, vanha ystävä vuosien takaa (kuva: alko.fi)

Miss Harryn tuoksu on mukavan mausteinen ja moniulotteinen. Siinä on shirazille tyypillistä pippurisuutta ja aromaattisuutta, tässä itselleni nousi roséepippuri, lakritsi tai anis ja jokin hento kukkainen vivahde. Tuoksussa on karpaloa ja punaista luumua – muistelin, että tuoksu olisi ollut muhevampi ja tummempi! Myös aussiviineille tyypillinen eukalyptuksen vivahde sieltä on löydettävissä, sekä kevyttä sikarilaatikkoon viittaavaa puumaisuutta.

Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja keskitanniininen, tanniinit tuntuvat pehmeän silkkisinä. Mukava hapokkuus keventää yleisfiilistä. Rakenne on hyvin balanssissa. Myös maussa nousee framille tuo tuoksun mausteisuus pippureineen ja lakuineen, eukalyptuskin siellä nostaa päätään. Hapokasta marjaisuutta, karpaloa ja puolukkaa. Jälkimausta puskee myös hyvin kevyttä tupakkaa ja nahkaa. Miellyttävä ja tyylikäs kokonaisuus.

Muistikuvissani tämä viini oli tosi pyöreä, pehmeä, tumma ja iso, mutta ainakin vuosikerta 2016 oli hyvin tasapainoinen. Kokonaisuus on paljon kepeämpi kuin muistelin. Helppo, tasapainoinen juontiviini, joka menee hyvin alas sellaisenaan, mutta varmasti olisi oiva pari vaikka kesän grilliruoalle, ankalle tai vähän kevyemmille juustoille.

Viini on Alkon vakiovalikoimassa, ja hintaa sillä on 15,99€

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *