Perjantaipullo: Jean Loron Beaujolais-Villages 2019

Tällä viikolla maistetaan nuorekas erikoisuus Beaujolais’n alueelta Ranskasta.

Beaujolais Noveau on gamay-rypäleestä uuden sadon punaviini, joka tulee myyntiin aina marraskuun kolmantena torstaina. Todella nopeaa toimintaa siis – sato on korjattu syyskuussa! Viinit ovat kepeitä ja mehumaisen hedelmäisiä, ja tarkoitettu juotavaksi muutaman kuukauden sisällä pullotuksesta. Beaujolais on vähän kuin uuteen perunaan verrattava sesonkiherkku.

Le Beaujolais Nouveau est Arrive!

Viini valmistetaan hiilidioksidikäymisellä (maceration carbonique) eli rypäleet lastataan kokonaisina terttuina syvään käymisastiaan, jolloin alimmaiset marjat murskaantuvat ja alkavat käymään. Käymisestä vapautuva hiilidioksidi täyttää tankin, jolloin kokonaisena säilyneet marjat aloittavat käymisen kuoriensa sisällä. Niihin ei imeydy tanniinia kuorista, ja maku säilyy erittäin marjaisena. Tyypillisiä hiilidioksidikäymisen makuja ovat mansikka, vadelma, kirsch, banaani, purukumi (hubbabubba, ei Jenkki spearmint!) ja kaneli.

Vuosi 2019 on ollut Beaujolais’n alueella haastava, koska siellä on ollut rajuja raekuuroja jotka ovat tuhonneet osan rypäleistä, ja lisäksi elokuussa oli jopa 40 asteen helteitä. Sato jäi noin puoleen edellisvuodesta, mutta laatu on ollut keskimääräistä parempi. Alkon valikoimaan saatiin tänä vuonna kaksi beaujolais’ta, joista valitsin Jean Loron Beaujolais-Villagen.

Viini on liilaan taittava ja intensiivisen värinen. Ensinuuhkaisulla se on yllättävän ”viinimäinen”, puuttuu beaujolais’lle ominainen mehumaisuus ja banaani. Tuoksussa on vadelmaa, mustikkaa ja kirsikkaa. Maku on kuiva, keskihapokas ja yllättävän tanniininen – yleensä beaujolais on äärimmäisen kepeää, mutta tässä on selvästi suuta kuivattavia parkkihappoja. Vähän petyin tähän, kun odotuksena oli purkkainen mehupommi! Kyseessä ei ollut ollenkaan lajityypillinen viini. Viininä ihan jees, hyvin simppeli, ei herätä suuria tunteita suuntaan eikä toiseen.

Nämä maistelunihan löytyvät Instagramista videomuodossa nimimerkillä @riikkajv ja hashtageilla #korkinpäällä ja #perjantaipullo 😉

Tämmöisen kepeän ja marjaisen viinin kanssa sopii kepeä, simppeli ruokakin, esimerkiksi kasvisruoat, piirakat ja vaaleat juustot. Netissä vinkattiin beaujolais’ta myös joulupöytään sopivaksi.

Viini on Alkon valikoimassa, ja hintaa sillä on 11,89€

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *