Perjantaipullo: Kendall Jackson Vintners Reserve Chardonnay 2016

Tällä viikolla perjantaipullo on kalifornialainen valkkari, joka oli itselleni oikein positiivinen yllätys. Amerikkalaiset ovat tunnettuja paksuista, öljyisistä chardonnaysta joissa on tymäkkä, vaniljainen tammen maku. Tämä kyseinen valkkari, Kendall Jackson Vintners Reserve Chardonnay vuodelta 2017 oli kuitenkin ihan jotain muuta kuin mitä odotin! (Haha, arvatkaa montako kertaa kirjoitin Kendall Jenner…)

Olin jotenkin pitkään ajatellut, että en erityisemmin tykkää chardonnaysta, koska yhdistin jostain syystä siihen tunkkaisen maun. Olin ehkä aiemmin juonut jotain huonolaatuista bulkkia tai sitten lättäniä ja hapottomia jenkkitammi-vaniljapommeja – yleisesti ottaen olen enemmän raikkaiden, tosi hapokkaiden ja aromikkaiden valkoviinien ystävä. Kestosuosikkini on saksalainen riesling.

Toisin kuin äkkiseltään voisi ajatella, Kalifornia ei ole erityisen kuuma viinintuotantoalue. Rannikkoseutua viilentää Alaskan suunnalta tuleva kylmä merivirta. Viileys edesauttaa hapokkuuden säilymistä rypäleissä, ja Kaliforniassa viljellään onnistuneesti Burgundin alueen rypäleitä eli chardonnayta ja pinot noiria erityisesti Montereyssa ja Sonomassa. Pienen salapoliisityön jälkeen selvisi, että tähän viiniin on käytetty rypäleitä Montereyn, Santa Barbaran, Mendocinon ja Sonoman alueilta – toisin kuin pullon perusteella voisi äkkiseltään luulla, siinä kun oli mainittu vain viinitalon osoite joka on Santa Rosassa.

Ihan ensimmäisenä viinissä kiinnittää huomiota väriin, joka on syvän kullankeltainen. Ensinuuhkaisulla lasista tulvahtaa makea, trooppinen hedelmäisyys – kypsää ananasta ja mangoa. Jenkkitammelle tyypillinen vaniljaisuuskin tuoksussa on, mutta ei häiritsevän voimakkaana, ja täyteläistä voimaisuutta. Viiniä on käymisen jälkeen kypsytetty hiivasakan päällä ja sakkaa on välillä sekoitettu (nippelitieto: tämä tekniikka on nimeltään batonnage), joka tuo viiniin paahteisen leipämäisiä aromeita ja tekee suutuntumasta täyteläisen.
Makumaailma on kuivempi kuin tuoksu antaa ymmärtää (jäännössokeria tässä on niin vähän, että kuivaksi luokitellaan), hapokkuus on keskitasoa. Yleisfiilis on täyteläinen mutta raikas. Ananas ja mango suussakin pyörivät, en itse saanut tästä juurikaan tuottajan lupaamaa sitruksisuutta.

Tällä viinillä on niin paljon bodya, että kuvittelisin sen pärjäävän hyvin jopa porsaan kanssa. Myös äyriäiset ja täyteläiset kanaruuat varmasti olisivat aivan passeleita kavereita. Itselleni tuli myös visio, että tämä voisi toimia joulupöydässä kalojen ja rapujen kaverina – tätä kokeilen viikonloppuna!

Viini löytyy Alkon valikoimasta ja hintaa sillä on 24,99€

Tsekkaa myös IGTV videoarvio Instagramista @riikkajv

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *