Perjantaipullo: Kuura Ice Cider 2017

Tämän viikon Perjantaipullo on vähän erilainen kuin aikaisemmat – valitsin nimittäin tälle viikolle kotimaisen talviomenoista valmistetun jääsiiderin. Jääsiideri on makea juoma, jota tarjoillaan jälkiruokaviinin tavoin. Se sopii siis hyvin suolaisten juustojen ja erilaisten jälkiruokien kaveriksi, tai jälkkäriksi sellaisenaan. Minulle tämä juomatyyppi oli entuudestaan tuntematon, enkä ollut maistanut aiemmin muita Kuuran tuotteita. Nappasin tämän heräteostoksena, osittain mielenkiintoisen tuotteen ja osittain nätin pullon takia.

Kuura Ice Cider 2017 on siis siideri, joka on valmistettu jäätyneestä omenamehusta. Talviomenoiden puristettu mehu on saanut jäätyä ulkona pakkasessa, ja keväällä ilmojen lämmettyä talteen on otettu ensimmäisenä sulava osuus. Sokerihan madaltaa nesteen jäätymispistettä, jolloin vesi jäätyy ensimmäisenä ja sulaa viimeisenä, ja tiivis sokeri- ja aromipitoinen mehu erottuu siitä sulaessaan matalammassa lämmössä. Jos joku muistaa vielä 90-luvun Rio Cola -mehujäät, niin niistähän imettiin posket lommolla se makea siirappi, ja jäljelle jäi kalvakka jääkimpale! Sama periaate. Eisweinista eli jääviinistä valmistus eroaa siinä, että eisweinissa jäätyvät kokonaiset rypäleet, joista sitten puristetaan konsentroitunut mehu.

Kuura Ice Cider 2017 – kotimainen jälkiruokajuoma

Jääsiiderin väri muistuttaa meripihkaa. Tuoksu on voimakkaan omenainen ja yllättävän vähän viinillinen, odotin viinimäisempää tuoksua kun tätä niin suoraan verrattiin jälkiruokaviiniin. Tuoksusta tulee mieleen hyvin voimakas omenahillo tai mehu, ompun lisäksi siinä on hento kanelin vivahde (kuten luonnostaan joissain omenoissa), aivan aavistus karamellia tai toffeeta, ja pieni hento hiivaisuus. Hiivaisuus on samankaltaista kuin esimerkiksi ranskalaisissa omenasiidereissä.

Maultaan siideri on makea, mutta ei lainkaan siirappimaisen imelä, ja suutuntumaa keventää pirteä hapokkuus. Myös maussa tosi konsentroitunut omena on pääroolissa, mutta siinäkin tuntuu tuo pieni hiivan aromi ja kaneli. Kokonaisuus on raikas ja hapokas.

Varmasti oikein toimiva makupari sinihomejuustolle – ja ehdottomasti kokeilun arvoinen jos ei vaikka tykkää portviinistä. Myös kermaiset jälkiruoat kuten panna cotta tai creme brulee menisivät varmasti jääsiiderin kanssa. Jos sattuu tykkäämään hanhenmaksan ja sauternes’n yhdistelmästä, niin tätä voisi kokeilla Hauhalan hanhifarmin hanhenmaksapasteijan kanssa!

Kuva: kuuracider.fi

Kuura Ice Cideria on saatavilla Alkosta ja heidän omasta myymälästään Fiskarsista. Hintaa sillä on 27,95€

(Täytyy kertoa tässä vielä, että kun marraskuussa yhtenä WSET-päivänä jouduin lapsenhoidollisista syistä suhaamaan taksilla ympäri Helsinkiä, niin jäin suustani kiinni yhden puheliaan taksikuskin kanssa. Kuski innostui kun kerroin opiskelevani viinejä, ja kertoi pitkät pätkät omista oluen- ja siiderinpanemisistaan. Hän oli kerran vahingossa jättänyt siideritonkat pihalle ja ne olivat jäätyneet, ja keväällä sitten jatkaneet käymistä omilla villihiivoillaan. Oli kuulemma tullut hyvää siideriä. Pitäisiköhän itsekin kokeilla?)

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *