Perjantaipullo: Mud House Sauvignon Blanc 2019

Tämän viikon perjantaipullo on tyylipuhdas sauvignon blanc Uudesta-Seelannista. Alun perin Ranskasta lähtöisin oleva sauvignon blanc on voimakkaan aromaattinen ja hapokas valkoinen rypäle, jonka tuoksu on helposti tunnistettavissa: siihen liittyy aina lehtimäistä vihreyttä, esimerkiksi nokkosta, herukanlehteä tai tomaatinlehteä, sekä kirpakan pistävää hedelmäisyyttä joka voi ilmetä karviaisen, passionhedelmän, raparperin tai ananaksen kaltaisina aromeina. Ranskassa rypälettä viljellään Loiren laaksossa ja Bordeaux’ssa, ja siitä tehdään sekä kuivia että makeita viinejä.

Myös Uusi-Seelanti on erityisen tunnettu sauvignon blanc -valkkareistaan, ja se onkin saarivaltion viljellyin rypälelajike. Uusi-Seelanti on ilmastoltaan viininviljelyn näkökulmasta varsin viileä, ja soveltuukin hyvin pohjoisemmasta Ranskasta ja Saksasta tutuille lajikkeille. Tyyliltään uusiseelantilainen sauvignon eroaa merkittävästi ranskalaisesta, ja on omasta mielestäni kaikkein helpoin viini tunnistaa sokkona. Siinä missä ranskalainen sauvignon on usein hillityn vähäeleistä, mineraalista ja viiltävän hapokasta, Uuden-Seelannin viineissä on lähes trooppinen fiilis. Tuoksu pomppaa lasista voimakkaana, ja ainakin minulle tulee siitä mieleen rehevänä kohisten kasvava sademetsä.

Mud House Sauvignon Blanc 2019 on malliesimerkki Uuden-Seelannin tyylistä. Rypäleet on viljelty Marlborough’ssa eli eteläisemmän saaren pohjoiskärjessä, joka onkin merkittävä tuotantoalue erityisesti sauvignon blancille. Viini on väriltään hyvin vaalea ja aavistuksen vihertävään taittava. Tuoksu on avoin ja voimakas, siinä on reheviä herukanlehden ja tomaatinlehden aromeita sekä hieman pistävää passionhedelmää, raakaa ananasta ja karviaistakin. Myös limeä ja greippiä löytyy.

Suutuntumaltaan viini on silkkisen tuntuinen, siinä on aavistuksen verran viskositeettia, ja voimakas hapokkuus nostaa veden kielelle. Ihan rutikuiva tämä viini ei ole, sokeria on 3g/l ja se omalta osaltaan aavistuksen pehmentää tuota hapokkuuden tuntua. Maku on tuoksun kanssa samoilla linjoilla, raikasta trooppisuutta, sitruksisuutta ja yrttimäistä lehtevyyttä. Kokonaisuus on mukavan raikas ja helposti lähestyttävä. Maut ja suutuntuma ovat hyvin tasapainossa, ja jälkimakukin on keskipitkä.

Raikas, runsas ja mutkaton valkoviini, jonka valitsin tähän Halloween-viikolle koska monella varmaankin on kurpitsaa nyt kotona, ja kurpitsa mielestäni sopii todella hyvin yhteen vuohenjuuuston sekä fetan kanssa. Vuohenjuusto puolestaan on luonteva pari sauvignon blancille. Eli jos satut viikonloppuna nauttimaan vaikkapa kurpitsa-vuohenjuustokeittoa, -salaattia tai -piirakkaa, suosittelen kokeilemaan Mud Housea niiden parina. Myös savulohi loistaa sauvignon blancin kanssa, eikä katkarapukaan tälle olisi yhtään huono kumppani.

Mud House Sauvignon Blanc 2019 on Alkon vakiovalikoiman tuote, ja hintaa sillä on 15,48€

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *