Perjantaipullo: Ricossa Barbera Appassimento 2019

Tämän viikon perjantaipullo on hieman epätavallinen viini Piemontesta, pohjois-Italiasta. Törmäsin viiniin ensimmäistä kertaa loppukesästä Wine with Hannahin Instagram-tilillä, Hannah oli tuonut viinin Italiasta. Kun huomasin, että viini on myös lähi-Alkoni hyllyssä, se oli suorastaan pakko napata maistoon.

Ricossa Barbera Appassimento 2019 on barolostakin tunnetun Ricossan punaviini, jossa alueelle tyypillinen mutkattomiin ja ruokaystävällisiin viineihin käytettävä barbera-rypäle on käsitelty Veneton alueella kehitetyn appassimento-menetelmän mukaan. Rypäleet on kerätty käsin, ja kokonaiset rypäletertut on aseteltu ilmavasti kuivumaan parin viikon ajaksi ennen murskaamista ja viininvalmistusta. Kuivuessa rypäleistä haihtuu vettä, ja muut ainesosat tiivistyvät. Lopputuloksena on hieman korkeampi alkoholipitoisuus, usein muutama gramma jäännössokeria, sekä tiivis, intensiivinen maku. Usein viineihin kehittyy myös rusinaisia kuivattujen hedelmien aromeita. Menetelmä on tutuin Veneton amarone-viineistä, mutta myös eteläisen Italian Pugliassa tuotetaan appassimentoja primitivo ja negroamaro -lajikkeista.

Ricossan barbera on vielä väriltään nuorekkaan liilaan taittava, tumma mutta läpikuultava. Tuoksu on mehevä, hillomainenkin, ja siitä on löydettävissä tummaa kirsikkaa, hapankirsikkaa, luumua, kuivattua timjamia sekä veikeän makeaa mausteisuutta. Mausteisuus ei tässä yhteydessä selity tammen käytöllä, sillä viini on käynyt ja kypsynyt terästankeissa. Myös kuivattujen hedelmien aromeita, ainakin kuivattua karpaloa ja viikunaa.

Suutuntuma on runsas ja kypsän hedelmäinen. Maussa korostuu tuoksua enemmän kuivattujen hedelmien tuntu, se kuivattu karpalo ja viikuna. Myös muhevat, lähes hillomaiset kirsikan ja luumun maut ovat mukana. Mausteisuus tuo lisäulottuvuutta muuten hedelmävetoiseen makuun. Runsasta suutuntumaa keventää barberalle tyypillinen raikas hapokkuus, joka saa myös melko korkean 14g/l sokeripitoisuuden integroitumaan kokonaisuuteen.

Helposti lähestyttävä, appassimento-viinien ystävälle varmasti hyvin uppoava perjantaipunkku, jonka ruokasuosituksena tällä kertaa perjantaipizza tai pasta bolognese. Takkatulen lämmössä, villasukat jalassa. Myös loppusyksyn mökkireissulle.

Ricossa Barbera Appassimento 2019 on Alkon vakiovalikoimassa, nyt jouluisessa lahjapakkauksessa, ja hinnaltaan 14,98€

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *