Perjantaipullo-special: Blind Tasting Challenge

Tällä viikolla toteutin perjantaipullon aika hauskalla tavalla. WSET Diploma -kurssikaverini Elina haastoi minut Instagramissa sokkomaistamishaasteeseen. Eli mieheni kävi hakemassa Alkosta täysin vapaavalintaisen pullollisen viiniä, kääri pullon folioon ja avasi korkin niin, että minulla ei ollut mahdollisuutta nähdä edes logoa kapselista. Sitten arvioin viinin käyttäen WSET:n Systematic Approach to Tasting -ohjeistusta ja kuvasin sen Insta-Storeihin, jonka jälkeen avasin pullon kääreistään ja katsoin menikö arvioni lähellekään 🙂

Viinin maistaminen sokkona on hyödyllistä sekä minulle opiskelijana että pidemmän linjan ammattilaisille, sillä ennakko-odotukset vaikuttavat aina jonkin verran siihen, miten arvioimme maistamiamme viinejä. Esimerkiksi jos maistan cabernet sauvignonia, lähden heti tietoisesti etsimään siitä mustaherukkaa ja minttua. Tai jos lasissa on vaikka saksalainen riesling, niin lähtökohtaisesti jo odotan että tulen tykkäämään viinistä. Sokkona viiniä maistaa rehellisemmin.

Mieheni oli valinnut minulle maistettavaksi valkoviinin, joka oli väriltään hyvin vaalea sitruunankeltainen, hieman vihreään vivahtaen. Tämä viittaa nuoreen valkoviiniin. Tuoksultaan viini oli voimakas, ja löysin siitä primääriaromeina vaaleita kukkia, vihreää omenaa, sitruunankuorta, greippiä, lehtimäistä/ ruohomaista tuoksua sekä kosteita kiviä. Sekundääriaromeina malolaktiseen käymiseen viittaavaa voita ja kermaa sekä hiivataikinan aromeita.

Suutuntumaltaan viini oli kuiva, melko voimakkaan hapokas, korkea-alkoholillinen ja täyteläinen. Rakenne oli paksu ja öljymäinen. Voimakas maku toisti tuoksun aromimaailmaa: greippi tuli hyvin voimakkaana, myös kuoren valkoista osaa, omenaa, ruohoista vihreää sekä voita hapanleivällä, jopa pieni juustomainen vivahde. Pitkä, viipyilevä jälkimaku. Laadultaan hyvä, melko kompleksi ja voimakas viini, joka kuitenkin korkean alkoholin ja terävän hapokkuuden vuoksi ei ollut ihan tasapainossa. Pullokypsytystä vielä kaipaisi.

Arvaukseni oli uuden maailman tammittamaton chardonnay. Aromimaailma täsmäsi chardonnayhyn, samoin kuin malolaktisen käymisen hyödyntäminen. Korkea alkoholi puolestaan viittaa joko lämpimään ilmastoon tai kuumaan vuosikertaan.

Maistamani viini oli kalifornialainen chardonnay: Tom of Finland Free Standing White Chardonnay 2018. Tammen kanssa menin metsään: viiniä on kypsytetty muutaman kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. Jälkeenpäin ajateltuna tämän olisi pitänyt olla aika selvä juttu, koska suutuntumassa oli runsautta ja häivähdys tanniinejakin, mutta jostain syystä sivuutin tämän koska tuoksussa ei ollut vaniljaa, neilikkaa tai paahteisuutta joita etsin. Rypäle ja uusi maailma meni kuitenkin oikein, ja muutenkin olen arviooni tyytyväinen 🙂

Tom of Finland Free Standing White Chardonnay 2018 on Alkon vakiovalikoimassa ja hinnaltaan 15,90€

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *