Perjantaipullo-special: Ennustin Alkon myydyimmät viinit

Tällä viikolla leikkimielisessä perjantaipullo-specialissa ennustin Alkon myydyimmän valkoviinin ja punaviinin vuodelta 2019. Ennustukseen en suinkaan käyttänyt Tarot-kortteja tai kristallipalloa, vaan katsoin viiden edellisvuoden myyntitilastot, joissa ykkössijaa ovat pitäneet samat viinit. Top 3 sekä punkuilla että valkkareilla on hieman elänyt, mutta ykkösenä on kaksi kissaviiniä:

Veikkaukseni: Myydyin viini ja myydyin valkoviini – Gato Negro Sauvignon Blanc

Myydyin punaviini:Gato Negro Cabernet Sauvignon

Myyntitilastot julkaistiin 14.1. ja tällä kertaa osuin maaliin ainoastaan valkkarin kohdalla. Gato Negro säilytti myydyimmän valkoviinin paikan reilun 815000 litran myynnillään. Myydyimmäksi punaviiniksi ja samalla myydyimmäksi viiniksi ponkaisi yllättäen portugalilainen 2U Duas Uvas, joka tuplasi myyntinsä edellisvuoteen nähden! Tänä vuonna myynti oli reilut 880000 litraa, kun aikaisempina vuosina myydyimmän punkun litramyynti on ollut 550000 litran tuntumassa. Pyrin maistamaan ja arvioimaan 2U:n lähiaikoina! 🙂

Gato Negro Sauvignon Blancia myydään myös kartonkitölkissä (kuva: alko.fi)

(Toim.huom. kommentoin tässä väärää veikkausta eli Gato Negro Cabernet Sauvignonia!) Punkku minua ei sinänsä yllättänyt, koska cabernet sauvignon on maailman viljellyimpiä, ellei jopa kaikkein viljellyin rypäle. Se pärjää hyvin monenlaisissa ilmastoissa ja erilaisilla kasvupaikoilla, ja tuottaa joka puolella maailmaa hyvin itsensä makuisia viinejä. Cabernet sauvignonille on tyypillistä selkeä mustaherukan tuoksu ja maku, minttuun tai eukalyptukseen viittaava yrttisyys, voimakas tanniinisuus ja täyteläisyys. Viileämmillä alueilla, jos se ei ennen sadonkorjuuta ehdi kypsyä aivan täysin, maussa on vihreän paprikan vivahteita.

Myös sauvignon blanc tuottaa yleensä hyvin tunnistettavia viinejä, sille on tunnusomaista hieman pistävä hedelmäisyys (passionhedelmää tai karviaista) sekä lehtimäinen, vihreä aromi, joka muistuttaa herukanlehteä, tomaatinlehteä tai nokkosta. Pistävyys saattaa muistuttaa jopa hikistä kainaloa tai kissanpissaa. Sauvignon blanc jakaa voimakkaasti mielipiteitä, hyvin monet sanovat etteivät pidä siitä ollenkaan, joten minua yllätti suuresti, että se pitää ykkössijaa niin selkeällä etumatkalla (kakkosena tulevaa Pearly Bay Dry Whitea on myyty vajaat 700 000 litraa).

Gato Negro on chileläinen tuotemerkki. Suomalaiset rakastavat chileläisiä viinejä, ja niitä myydäänkin meillä kaikkein eniten, vaikka Chile ei ole esimerkiksi Ranskaan, Espanjaan ja Italiaan verrattuna mikään suuri viinintuotantomaa. Näitä viinejä siis maistoin tällä viikolla, ja nappasin niitä mukaani 0,25l pienet muovipullot. Tavallisen 0,75l ja tuon pikkupullon lisäksi molempia viinejä on saatavilla litran kartonkitölkissä sekä isommassa hanapakkauksessa.

Gato Negro Cabernet Sauvignon, mahdollisesti Suomen myydyin punaviini (kuva: alko.fi)

Gato Negro Sauvignon Blanc oli selkeästi sauvignon blanciksi tunnistettavissa. Siellä oli se vihreä lehtimäisyys, karviaista, passionia sekä kevyttä sitruksisuutta. Kuiva ja melko hapokas maku jää hieman latteaksi. Yleisvaikutelma on simppeli. Mitään vikaa tässä ei ollut, jos kohta ei mitään kovin kiinnostavaakaan. Harmiton perusvalkkari.

Gato Negro Cabernet Sauvignon puolestaan oli yllättävän kevyt. Tuoksussa on tunnusomaisen mustaherukan ja tummien marjojen lisäksi pyrkimystä tammen aromimaailmaan, veikkaan että on käytetty tammilastuja tai -haketta – pientä vaniljaisuutta, puumaisuutta ja paahteisuutta. Myös hieman minttuisuutta tai eukalyptusta. Tanniineita viinissä ei paljoakaan ollut, ja viini on suutuntumaltaan kevyt – yleisfiilis on jopa mehumainen. Tuoksun kevyen tunkkainen vivahde toistuu jälkimaussa. Tuomio: Ihan kiva.

Ostaisinko näitä viinejä toista kertaa? En juotavaksi. Ei näissä tosiaan mitään vikaa ollut, mutta vähän tylsiä näin harrastelijan/puoliammattilaisen näkökulmasta. Noin 4€ maksava 0,25l pikkupullo on toki kätevä jos viiniä tarvitaan pieni määrä vaikka ruuanlaittoon, eikä ole tarkoitus juoda viiniä enää ruokajuomana – TAI jos ruokajuoma on niin arvokas, että sitä ei raaski käyttää ruokaan. Ja kyllä nämä maultaan ammattikeittiöiden keittiövalkoviinin ja -punaviinin voittavat!

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.