Perjantaipullo: Tenuta di Corte Giacobbe Vigneto Runcata 2016

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tämän viikon perjantaipullo on garganega-rypäleestä valmistettu soave superiore Italian Venetosta. Videoversio löytyy tuttuun tapaan Instagramista.

Tenuta di Corte Giacobbe Vigneto Runcata
#rakastanruncata

Soave on Italiassa Veneton alueella valmistettu viinityyppi, jonka päärypäle on garganega. Tämä soave superiore on valmistettu kokonaan garganegasta, ja kyseiseen viiniin käytetyt rypäleet on kasvatettu kahden ei-toiminnassa olevan tulivuoren välisellä harjanteella noin puolen kilometrin korkeudessa. Rinteillä sijaitsevilla tiloilla yön ja päivän välinen lämpötilaero on suuri, ja viileät yöt auttavat rypäleitä säilyttämään hapokkuuden niiden kypsyessä. Osa köynnöksistä on kasvatettu perinteiseen italialaiseen tyyliin kaarimaiseen pergola-muotoon.

Tuliperäisen, vulkaanisen maaperän tuoma mineraalisuus on tässä viinissä hyvin voimakas, tuoksu tuo mieleen kivennäisveden ja kostean soran. Tuoksussa on myös hedelmiä: omenaa, raparperia, hunajamelonia ja raakaa ananasta. Viiniä on kypsytetty 12 kuukauden ajan hiivasakkojen päällä suurissa tammitynnyreissä – tämä tuo tuoksuun hieman leipätaikinaa muistuttavaa hiivaisuutta, ja malolaktisen käymisen aiheuttama kermainen aromi tekee tuoksusta leveän. Kokonaisuus on raamikas ja ryhdikäs.

Viini on väriltään voimakkaan sitruunankeltainen

Maku on kuiva, jäännössokeria on vain pari grammaa, ja voimakas hapokkuus keventää leveää kokonaisuutta. Maussa toistuu tuoksun hedelmäisyys ja voimakas mineraalisuus. Hyvin tyylikäs, monipuolinen ruokaviini, jota olen itse onnistuneesti nauttinut ainakin tatti-tryffelirisoton ja haudutettujen possunposkien kanssa. Hyvä valinta myös äyriäisille.

Viini on Alkon vakiovalikoimassa – hox! Itselläni sattui olemaan vanhempaa vuosikertaa, Alkon nettisivuilla on jo 2017, myymälöissähän saattaa olla vaihdellen vähän eri vuosikertoja riippuen siitä minkälainen menekki on ollut – ja hintaa sillä on 24,99€.

kulttuuri ruoka-ja-juoma ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *