Perjantaipullo: Txomin Etxaniz Txakoli Rose 2018

Tämän viikon perjantaipullo tulee hieman vähemmän tunnetulta viinialueelta Pohjois-Espanjasta. Biskajanlahden rannikolla Getariassa viljellään viinejä muusta Espanjasta poiketen melko kosteissa ja viileissä olosuhteissa. DO Getariako Txakolinan perinteisiä rypäleitä ovat valkoinen hondarrabi zuri ja punainen hondarrabi beltza, joita tähänkin viiniin on käytetty. Viinitilat sijaitsevat merta kohti avautuvilla korkeilla rinteillä.

Txomin Etxaniz on alueensa vanhin ja suurin viinitila. Perjantaipullo on tämän perheomisteisen viinitilan roseeviini, Txomin Etxaniz Txakoli Rose 2018. Kevyesti pirskahteleva rosee on valmistettu käsinpoimituista rypäleistä, jotka on puristettu hellävaraisesti paineilmatankeissa. Viini on saanut kypsyä käymisen jälkeen hiivasakkojen päällä.

Txomin Etxaniz Txakoli Rose 2018

Viini on melko voimakkaan värinen siihen nähden, että se on tuottajan mukaan valmistettu valkoviinin tavoin suorapuristuksella. Väri taittaa lämpimään lohenpunaiseen. Tuoksu on kevyt ja happaman marjainen: hieman raakaa mansikkaa, vadelmaakin, karpaloa, siideriomenaa, suolaista merellisyyttä (ehkä henkinenkin assosiaatio, kun tietää tarhojen sijaitsevan meren läheisyydessä!) sekä hento, yrttinen ja fenkolimainen vivahde.

Maku on tuoksun kanssa samoilla linjoilla. Suutuntuma on kevyt, ja sitä korostaa viinin voimakas hapokkuus sekä kevyt pirskahtelevaisuus joka on alueen viineille tyypillistä. Mausta on myös löydettävissä mansikkaa, karpaloa ja hieman siiderimäistä, käynyttä omenaa, erityisesti jälkimaussa. Suuhun jää viipyilemään lääkeyrttejä muistuttava kevyt aromi.

Raikas ja kesäinen aperitiivijuoma, myös kumppaniksi kevyille ja vähärasvaisille kala-, äyriäis- ja kasvisruoille. Ehkäpä voisi kokeilla mansikka-vuohenjuustosalaattia. Herkkä kesäviini.

Txomin Etxaniz Txakoli Rose 2018 on Alkon vakiovalikoimassa, ja sillä on hintaa 14,98€
Oman pulloni pyysin tuotenäytteenä maahantuoja Vinetumilta.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *