Perjantaipullo: Zaccagnini Cerasuolo d’Abruzzo Rosé 2019

Roseekesän ensimmäinen Perjantaipullo tulee Keski-Italian itärannikolta, DOC Cerasuolo d’Abruzzosta. Apellaatio on uudehko, se on irtautunut isommasta Abruzzon alueesta vuonna 2010 ja tuottaa lähes pelkästään montepulciano-rypäleestä tehtyjä roseeviinejä. Montepulcianoa ei tässä yhteydessä pidä sekoittaa toscanalaiseen vino nobile di montepulcianoon, joka valmistetaan sangiovese-rypäleestä. Viini on saatu maahantuoja Arvid Nordquistilta tuotenäytteenä.

Zaccagnini Cerasuolo d’Abruzzo Rosé 2019 on, kuten nimikin vihjaa, väriltään lämpimän kirsikkaisen sävyinen. Pullosta näkee heti, että kyseessä on italialainen viini – missään muualla nimittäin ei taideta sitoa pullon kaulaan roikkumaan pientä puunpalasta. Olettaisin, että kyseessä on viiniköynnöksen palanen. Jos jollakulla on tarkempaa tietoa tämän perinteen taustoista, niin kertokaa ihmeessä!

Kirsikanvärinen italialainen rosee Zaccagnini Cerasuolo d’Abruzzo

Tuoksussa on meheviä metsämarjoja, kuten villimansikkaa ja vadelmaa. Kirsikkaan viittaavan cerasuolo-nimen takia ajatukset siirtyvät myös tuoksusta etsimään kirsikkaa, ja ehkäpä tässä sellaista kirsikkasiirapin tai cocktailkirsikan tyyppistä, karamellimaista kirsikkaista aromia on. Tuoksu voisi viitata jopa tikkariin.

Maussa on jännittävää suolaisuutta. Siitä tulee mieleen jokin suolaiseen ruokaan käytettävä yrtti, ja myös merellistä suolaisuutta. Suutuntuma on mehevän hapokas, ja marjaisuus suussa taittuu enemmän kohti mansikkaa ja taas sitä kirsikkaa. Kuten näissä vähän tummemmissa roseeviineissä on pidemmän kuorikontaktin ansiosta tyypillistä, niin tämänkin viinin suutuntumassa on pieni häivähdys tanniineita ja punaviinimäistä syvyyttä. Kokonaisuus on täyteläisempi kuin esimerkiksi henkäyksenohuissa eteläranskalaisissa roseeviineissä.

Mehevä, maukas viini, joka ruokapöydässä yhdistyy luontevasti vaalean lihan kuten possun tai kanan kanssa. Myös voimakkaamman makuiset kala- ja äyriäisruoat. Viini on vegaaninen.

Zaccagnini Cerasuolo d’Abruzzo Rosé 2019 on Alkon vakiovalikoimassa, ja sillä on hintaa 15,49€

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *