Pinkki prosecco tulee, oletko valmis?

Pitkän odotuksen jälkeen Italian maa- ja metsätalousministeriö (Ministry of Agriculture, Food and Forestry) on hyväksynyt rosee-proseccon tuottamisen.

Onhan pinkkiä kuohuvaa tuotettu Pohjois-Italiassa aiemminkin, mutta tähän asti sitä ei ole saanut kutsua proseccoksi. Prosecco valmistetaan DOC Proseccon tuotantoalueella glera-rypäleestä, joka on valkoinen. Nyt gleran rinnalle on hyväksytty punainen pinot nero (eli pinot noir), jota saa valmiissa rosee-proseccossa olla 10-15%. Kuivuusasteen on oltava brut nature tai extra dry, viini on valmistettava charmat-menetelmällä, eli toinen käyminen tapahtuu paineistetussa tankissa. Sen on myös oltava ns. vuosikertaviini, eli vähintään 85% on oltava yhden vuosikerran tuotantoa ja tuo vuosi on mainittava etiketissä. Viinit tulevat myyntiin aikaisintaan ensi tammikuussa.

(kuva: Mgg Vitchakorn / Unsplash)

Arvioiden mukaan rosee-proseccon tuotanto voi nousta jopa 30 miljoonaan pulloon vuodessa.

Mitä mieltä olette? Kriittisimmät ovat jo huudelleet, että kyseessä on täysin kaupallinen temppu, jossa tuotetaan väkisin uusi tuote koska sekä prosecco että rosee ovat nyt trendikkäitä. Toisaalta pinkkiä kuohuvaa on jo alueella tuotettu muilla nimikkeillä, kuten Italian Rosé. Prosecco ei ole tyyliltään ns. ”vakavasti otettava viini”, vaan helposti lähestyttävä, edullinen ja kepeä juotava. Näillekin viineille on paikkansa.

Lähteet
The Drinks Business: Pink Prosecco Gets the Green Light
Decanter: Rosé Prosecco given the green light

kulttuuri ruoka-ja-juoma ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *