Rypäleet aasta ööhön: Syrah / Shiraz

Ranskassa syrah, Australiassa shiraz, muualla jompikumpi näistä, riippuen kummanko maan tyyliä kopioidaan. Syrah on kotoisin Ranskasta, Rhônen alueelta, jossa siitä tehdään sekä lajike- että sekoiteviinejä. Australiaan sen on tuonut maan viininviljelyn kantaisänäkin tunnettu James Busby 1830-luvulla. Ranskassa syrahia viljellään myös Languedoc-Roussillonissa ja Provence-Côte d’Azurissa, mutta muualla maailmassa viljelymäärät ovat varsin vähäisiä.

Varsinkin aussi-shirazit ovat usein ”bush wineja” eli pensaan malliin kasvatettuja köynnöksiä (kuva: Shutterstock)

Pohjois-Rhônessa syrahia blendataan hieman erikoisen kuuloisesti valkoviinirypäleisiin, Côte-Rôtiella viognier ja Hermitagessa marsanne ja rousanne. Valkoiset rypäleet maseraatiovaiheessa auttavat värin irtoamista syrahin kuoresta ja pehmentävät sen tanniineita. Etelä-Rhônen blendi puolestaan on syrah, grenache ja mourvedre eli tuttavallisemmin GSM – tätä blendiä on kopioitu ympäri maailman. Mukana voi olla myös cinsault ja carignan. Australiassa shirazia viljellään lähes kaikkialla, tunnetuimmat alueet ovat Barossa Valley ja McLaren Vale.

Syrah/shiraz on sopeutunut hyvin lämpimään ja paahteiseen ilmastoon, joskin Rhônessa on Australiaan verrattuna huomattavan viileää. Liian kuumassa rypäleelle ominainen kukkaisuus häviää, mutta isompi ongelma on liika viileys – jos syrah ei kypsy kunnolla, siihen tulee juuresmainen aromi, joka muistuttaa eniten keitettyä punajuurta. Etenkin pohjois-Rhônessa syrah viljellään etelään päin olevilla rinteillä, jotta auringonvalo ja lämpö saadaan maksimoitua. Lisähaastetta tuo mistral-tuuli, jolta köynnöksiä pitää suojella.

Hewitson Miss Harry on oikein kelpo shiraz-blendi (kuva: alko.fi)

Viileämmän ilmaston, käytännössä Ranskan, syrahissa on orvokin tai neilikan kaltaista kukkaisuutta, karhunvadelmaa, vadelmaa ja usein hentoa savuisuutta. Ikääntyessä siihen kehittyy nahkaa, tupakkaa ja suklaatakin. Lämpimän ilmaston shiraz puolestaan on täyteläisempi, tumman kirsikkainen, mustaherukkainen ja pippurinen. Näihin ikä tuo lakritsin, kuivattujen luumujen ja suklaan aromeita.

Rhônen laatuviinit, kuten muutkin ranskalaiset laatuviinit, ovat arvokkaamman puoleisia. Alkossa kannattaa etsiä avainsanoja Hermitage, Côte-Rôtie ja Chateauneuf-du-Pape. Ausseista tuttuja kelpo tuottajia ovat mm. Hewitson, Hardys, Jim Barry ja Yalumba, joilta löytyy shirazeja eri hintaluokissa.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *