Shamppanjatasting: huippuvuosi 2012

Perjantaina pääsin järkkäämään kaveriporukalle shamppanjatastingin. Maistettiin rinnakkain viisi upeaa, eri tyylistä skumppaa tuoreelta huippuvuodelta 2012!

2012 oli Champagnessa äärimmäisen haastava vuosi viljelijöille. Alkuvuodesta harvinaisen kovat pakkaset, joita seurasi epätavallisen lämmin lopputalvi. Kasvukauden alkua ja kukintaa häiritsivät rajut rankkasateet sekä kovimmat raekuurot joita alueella on koettu yli 200 vuoteen. Elokuussa saatiin vielä lähes 40 asteeseen nousseet helteet. Sato jäi pieneksi, joillain alueilla puoleen tavallisesta. Ilmeisesti ääri-ilmiöistä selvisivät parhaat ja sitkeimmät rypäleet, sillä jo sadonkorjuun aikaan tästä vuosikerrasta povattiin jopa 90-luvun huippuvuosien veroista. Etenkin pinot noir loistaa vuoden 2012 shamppanjoissa.

Nicolas Feuillatte Collection Vintage Blanc de Blancs Champagne Brut 2012
100% chardonnay, 8g dosage

Valitsin illan ensimmäiseksi viiniksi grand cru blanc de blancsin Champagnen suurimmalta osuuskunnalta Nicolas Feuillattelta. Rypäleet viiniin tulevat Côtes de Blancsilta. Viini oli todella raikas ja hedelmäinen, framilla erittäin nuorekasta vihreää omenaa ja sitruunaa ja kevyttä paahteisuutta. Puhdas ja raikas esimerkki blanc de blancsista, vielä hyvin nuori skumppa joka hyötyisi kellaroinnista. Illan edullisin viini ja paras hinta-laatu-suhde.

Pol Roger Vintage Champagne Brut 2012
60% pinot noir, 40% chardonnay, 9g dosage

Viini-lehden vuoden shamppanja 2020 perinteikkäältä, Britannian kuningashuoneenkin suosiossa olevalta Pol Rogerilta. Kiinnostavana knoppina pullot on tanssitettu käsin.

Pol Roger oli myöskin tyyliltään hedelmäinen ja raikas, mutta edellistä viiniä runsaampi ja leveämpi. Kypsempää hedelmäisyyttä: persikkaa, mangoa ja siiderimäistä omenaa sekä aprikoosihillon ja appelsiinimarmeladin aromeita. Myös voidellun paahtoleivän fiilistä. Pol Roger oli yksi illan suosikeista.

Louis Roederer Vintage Champagne Brut 2012
70% pinot noir, 30% chardonnay, 10g dosage

Illan kolmas viini oli Louis Roederer, jonka valitsin esimerkkinä reduktiivisesta tyylistä. Toisin sanoen shamppanjaa on joka valmistusvaiheessa suojeltu hapen vaikutukselta, ja talon tyyliin kuuluu myös malolaktisen konversion (viinin terävien omenahappojen muuntuminen pehmeämmiksi maitohapoiksi) estäminen. Viinissä olikin hyvin rapsakka happorakenne, jota oli tasapainotettu hitusen korkeammalla dosagella.

Reduktiivinen fiilis oli varsin voimakas, sain itse heti vahvana raapaistun tulitikun tuoksua ja asiasta keskustellessa osa koki tämän popkornimaisena, paahtuneena fiiliksenä. Myös vinkeää marsipaania! Roedererissa oli illan viineistä eniten kuplia, ja ne myös säilyivät lasissa hyvin. Reduktiivinen fiilis jakoi mielipiteitä, eikä tämä viini ollut kenenkään ykkössuosikki.

Charles Heidsieck Vintage Champagne Brut 2012
60% pinot noir, 40% chardonnay, 8g dosage

Charles Heidsieck toimi esimerkkinä oksidoituneemmasta tyylistä. Talon tyyliin kuulu non vintage -shamppanjoissa käyttää erityisen paljon ja tavallista vanhempia reserviviinejä, joten oli hauska päästä kokemaan miten tyyli näkyy vintageshamppanjassa.

Viinissä olikin selvästi aikaisempia kehittyneempi tunnelma ja paljon ruskeita, syksyisiä sävyjä: maatuvia lehtiä, pähkinöitä ja paahdettua sokeria. Viinissä oli myös kolhiintuneen ja vähän käyneen omenan aromia. Erittäin kompleksi viini, joka runsaudestaan huolimatta oli hyvin raikas. Illan arvokkain viini, joka kyllä nousikin yhdeksi suosikeista.

Philipponnat Blanc de Noirs Champagne Extra-Brut 2012
100% pinot noir, 5g dosage

Illan päätti pinot noirista valmistettu Philipponnatin blanc de noirs. Pohjaviiniä on osittain kypsytetty tammessa, ja myös malolaktinen käyminen on sallittu. Varmaankin osittain tästä johtuen matalampi sokeripitoisuus ei tuntunut liian brutaalilta, vaan viini säilytti hienosti tasapainonsa. Blanc de noirsille tyypilliseen tapaan tämäkin viini oli varsin maskuliininen ja harteikas.

Tuoksussa ja maussa oli kypsää sitruksisuutta sekä hieman hentoja metsämarjoja, sekä etenkin jälkimaussa tammen mausteisuutta. Tammi nousi esiin myös viinin suutuntumassa. Mukavan runsas päätös illalle. Viini oli mukavan persoonallinen, ja tuntui maistuvan hyvin kaikille osallistujille.

Ihan mieletön setti maisteltavana, tällaisten iltojen jälkeen on kyllä onnellinen ja kiitollinen siitä että tällaista pääsee tekemään ns. opiskelun puitteissa!

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *