Uuden vuoden kuohuvat: Pihistä, panosta tai pröystäile

Uutta vuotta ja erityisesti uutta vuosikymmentä kannattaa juhlistaa poksauttamalla auki pullollinen kuohuvaa. Poimin kolme maljannostoon sopivaa kuplajuomaa eri hintaluokissa. Maljannostoon ja muuhun seurusteluun kannattaa valita kepeitä, hedelmäisiä viinejä, jotka eivät välttämättä vaadi ruokaa seurakseen. Helpot ja hedelmäiset juomat menevät komeasti alas myös sipsien ja muun pikkunaposteltavan kanssa.

Soligo Col De Mez Prosecco Extra Dry (kuva: alko.fi)

Pihistä – Soligo Col De Mez Prosecco Extra Dry, 13,89€

Oma valintani on tänä vuonna edullinen italialainen, koska nakkien, perunasalaatin ja lasten nukuttamisen jälkeen, puoliväkisin vuodenvaihteeseen valvoneena arvokkaampi maljajuoma menisi meillä ihan suoraan sanottuna hukkaan. Nyt niin muodikkaat proseccot ovat yleisesti ottaen kevyitä, raikkaita ja hedelmäisiä ja niissä on hieman enemmän makeutta kuin cavassa tai ranskalaisissa kuohuvissa, ja ne ovat siksi helppoja ja mutkattomia juotavia. Suosittelen myös heille, jotka ottavat muutaman kaljan alle ja skoolaavat sitten rakettien käryssä muovimukeista taskulämmintä kuohuvaa! Soligo on kypsän päärynäinen, tyylipuhdas ja erittäin suunmukainen prosecco.

Nicolas Feuillatte Reserve Especial Champagne Brut (kuva: alko.fi)

Panosta: Nicolas Feuillatte Reserve Exclusive Champagne Brut, 39,99€

Shamppanja on aina tyylikäs valinta. Kuten aiemmin totesin, uuden vuoden skoolaamiseen sopii kepeä ja hedelmäinen paremmin kuin paahteinen tai muuten kehittynyt ja maanläheinen. Shamppanjaksi edullisemmasta päästä oleva Nicolas Feuillatte on varma perusskumppa, jonka mausta voi löytää mm. omenaa, sitruunaa ja briossia. ”Niku” toimii hyvin sekä muodollisemmissa että rennommissa tilanteissa.

Veuve Clicquot Magnum Champagne Brut (kuva: alko.fi)

Pröystäile: Veuve Clicquot Magnum Champagne Brut, 116,96€

Jos satut juhlimaan uuttavuotta vähän isommalla (= yli 4hlö) porukalla, magnum-pullo tekee takuuvarman vaikutuksen. WSET:illa opin shamppanjaguru Essi Avellanin luennolla, että magnum on optimaalinen pullokoko kuohujuomille, sillä isommassa pullossa viini altistuu suhteessa pienemmälle määrälle happea kuin tavallisessa nollaseiskavitosessa – molemmissa pulloissa kun on saman kokoinen kaula. Tämän takia viini oksidoituu hitaammin, ja säilyttää pidempään raikkaat primääriarominsa (eli ne hedelmäiset). Magnum on hyvä valinta myös pitkäaikaiseen säilytykseen omassa viinikellarissa.

Alkon valikoimassa on useampiakin magnum-kuohuvia (sekä vielä tästäkin isompia pullokokoja, jos haluaa räväyttää kunnon isoissa kemuissa), itse nappaisin kokeiluun Veuve Clicquot Brut, jota olen aikaisemmin maistanut vain peruspullossa. Shamppanjataloa johti pitkään Grand Dame of Champagnena tunnettu innovatiivinen pioneeri madame Clicquot, shamppanjatalon johtaja aikana jolloin naisen paikka oli kotona. Hän laajensi bisnestä ulkomaille ja kehitti mm. ensimmäisen tanssituslaitteen. ”Keltainen leski” on kypsän hedelmäinen, ja siitä voi löytää jopa tarte tatinin aromimaailmaa (voita, omenaa, karamellia).

Omassa jääkaapissani tosiaan nököttää tänä vuonna Soligo odottelemassa vuoden vaihtumista. Joko sulla on kuplat hankittuna?

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *