Vappuviini hakusessa? Viimehetken vinkit!

Tänä vuonna moni viettää vappua vähän eri merkeissä kuin yleensä. Teekkarikaste, lakitukset ja muut juhlallisuudet on peruttu, eikä piknikillekään kannata lähteä ainakaan isojen kaupunkien puistoihin. Ilmapalloja sentään saa Prismasta! Mutta koska ainakaan meillä ei aiota olla vapunpäivää aivan arkisissa tunnelmissa, vaan yritämme tuoda juhlafiilistä kotiin, tässä muutama viimehetken vinkki vappukuoharin valintaan!

Viini-lehden Vuoden Kuohuviini -finalistit:

Vuoden shamppanjaksi valittu Pol Roger Vintage Champagne Brut 2012 ja vuoden kuohuviini Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut ovat aika itsestään selviä suosituksia. Haluan kuitenkin nostaa tähän omat suosikkini top kolmosesta:

  • André Clouet Rosé Champagne Brut on vilahtanut blogissa aikaisemminkin. Tämä 100% pinot noir on kuiva, mehevän hedelmäinen roseeshamppanja, josta on aistittavissa mm. verigreippiä, vadelmaa ja marsipaania. Todella herkullinen shamppanja, jossa loistava hinta-laatu-suhde!
  • Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut on erinomainen cava, johon on käytetty chardonnay-, macabeo-, parellada- ja pinot noir -rypäleitä. Elegantti pullo istuu arvokkaampaankin juhlapöytään, ja kuiva cava sopii hyvin erilaisten kalaruokien kylkeen.
Elegantti Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut (kuva: alko.fi)

Leikkisät pullot:

Vapun juhlintaan voi hyvin valita leikkisän näköisen pullon. Omasta jääkaapistani löytyy Minna Parikan suunnittelemassa pullossa oleva rosécava, jota en ole vielä maistanut. Toinen nosto on alkuvuodesta Matkamessuilla maistamani suunmukainen italialainen rosé, jonka pullo on myös erityisen kaunis.

  • Wonderland by Minna Parikka Rosé Cava Brut on valmistettu grenache noir -rypäleestä. Viinin on valmistanut perinteikäs, palkintojakin voittanut Vicente Gandian viinitalo. Ja katsokaa nyt tätä pulloa!
  • Fiorissimo Italian Rosé Sparkling Wine Extra Dry on myös kaunis kuin karkki. Fiorissimo valmistaa myös proseccoa, mutta koska prosecco on aina glera-rypäleestä valmistettua ja siis vaaleaa, ei näitä kuohuvia italialaisia roseita saa – ainakaan vielä – kutsua proseccoksi vaikka ne olisi valmistettu samalla alueella. Kuulemma lupaa myös punaisten rypäleiden käytölle on haettu, joten nähtäväksi jää saammeko jossain vaiheessa pinkkiä proseccoa. Joka tapauksessa tämä kuohari on helposti lähestyttävä ja hedelmäinen, ja sopii erinomaisesti italialaishenkiseen antipasti-pöytään.
Wonderland-cavan upean pullon on suunnitellut Minna Parikka (kuva: alko.fi)

Makeaa munkeille:

Jos kuoharia haluaa nautiskella munkkien kanssa, saa viinissä olla tuntuvasti makeutta. Muuten makea jälkkäri voi saada viinin maistumaan kovalta, kitkerältä ja metalliselta. Monelle tutut Asti Gancian tyyppiset makeat kuoharit voivat mennä munkkien kanssa ihan kivasti, mutta tässä kuitenkin kaksi omaa suositustani.

  • Borgo Maragliano La Caliera Moscato d’Asti 2019 on makea ja matala-alkoholinen (vain 6%!) jälkiruokaviini. Moscato-rypäleestä tehdyt viinit ovat erityisen aromaattisia ja kukkaisia, ja tämä kyseinen viini tulee vieläpä kätevässä 0,375l pikkupullossa. Sopii munkkien lisäksi tuliselle tai mausteiselle ruoalle.
  • Veuve Clicquot Rich Champagne Doux on reilun kuudenkympin hintaisena valinta hänelle, joka haluaa hieman törsäillä. Tämä makea shamppanja nautitaan epätyypilliseen tapaan jäiden ja sitruunan- tai limensiivun kanssa! Kuulostaa perverssiltä, maistuu hyvältä.
Vähän erilainen valinta vapun kuohariksi on eestiläinen, raparperista valmistettu Rabarbra (kuva: alko.fi)

Villit kortit: 

Jos jäiden kanssa juotava shamppanja ei vielä ole tarpeeksi villi kortti, niin tässä vielä pari vähän erikoisempaa valintaa. Uusimmassa Viini-lehdessä oli juttu raparperikuohuvista, joita Baltian maissa valmistetaan, ja siitäpä sain syyn nostaa tähän sympaattisen eestiläisen Nudist Drinks ”garage wineryn” raparperikuoharin, jota omassa jääkaapissani odottaa pullollinen (saatu valmistajalta). Toinen valinta on punainen – ei rosee, vaan todella punainen – kuohuviini Italiasta.

  • Rabarbra Sparkling Rhubarb Dry on hennon vaaleanpunainen kuohuva, jossa maistuu raparperin lisäksi herkkä kukkaisuus. Nudistin viinit valmistetaan eestiläisistä hedelmistä ja marjoista, ja fermentoidaan siiderihiivalla. Viinit ovat raikkaan hedelmäisiä ja kepeitä. Rabarbra on vielä tällä hetkellä Alkon tilausvalikoimassa (saatavilla Arkadian, Lempäälän ja Tampereen Stockan myymälöistä), mutta kesäkuussa se siirtyy vakiovalikoimaan ja on laajemmin saatavilla ympäri Suomea. Nudistilla on oma viinibaari Telliskiven alueella Tallinnassa – vinkkinä vaan sitä varten kun täältä joskus taas pääsee matkustamaan!
  • Lambruscot ovat veikeitä, voimakkaan punaisia italialaisia kuohuvia. Omaa vanhaa tuttuani ei enää löytynyt Alkon sivuilta, mutta kokeilun arvoisia voisivat olla esim. lambrusco grasparossa -rypäleestä valmistettu Riunite Il Fojonco Lambrusco tai neljän eri lambruscorypäleen blendi Righi Lambrusco di Modena Biologico.
kulttuuri ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *