Viinilasin valitseminen – mukana arvonta!

Cabernet-lasi, New World Shiraz -lasi, Burgundy-lasi, Rhone-lasi, Grand Champagne -lasi, Chardonnay-lasi… Onko viinilasilla oikeasti vaikutusta siihen, miltä viini maistuu?

Erilaisia viinilaseja (kuva: Shutterstock)

Ihmisen makuaisti on todella rajallinen, kielellä aistitaan perusmaut eli hapan, makea, karvas, suolainen ja umami. Suurin osa aromeista on oikeasti tuoksuja, joita aistitaan nenäontelossa sijaitsevalla hajuepiteelillä. Tuoksujmolekyyleja kulkeutuu epiteelille sekä nenän kautta että suusta nenänielun kautta. Tämän takia nuhaisena ei ruokakaan maistu miltään.

Lasin koolla ei juurikaan ole merkitystä tuoksun ja maistamisen kannalta. Valkoviinilasit ovat punaviinilaseja pienempiä siksi, että viini pysyisi pidempään viileänä. Suuressa lasissa taas viini on suhteessa enemmän hapen kanssa tekemisissä, jolloin se avautuu nopeammin. Tämä voi olla punaviinille eduksi.

Tuoksun kannalta tärkeintä on maljan muoto. Alhaalta leveämpi ja suuta kohti kapeneva lasi ohjaa aromit voimakkaammin kohti nenää, ja korostaa erityisesti primääriaromeja eli rypäleen omia hedelmäisiä, marjaisia ja kukkaisia tuoksuja. Kapea suuaukko myös ohjaa viinin ensimmäiseksi kielen kärkeen, jossa makuaisti on herkin. Leveästä suuaukosta viini leviää koko kielelle, jolloin on helpompi astia suutuntumaa ja tekstuuria. Suoralinjaisessa lasissa korostuvat tuoksun sekundääri- ja tertiääriaromit kuten tammikypsytyksen tuoma mausteisuus ja viinin ikääntyessä syntyvät maanläheiset tuoksut – metsänpohja, tupakka, nahka jne.

Punaviinistä löytyviä aromeita (kuva: Shutterstock)

Yleisesti ottaen tulppaanin mallinen, voimakkaasti kapeneva lasi sopii herkille ja aromaattisille viineille kuten riesling, sauvignon blanc, pinot noir ja gamay. Leveäsuinen, suorempi malli taas sopii tammitetuille valkoviineille (chardonnay) ja voimakkaille, tanniinisille punaviineille kuten cabernet sauvignon, syrah/shiraz ja tempranillo.

Kuohuviini tarjotaan yleensä kapeasta ja korkeasta lasista koska se säilyttää kuplat parhaiten, mutta maistamismielessä tulppaanin mallinen lasi tuo aromit paremmin esille. Valkoviinilasikin sopii kuohuviinille hyvin. Laakea coupe-lasi puolestaan on perua ajoilta, jolloin naiset käyttivät korsetteja ja kuoharista piti saada kuplat pois – siinä kuplien lisäksi pääsevät karkuun aromit. Itselläni on sekä geneerisiä suorahkoja laseja (ostettu yo-juhliani varten vuonna kivi ja kirves…) että muutama tulppaanimainen Lehmann Grand Champagne -lasi. Ero näiden välillä on kuin yöllä ja päivällä, mutta juhlakäytössä suosin noita edullisempia – joka kerta kun henkäyksenohuilla Lehmanneilla kippistää, ottaa vähän sydämestä!

Kotikäyttöön on mielestäni turha hankkia isoa määrää erilaisia laseja. Itselläni on peruslasistona Stockan oman merkin laseja, jotka muotoilultaan muistuttavat vähän Iittalan Essence-laseja. Maistelua ja WSET-harjoittelua varten ostin Riedelin Ouverture-punkkulaseja, jotka kokonsa puolesta sopivat hyvin sekä puna- että valkoviineille, ja lisäksi meillä on pari lahjaksi saatua Riedelin isompaa viinilasia. Tykästyin Ouvertureihin kovasti, tosi hyvän tuntuiset kädessä, klassisen kauniin muotoiset ja viinien aromit tulevat hyvin näissä esille. Jos olisin nyt uusimassa omaa lasistoani, niin hankkisin pelkkiä Ouvertureja, ja pitäisin lisäksi nuo Lehmannit.

Arvonta: 4kpl Riedel Ouverture -punaviinilaseja

Ja nyt seuraa kiva juttu: Arvon Instagramin puolella seuraajien kesken 4 kpl näitä uusia lemppareitani, Riedel Ouverture punaviinilaseja! Seuraa Instagram-tiliäni @riikkajv ja käy kommentoimassa yllä näkyvään kuvaan kenen kanssa mieluiten nautiskelet viiniä. Arvontaan voi osallistua kuka tahansa täysi-ikäinen, jolla on postiosoite Suomessa. Tarkemmat tiedot kuvan alla Instassa – Instagram/Facebook ei ole mukana arvonnassa.

kulttuuri ruoka-ja-juoma ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *