Viking Line Special – parhaat poiminnat Viikkarin Tax Free -valikoimasta

Kesälomakauden ja väistyvän koronakauden kunniaksi ajattelin kirjoittaa laivaliikenteen Tax Free -viineistä. Pari viikkoa sitten jaoin Instagramissa Tallink-vinkkejä, nyt vuorossa on Viking Line.

Pyysin Vikingin MS Rosellan Tax Free -myymälässä työskentelevää Jesper Jakobssonia listaamaan omia viinisuosituksiaan Viking Linen viineistä. Tutustuin Jesperiin viime vuonna Perhon WSET Level 3 -kurssilla, ja yhteinen opiskelutaival jatkuu Diploman parissa syksyllä. Vasta 22-vuotias Jesper on työskennellyt Viking Linella 18-vuotiaasta asti, ensin Tax Free -varastossa ja myöhemmin myyjänä. Kiinnostus viineihin syttyi työn kautta. ”Aloitin ostamaan aina erilaisia viinejä kotiin, maistelemaan ja samalla lukemaan netistä faktaa just niistä viineistä. Kun menin armeijan jälkeen takaisin MS Rosellalle, viinikiinnostus tuli entistä enemmän esille ja aloin etsimään erilaisia mahdollisuuksia kouluttautua viinien parissa. Sen jälkeen olen tiennyt, että tämä on se mitä haluan tehdä!”

Viking Linen nettisivu on aika kankea, eikä sieltä valitettavasti pysty linkittämään yksittäisiä tuotteita muuten kuin ennakkotilattavissa olevien tuotteiden osalta. Kuvat tähän postaukseen on metsästetty netistä.

Ensimmäisenä halusin kysyä Jesperiltä suosituksia viineistä, joita ei ole Alkon valikoimassa. ”Ehdottomasti Viking Linen uusi laivan valkoviini Handwerk Riesling Dry Saksan Moselista. Kuiva, hyvä hapokkuus ja erittäin pirteä viini. Ei mitään ekstraa, just sitä mitä odotetaan Moselin alueelta tulevalta rieslingiltä. Sopii seurustelujuomaksi sekä äyriäisten kanssa. 9,50€ hyvästä rieslingistä ei ole paljon! Tämä on myös hyvä viini, jos haluaa ostaa vähän enemmän esimerkiksi isompaan juhlaan.”

Château Clément Saint-Jean

Jesper nosti esiin myös klassisen bordeaux’laisen, Château Clément Saint-Jean, 13,90€. Médocin alueella tehty viini on 58% merlot, 42% cabernet sauvignon. ”Asiakkaat sanovat usein, että hyvää Bordeaux’ta ei voi saada alle kahdellakympillä. Tämä on vaihtanut monien mielipiteen. Viini on jo nyt helposti lähestyttävä, mutta se kestää ja saa enemmän syvyyttä vuosien kertyessä. Eli osta kaksi pulloa ja laita toinen viideksi vuodeksi säilytykseen.”

Myös Bottegan viinit ympäri Italian ovat Jesperin mukaan varma valinta. ”He tekevät todella perinteisiä viinejä just siltä alueelta mikä etiketissä lukee. Hintaluokka on 7,50€-60€.” Jesper suosittelee valkoviineistä Bottega Pinot Grigio D.O.C Colliota, 12,50€ – kuiva, hyvin hapokas ja hedelmäinen pinot grigio, jossa mm. ananasta, päärynää ja kukkaista akaasiaa. Punkkusuosituksena Bottega Valpolicella Ripasso Superiore D.O.C, 12,95€. ”Todella klassinen ripasso, joka sopii suomalaiseen makuun. Täyteläinen ja kuiva punaviini, tyypillisiä ripasson makuja kuten kypsää luumua ja punaista kirsikkaa. Jälkimaku on todella pehmeä ja jättää mukavan mausteisuuden kielelle.”

Bottega Pinot Grigio D.O.C Collio

Seuraavana pyysin tärppejä vakavammin viinejä harrastavalle asiakkaalle. ”Isoin yllätys asiakkaille on, että koko valikoima ei ole nähtävissä netissä. Hyllyistä voi löytää harvinaisuuksia tai pieniä eriä kiinnostavia viinejä! Vaikka arvoviinien kysyntä on todella korkeaa, aina löytyy jotain kiinnostavaa, ja vinkkejä kannattaa kysyä henkilökunnalta. Tällä hetkellä hyllystä löytyy esimerkiksi Ulysse Collinin Blanc de Noirs, 89,90€ joka on mielestäni todella kiinnostava ja erilainen shamppanja.” Jesper nosti esiin myös espanjalaisen Torresin omistuksessa olevan kalifornialaisen Marimar Torresin, jonka Mas Cavalls Pinot Noir, 34,90€, ja Acero Chardonnay, 25,90€ ovat hänen mielestään todella korkealaatuisia.

Marimar Torres Mas Cavalls Pinot Noir

Kyselin Jesperin suosituksia myös erityisen hyvän hinta-laatu-suhteen viineistä sekä edullisempia suosituksia esimerkiksi häitä tai muita isompia juhlia ajatellen. Ensimmäisenä löytyi vinkki edullisesta Riojan alueen punaviinistä, joka on itsellenikin tuttu – ja todellinen löytö, sillä Alkossa sama viini maksaa 17,98€ ja laivalla vain 8,95€, ”Baron De Ley Reserva on ehkä hinta-laatu-suhteeltaan paras viini koko valikoimassa.”

Myös kasvisruoalle löytyi tuttu ja todella hyvä viinisuositus, itävaltalainen Laurenz V. Forbidden Grüner Veltliner, 9,90€. ”Jos syö esimerkiksi tulista kasvisruokaa, niin suosittelen. Viini on puolikuiva, ja hedelmäisyys nostaa viinin täyteläisyyttä. Todella hintansa arvoinen!” Isompien juhlien suhteen Jesper vinkkasi, että kannattaa ensin selvittää mitä ruokaa juhlissa tarjotaan, ja kysyä sen jälkeen neuvoa henkilökunnalta. ”Autamme mielellämme, ja teemme kaikkemme että saatte hyvää palvelua!”

Laurenz V. Forbidden Grüner Veltliner

Viini-ihmisiltä pitää aina perinteisesti kysyä lemppariviiniä, ja kuten tapaan kuuluu niin Jesperkään ei suostunut valitsemaan yhtä suosikkia. Alueista hän nosti kuitenkin esiin Etelä-Ranskan Provencessa sijaitsevan Bandolin, jonka viinejä on ollut mukava nautiskella nyt kesällä ja ruoan kanssa. Kiitos paljon asiantuntevista vinkeistä!

kulttuuri ruoka-ja-juoma matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *