WSET Level 3: Tentinjälkeisiä tunnelmia

Pari päivää tentin jälkeen on hyvä vielä purkaa siihen liittyviä jälkifiiliksiä.

Torstaina oli siis WSET-kurssin tenttipäivä, matkustin Helsinkiin puolilta päivin ja lukurauhan nimissä törsäsin ylimääräiset 6€ ykkösluokan junalippuun. Tempaisin alkumatkasta pari kupillista kahvia, että maku ehtisi kunnolla haihtua suusta ennen tentin aloittavaa maisteluosiota, ja selailin sen jälkeen läpi kurssikirjan.

Tentti tosiaan alkoi kahden viinin sokkotastingilla. Tähän oli aikaa puoli tuntia. Valkoviinistä on mahdollista saada 20 ja punaviinistä 21 pistettä. Tastingistä olen tosi varma, valkkari oli ihan selvästi jalohomeinen jälkiruokaviini joten siihen sai aromit ja flavorit takuuvarmasti oikein. Toinen viini oli simppeli, nuori punkku, itse asiassa mietittiin jälkeenpäin oliko se beaujolais 😀 Ihmettelen, jos ei läpi mene, niin hyvä flow oli tässä!

Systematic Approach to Tasting
Maistamisen ohjekaavio eli Systematic Approach to Tasting ei tokikaan saanut olla mukana tentissä

Teoriaosuudessa oli 50 monivalintakysymystä ja 100 pisteen edestä esseitä. Etukäteen varoiteltiin, että kahden tunnin aika on tiukka ja että ei varmastikaan ole mahdollista vastata kaikkiin esseekysymyksiin. Monivalinnoista kehotettiin skippaamaan kaikki, joista ei ole heti ensilukemalla varma, ettei tuhlaa niihin aikaa. No, vastasin kuitenkin kaikkiin monivalintoihin koska vääristä ei saa miinuspisteitä – eikä siellä itse asiassa ollut kuin neljä tai viisi sellaista jotka jouduin arvaamaan. Ja ehdin vastata myös kaikkiin esseisiin!

Esseekysymyksiä oli laidasta laitaan, vähän puskista tullut 25 pisteen arvoinen Tokaji-kokonaisuus jäi harmittamaan koska olin lukenut Unkari-osion aika pintapuolisesti. Siitä tuskin tulee muutamaa pistettä enempää. Muuten olin mielestäni hyvin kartalla. Yhtenä kysymyksenä oli mm. alla oleva kuva, jonka perusteella piti kertoa ja perustella miksi kyseinen viini on premium-hintainen.

Chateau cheval blanc premier grand cru classe 1990
Kuva: wine-searcher.com

Shamppanjan valmistukseen liittyvä pidempi essee oli myöskin, jotain Bordeaux’n maaperästä ja ilmastosta, ja pienempiä esseitä uuden maailman alueista. Sattui tosi hyvin että netistä lataamassani mallitentissä oli pari lähes täysin samaa kyssäriä (Central Otagon ilmastosta ja Clare Valleyn & Eden Valleyn rieslingistä), joten niistä pitäisi ainakin tulla hyvät pisteet!

Kokeet lähetetään Lontooseen tarkistettavaksi, ja tuloksia voi odotella 8-9 viikon kuluttua. Tammikuu menee siis postilaatikolla kytätessä.

kulttuuri ajattelin-tanaan opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *