Säästämisen aloittaminen ja tavoite

Säästämisen aloittaminen on kuin mikä tahansa hyvinvointia lisäävä elämäntapamuutos, joka vaatii pitkäjänteisyyttä ja kurinalaisuutta. Mitä aiemmin säästämisen aloittaa sitä pienemmällä summalla on mahdollista päästä vuosien tai vuosikymmenten päässä siintävään tavoitteeseen. Tavoitteen merkitystä ei kannata aliarvioida, koska se ohjaa toimintaamme ja helpottaa pysymään suunnitelmassa.

Tavoitteen määrittämisessä kannattaa lähteä liikkelle oman elämän unelmista – mistä sinä oikeasti haaveilet? Tavoite voi olla säästäminen jotain ennalta määrättyä tarkoitusta varten, tietty rahamäärä esimerkiksi 10 tai 20 vuoden kuluttua, oman asunnon- tai sijoitusasunnon osto tai hyvä taloudellisesti tasapainoinen elämä. Suomalainen eläkejärjestelmä ei ole kestävällä pohjalla ja minä en ainakaan laske eläkepäiviäni sen varaan, että saisin eläkettä valtion kassasta. Siksi varaudun siihen itse ja toivon, että mahdollisimman moni muukin varautuisi.

Korkoa korolle on efekti, jonka teho tulee selkeimmin esille vasta vuosien kuluttua. Tästä syystä mahdollisimman pikainen säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen on olennaista. Olen kuullut usein, kuinka korkoa korolle vaikutuksen tajuaminen on avannut silmät ja sijoittaminen ei ole sen jälkeen enää tuntunut pankkineuvojien höpötykseltä vaan ensiarvoisen tärkeältä oman taloudenhoidon kulmakiveltä.

Säästöön siirrettävän summan ei pidä olla liian suuri, että rahaa jää elämiseen ja itselle tärkeisiin asioihin. Rehellinen ja realistinen arvio säästöön siirrettävästä summasta on olennaista onnistumisen kannalta. Joskus pitää olla mahdollisuus myös vähän tuhlata, koska siitäkin voi tulla hyvä mieli ja lisää onnellisuutta.

Muistan hyvin, kuinka mahtavaa oli aikanaan myydä ensimmäiset osakesijoitukset ja ostaa vapautuvilla varoilla hevoselleni upeat suitset ja satula. Noista hankinnoista minulle oli epäilemättä enemmän iloa kuin kyseisen osakekurssin seuraamisesta ja aika-arvon vaikutuksesta sijoituksen kehitykseen vaikkakin hevonen ja varusteet on myyty jo aikaa sitten pois.

Ei ole järkevää säästää ainoastaan tulevaisuutta varten, koska vain tämä hetki on varma ja tätä käsillä olevaa hetkeä kuuluu elää. Silti eläminen kuin viimeistä päivää tuskin tuo mielenrauhaa ja turvallisuuden tunnetta tulevaisuuteen ja saattaa lopulta heikentää mahdollisuuksia elämän nauttimiseen myöhemmin.

Pohdittavia asioita säästämisen aloittamisessa:

• Säästöaika
• Olemassa olevat säästöt ja/tai kuukausittain karttuvat säästöt
• Säästöjen tuottotavoite

Haaveita ja tavoitteita on hyvä olla, koska ne ohjaavat meitä haluamaamme suuntaan, mutta ei ole väärin olla tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen ja elää ilman suurempia suunnitelmia. Automaattisesti kuukausittain säästöön menevä summa vapauttaa ajatuksia ja aikaa omien mielenkiinnon kohteiden pariin. Taloudellinen hyvinvointi lisääntyy vähitellen omalla painollaan, lisäten samalla kokonaisvaltaista hyvinvointia ja onnellisuutta.

tyo-ja-raha oma-elama hyva-olo raha
Kommentit (3)
  1. DoreenMoretz
    3.6.2020, 13:20

    Pero el ingreso recibido por la familia en especie credito joven no es directamente adecuado para la acumulación, por lo que los miembros de la familia lo usan para satisfacer sus propias necesidades, y el resto del ingreso en especie, por regla general, se convierte a través de la venta en ingresos en efectivo, ya que el ingreso en efectivo es más conveniente para acumular ahorros.

  2. ”Joskus pitää olla mahdollisuus myös vähän tuhlata, koska siitäkin voi tulla hyvä mieli ja lisää onnellisuutta.”

    Tää on niin totta. Harmi vaan että monet tekee sen pikavipeillä ja pikavippiyritykset on valtaosin perustettu huijaamaan laina-asiakkaita. Mulle tarjottiin lainaa tekstiviestitse 150 %:n korolla. Pieni selaus nettiä ja otin lainan pankista: https://finaton.com/fi/lainaa/bigbank . Korko 5 %. Hintavertailun merkityksen kun porukka tajuais niin ois monta velkavankeutta vältetty. Ihmisten pitäs elää hetkessä joo, mutta ei mihin tahansa hintaan jos omia säästöjä ei ole.

    1. Hetkessä eläminen on tosiaan hieno taito, mutta kaiken suhteen niin ei kuitenkaan voi elää. On todella surullista, kun kalliilla pikavipeillä lähdetään toteuttamaan haaveita. Sellaisesta tulee pian raastava kierre, jossa säästämisestä ei voi puhua lainkaan vaan kaikki rahat menevät aiempien vippien takaisinmaksamiseen. Mielestäni pankkilaina on vastuullista lainaa, kun siinä otetaan huomioon lainanhakijan tilanne laajemmin. Hienoa, että olit tarkkana, etkä hyväksynyt noin hurjan korkeaa lainan korkoa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *