Sijoitussuunnitelma

Usein sijoittamista käsittelevässä kirjallisuudessa puhutaan kolmen eri aikavälin sijoitussuunnitelmista. Jos tuntee itsensä ja epäilee menevänsä liian herkästi säästöille, niin silloin on hyvä olla eri mittaisille aikaväleille omat sijoituskohteet ja –suunnitelmat. Tämä auttaa säästettyjen varojen säilymisessä, kun ne eivät ole yhdellä napin painalluksella käytettävissä. Itse en ajattele säästämisen horisontteja, koska tiedän säästöjen karttuvan automaattisesti kuukausittaisen säästämisen ansiosta.

Omassa säästämisessäni kaiken ydin on juurikin säännöllinen säästäminen osakerahastoihin. Siinä hoituvat kuin itsestään keskipitkän ja pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmani. Lyhyen aikavälin suunnitelmiin lasken mukaan vain päivittäistä rahan tarvetta vastaavat varat. Usein kuulen puhuttavan, että kolmen kuukauden nettotuloja vastaava määrä on sopiva lyhyen aikavälin varakassaksi. Tuo on kieltämättä erittäin hyvä ohjenuora.

Minulla on kuitenkin tyypillisesti vain yhden kuukauden nettotuloja vastaava summa käyttövaroina, koska tämän hetkisessä, historiallisen matalassa korkoympäristössä tilivarojen ja ylipäätään korkosijoitusten inflaatiolla korjattu tuotto ei mieltäni lämmitä. Toinen peruste suosituksia matalampaan varakassaan on se, että en ole shoppailija. En ole koskaan välittänyt tavaroiden haalimisesta. Ostan harvoin, mutta laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Näin säästän rahaa, koen olevani onnellisempi ja ennen kaikkea voin elää omien arvojeni mukaisesti.

Sijoitusaika määrittelee pitkälti sen, millaisia sijoituskohteita on mahdollista valita omille säästöilleen. Osakesijoitukset ovat pääasiassa pitkäaikaisia sijoituskohteita, sillä yli viisi vuotta on tyypillinen suositusaika osakesijoituksissa. Useat sijoituskohteet ovat toki voimassa toistaiseksi ja ne voi halutessaan myydä lyhyenkin omistusajan jälkeen pois. Tällöin kuitenkin pitää olla valmis siihen, että sijoituksen arvo voi heilua lyhyellä ajalla voimakkaastikin, eikä lunastushetkellä välttämättä saa omiaan pois.

Jos osakesijoitukset ovat niitä pitkänaikavälin sijoituskohteita, niin mitkä sopivat lyhyemmälle aikavälille? Perinteisesti korkosijoitukset ovat olleet sopiva kohde 1-3 vuoden sijoitusajalle. Nyt on kuitenkin hyvin haastava tilanne matalan korkotason vuoksi, eikä esimerkiksi korkorahastoista ole odotettavissa kovin hyvää tuottoa. Näin ollen vuoden sisällä tarvittavat varat on turvallisinta säilyttää nollakorkoisella pankkitilillä. Pankkitilille ei kuitenkaan kannata varastoida ylivarovaisesti rahaa tulevia tarpeita  enemmän. Jos nimittäin tuottoja mielii saada, niin pitää uskaltaa ottaa myös riskiä ja sietää tuottojen heiluntaa. Kurssilaskut ovat osa sijoittamista, mutta niin ovat hyvät tuototkin.

Sijoitussuunnitelmat kuten kaikki muutkin elämän eri osa-alueisiin liittyvät seikat ovat jokaisen henkilökohtaisia asioita. Elämässä on valtavasti muutakin kuin säästäminen ja onnellisuushan se elämässä on tärkeintä. Sen vuoksi jokaisen on syytä miettiä omalta kohdaltaan, millaiset valinnat tuovat juuri siihen omaan elämään ja omaan talouteen hyvinvointia.

tyo-ja-raha raha oma-elama hyva-olo
Kommentit (4)
  1. Kiitos postauksesta, järkeviä pointteja!:) Itse en pidä edes vuoden rahojani 0-tilillä, koska Norwegiankin tarjoaa pienen koron, ja sieltä rahan siirtäminen on ilmaista ja nopeaa.
    Mukavia kesäpäiviä toivottelee
    Ida Kotona kaupungissa -blogista

    1. Se on totta, että Norwegianin tililtä on ollut mahdollista saada edes jotain tuottoa tilivaroille. Itselläni on tyypillisesti tilillä vain yhden kuukauden menoja vastaava summa, enkä sen vuoksi ole viitsinyt siirtää niitä Norwegianin tilille. En myöskään pidä ajatuksesta, että toisten tallentamia varoja lainataan eteenpäin hyvin korkealla korolla. Esim. Norwegianin 10.000 euron lainassa korko voi olla yli 20%. Lainan ottaminen on toki jokaisen oma asia. Mukavia kesäpäiviä sinullekin!

  2. Säästän pankin rahastoihin, muutamaan indeksirahastoon ja lisäksi on yksi esg rahasto.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *