Miten se tehdään? Eli meikkimokat ja mitä tehdä niiden välttämiseksi, osa 1: kulmat.

Ajattelin kirjoittaa sarjan asioista, jotka meikin teossa ovat yleensä vaikeita: mitä esimerkiksi asiakkaani ovat kokeneet vaikeiksi ja mikä itselleni on ollut vaikea oppia. Aloitan kulmakarvoista, joiden muotoilu ja värjäys luonnollisen tuloksen aikaansaamiseksi on itselleni ollut se kaikkein vaikkein juttu. 

Kulmien muotoilu ja värjäys voi olla hankalaa erinäisistä syistä: ne saattavat olla piikkisuorat, ne voivat olla hyvin paksut ja muodottomat pötköt, ne saattavat olla liian lyhyet tai hyvin vaaleat tai voi olla, ettei esim. syöpähoitojen vuoksi koko kulmakarvoja ole. Vaihtoehtoja on loputtomiin. 

Klassinen kulmakarvamalli on ns. linnun siiven muotoinen. Tämä malli ei tietenkään ole ainoa oikea. Ihanteelliseen kulman muotoon vaikuttavat muun muassa kasvojen muoto, oma tyyli ja muoti. Täällä on hyvä kuvaus erilaisista kasvojen muodoista ja niihin sopivista kulmista. Ilokseni kulmakarvoissa saa tällä hetkellä olla runsautta, en suosittele kapeita viivoja kenellekään (voin kuitenkin elää sen tiedon kanssa, että jotkut kokevat otsaan piirretyt viivat kaikkein omimmaksi tyylikseen). Omat kulmani olivat luonnostaan täysin vaaleat ja muodottomat. Jossain vaiheessa piirsin niiden päälle vihaiset viivat, toisinaan taas näytti vähän kuin olisin nukahtanut kahden kahvikupin päälle… Ei ollut netissä tutorial-videoita niihin aikoihin, ei. Allaolevassa kuvassa on nähtävillä klassinen linnunsiipimalli. Kuva on noin puolentoista vuoden takaa, jolloin kestopigmentointini olivat melko tuoreet. 

Marja-7631_v3.png

Tyypillisin työssäni kohtaamani ongelma kulmien siistimisessä on väärin nyppiminen: asiakas on joko nyppinyt kulmia liikaa ja vääristä kohdista tai nyppinyt kulmakarvat niin, etteivät ne ole lähteneet juurineen vaan katkeilleet, jolloin ihoon on jäänyt pieniä karvanpätkiä, joita on vaikea saada nypittyä pois. Yleinen ongelma etenkin vaalekulmaisilla taas on väärän sävyinen kulmakynä, jolla on tehty liian kovaa painamalla sellaista jälkeä, että lopputulos on kaikkea muuta kuin luonnollinen. Kulmakynän sijasta suosittelen käyttämään mattaista ruskeaa luomiväriä tai nimenomaan kulmien värjäykseen tarkoitettua väriä (hyviä kulmille tarkoitettuja väripaletteja löytyy vaikkapa Make Up Storelta tai Goshilta) sekä kulmille tarkoitettua kapeaa, viistopäistä sivellintä. Näillä opin itse ennen kestopigmentointien ottamista tekemään itselleni huomattavasti luonnollisemman näköiset kulmat kuin millään aiemmin käyttämilläni kulmakynillä. Meikatessani muita en myöskään koskaan käytä kulmakynää.

Valitse kulmiisi sävy, joka on mahdollisimman lähellä hiustesi sävyä, oli se sitten luonnollinen tai värjäyksen tulos. Jos olet vaaleahiuksinen, sinun kannattaa valita vaalea, hiekanharmaa tai harmaanruskea sävy riippuen siitä, onko hiustesi sävy lämmin vai kylmä. Jos sinulla on hyvin vaaleat kulmat, valitse kaksi astetta hiustesi väriä tummempi sävy. Ruskeahiuksiselle sopivat hiekan- ja harmaanruskeat sävyt hiuksien tummuusasteesta riippuen. Jos hiuksesi ovat kuparinpunaiset, kulmaväri voi olla kupariseen taittava ruskea. Tummanruskea kulmaväri sopii sekä kylmän punaisten sekä tummanruskeiden hiusten kanssa. Mustien hiusten kanssa sopii parhaiten harmaanmusta. 

Jos kulmissasi ei ole selkeää muotoa eikä väriä ja mietit, missä se korkein kohta nyt meneekään ja mistä koko kulma alkaa tai mihin se loppuu, tarvitset apuvälineeksi kynän. Näet kulman alkukohdan laittamalla kynän allaolevan mallin mukaan kohtaan 1, korkeimman kohdan siirtämällä sen kohtaan 2 ja loppukohdan siirtämällä kynän kohtaan 3. Otettuasi kulmaväriä paletista varista siveltimestä ensin ylimääräinen väri vaikka kämmenselällesi. Suosittelen kulmien piirtämisen aloittamista kohdasta 2, koska aloituskohta jää usein kaikkein tummimmaksi ja kulman korkeimmassa kohdassa väriä saa olla vähän voimakkaammin. Väritä kulmia viistopäisellä siveltimellä karvojen kasvun suuntaisesti. Mikäli kulmakarvasi ovat pitkiä ja vähän kihartuvia, kannattaa lisätä niihin hieman kulmavahaa. Sitä on mukana useiden eri valmistajien kulmille tarkoitetuissa väripaleteissa.

kulmakarvat.jpg

Viimeisenä muttei vähäisimpänä: kulmat kannattaa nyppiä säännöllisesti. Se vaatii harjoittelua, itse aloin nyppiä omiani vasta 27-vuotiaana ja ensimmäiset kerrat olivat hyvin kyyneleistä puuhaa. Toki voit jättää koko homman ammattilaiselle, jos et vaikkapa näe itse nyppiä kulmiasi (suosittelen erityisesti ”untuvaisten”, vaaleiden hajakarvojen poistattamista sokerimassalla). Huolitellut, ryhdikkäät kulmat kohottavat etenkin aikuisen naisen ilmettä – kuten eräs asiakkaani sanoi, kulmien siistimisen ja värjäyksen jälkeen olo on kuin olisi käynyt pienessä kasvojenkohotusleikkauksessa. Kulmien nyppiminen vaikuttaa ilmeeseen, vaikka kulmasi olisivatkin vaaleat. Kun hajakarvoja ei ole, meikkipohja ja luomiväri myös levittyvät kauniimmin. 

Kauneus Meikki