DIY vol.1

Päätettiin J:n kanssa testata tee-se-itse juttuja teemalla saippua/kylpy. Odotukset olivat korkeat, mutta tulokset osoittivat, että kokeilemme selvästi ensimmäistä kertaa. Mitä yritimme tehdä? Saippuaa, jellyjä sekä kylpyvaahtoa. Ajatuksena oli vähän pohtia, onko halvempaa jos tekee itse, miten vaikeaa tekeminen on ja miten kannattavaa.  Ohjeet näille tuotoksille eivät kuulostaneet vaikealle. Toteutus… saatte lukea siitä tässä enemmän.

materiaalit.jpg

Saippua

Tarkoitus oli alunperin tilata saippuantekopaketti aloittelijalle. Sellainen löytyi, mutta ei ollut varastossa. Etsiskelin ja katsoin ohjeita: pilko, sulata, lisää värit, hajut yms. lopuksi kaada muotteihin ja anna jämähtää. Ei kuulosta vaikealle. Eipä. Päätinkin tilata kilon kiinteää saippuamassaa, pari mica-väriä (pinkki ja ruskea) sekä mansikka- ja suklaa-hajun. Sain kaiken tilattua täältä.

Saippuamassan saaminen ulos muovilootasta oli hieman haastavaa, mutta leikkaaminen paloiksi kävi helposti. Päätimme aluksi sulattaa saippuamassa vesihauteessa. Koska sulaminen ei ollut riittävän nopeaa sekoittelusta huolimatta ja saippua näytti … mielenkiintoiselle, päätimme kokeilla mikrotusta. Eipä pelastanut ulkonäköä. Mietimmekin mikä meni vikaan ja päätin testata myöhemmin itse vesihauteessa pienen määrän sulattamista ilman jatkuvaa sekoittelua. Kuten vierekkäisistä kuvista huomaa, sekoittaminen oli virhe.

vaiheet.jpg

Ylemmässä on nähtävissä ensimmäinen saippuamassan sulatus ja alemmassa toinen.

Sulattamisen jälkeen lisäsimme värit ja hajut ja laitoimme muotteihin. Tämä saippuamassa jämähti aikas tehokkaasti. Jämähti toisellakin kerralla. Syy tähän voi olla massan määrä. Koska kolmatta kertaa en ole testannut isommalla määrällä en sano, että se se on. Alla olevassa kuvassa vasemmalla on ensimmäisen yrityksen lopputulos ja oikealla toisen yrityksen lopputulos.

vertailu.jpg

Saippuat toimivat näin muutaman päivän kuivumisen jälkeen, kuten saippuan pitääkin. 

 

Jellyt

Etsiessäni saippuamassaa törmäsin jellymassaan. Sain kuitenkin kuulla J:ltä, että saippua ja liivate ja avot. Tällä me sitten etenimme. Meillä ei ollut tässä tarkkoja mittoja (varmaan jossain netin syövereissä olisi tämmöinenkin löytynyt), joten laitoimme sopivan näköisen määrän saippuaa ja siihen kolme liivatelehteä. Lisäksi teimme saman netemäisen shampoon jämälle.

making_of_jelly.jpg

Tässä teimme käytännön virheenä sen, että laitoimme nesteen suoraan muotteihin, jolloin se oli haastavaa kantaa jääkaappiin. Emme siis vieneet jellyjä jääkaappiin ennen kuin loppumetreillä. Näistä tuli ihan hyviä, vaahtoavat hyvin. Minun piti kokeilla shampoojellyä, testatessani sen vaahtoamista lämpimässä vedessä tämä kuitenkin melkein suli/vaahtosi kokonaan niin heitin jämät roskiin.

 

Kylpyvaahto

Tähän tarvittiin vain nestemäistä saipppuaa ja perunajauhoja tai maissijauhoja. Minulta löytyi kaapista maissijauhoja, siispä etenimme niillä. Lisäksi lisäsimme vähän pinkkiä väriä ja mansikan hajua massaan. Tähänkään meillä ei ollut tarkkoja määriä, mutta tarkoituksena oli saada massa muistuttamaan koostumukseltaan vähän muovailuvahaa.

kylpyvaahto_makking_of.jpg

Saavutettua halutun oloinen massa, muotoilimme siitä pötkön ja leikkasimme sen paloihin, jotka painelimme hieman littanammaksi. Tämän jälkeen laitoimme palaset jääkaappiin vähäksi aikaa asetumaan. Sitä, voiko nämä säilöä huoneen lämmössä tämän jälkeen vai pitääkö ne pitää jääkaapissa, ei ollut mitään mainintaa.

Kokeilimme yhtä kylpyvaahtopalaa ja kyllähän se vaahtoa muodosti ja kivan vähän hailakan pinkin värin veteen.

 

Tekijöiden yhteenveto

Sanoisin, että jellyt ja kylpyvaahto menee varmaan kivana lahjaideana. Niiden kestävyys yhtään liitoittelematta arveluttaa. Samoin itsetehty saippua on kiva lahja. Vaikka nuo kaksi ensimmäistä olikin kohtuullisen helppohkoja tehdä (onnistuisi varmaan paremmin seuraavalla kerralla, vielä kun olisi intoa yrittää) ja varmasti ovat myös kustannuskellisesti halvempia kuin kaupasta ostetut valmiit, koen silti itselleni helpommaksi hipsiä kauppaan ja ostaa vaikka vain se saippua sieltä… tai jellyn… tai vaahdon. Rehellisyydellä: tämä tee-se-itte kokeilu ei ollut menestyksekkäin, mutta ei se kiinnostustani saippuan tekoon tappanut. Tuo saippua jonka teimme on ehkä hieman kuivattava ja jämähdettyään siitä ei tule kauhean kova. Sanoisin, että Varmasti siitä olisi saanut paremman lisäilemällä siihen aineksia, mutta jotenkin tuntuu, että tässä äyksinkertaisessakin oli meille alkuun haastetta. Sanottakoon, että luojan kiitos emme testanneet jellymassalla jellyn tekoa. -H

Jellyn tekeminen on helppoa ja se toimii kivana lahjaideana kaverille. Esimerkiksi Lushin jelly-saippuat ovat kappalehinnaltaan n. 10 / 17 euroa, koosta riippuen. Itsetehtynä yhdelle jellylle jää hintaa alle euro, riippuen vähän käytettävistä aineista. Totta kai Lushin jellyissä on käytetty reippaasti enemmän öljyjä, tuoksuja ynnä muuta, mitä meidän saippuassamme ei ole. Kylpypommi (se pinkki massa) näyttää aika paljon nimensä mukaiselta, eli toisin sanoen palaselta muoviräjähdettä. Tuote makaa pussissa jääkaapissani yhteensulautuneena massana. Stressileluna se on kyllä ihan loistava, se tuntuu jännältä ja sitä voi muovailla, ja toimii saippuanakin. Saippuan tekeminen taas oli suoraa saatanasta. Ei enää ikinä 😀
– J 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *