Koti idästä

Kun viime keväänä muutimme Itä-Suomeen, haaveemme oman kodin ostamisesta alkoi konkretisoitua.

Vuokralla oleminen ei tuntunut järkevältä, kun vuokran maksamisen sijaan pystyisi hyvin lyhentämään asuntolainaa, eikä asunnon ostamisella olisi vaikutusta kuukausittaisiin asumiskuluihin. Joensuun hintataso verrattuna Helsinkiin tuntui realistiselta ja jopa edulliselta.

Helsingissä asunnon hankkiminen oli usein pyörinyt mielessä, mutta asia ei silloin tuntunut kovin ajankohtaiselta ja toisaalta meillä ei ollut varmaa oloa siitä, olisimmeko jäämässä Helsinkiin pysyvästi ja ylipäätään millaisen kodin haluaisimme ja mistä.

Minulle mieluisin vaihtoehto oli omakotitalo, rivitalo tai paritalo. Haaveilin kodista, johon kuljettaisiin omasta ovesta <3.

Kun päätös asunnon hankkimisesta tehtiin, tuli Oikotietä ja Etuovea tutkittua päivittäin. Koska asunnon ostamiseen liittyvät asiat olivat aluksi melko vieraita, piti ensin hankkia tietoa aiheesta ja opetella ymmärtämään aivan perusasiat. Pohdimme kaikki vaihtoehdot läpi kerrostalosta omakotitaloon, opettelimme yhtiö- ja kiinteistömuotoisen asumisen erot ja vertailimme eri asuinalueita Joensuussa. Projekti tuntui aikaa vievältä ja vaivalloiselta, vaikka se olikin sinänsä hauskaa. Lopulta asiat tapahtuivat kuitenkin nopeasti. Kesäkuussa tehtiin säästösuunnitelma, heinäkuussa käytiin ensimmäisissä näytöissä ja elokuussa tehtiin jo asuntokaupat.

Pohdimme myös mahdollisuutta rakentaa kaupungin vuokratontille omakotitalo. Se alkoi kuitenkin tuntumaan liian isolta ja aikaa vievältä projektilta tämänhetkiseen elämäntilanteeseen. Vaikka markkinoilla on paljon ”avaimet käteen”- talopakettiratkaisuja, koimme että ostajina meidän olisi tullut olla pitkän aikaa intensiivisesti rakentamisessa mukana. Näin ollen meille parempi ratkaisu elämän tässä vaiheessa oli valmiin kodin osto. Lähdimme katsomaan markkinoilla olevia valmiita kohteita ja näyttörallista tulikin hetkeksi uusi ajanviete.

Kävimme yhteensä noin kymmenessä näytössä. Asuntojen vertailu ja etsiminen tuntui vaativalta eikä sopivaa asuntoa meinannut löytyä. Muutama asunto vaikutti meidän tyyppiseltä ja ilmeeltään oikein lupaavalta, mutta talon mahdolliset korjaustarpeet ja kysymysmerkit rakenteiden kunnosta antoivat epäilyksen aiheita.

Olimme tekemässä jo toisesta kohteesta tarjousta, kun eräänä iltana lähdimme pyörälenkille ja samalla katsoimme alueella myynnissä olevia kohteita. Katsoimme erään kohteen, joka oli vielä rakenteilla. Se ei sopinut elämäntilanteeseemme. Olimme lähdössä jo kotiin, kun törmäsimme vielä sattumalta meidän nykyisen asunnon myynti-ilmoitukseen.

Kun pyöräilimme kadulle, hämmästyimme. Kohde näytti todella lupaavalta ja tuli tunne, että tämä voisi olla meidän koti. Saimme sovittua asuntonäytön seuraavaksi päiväksi, teimme kohteesta heti tarjouksen ja samalla viikolla meidän ostotarjous hyväksyttiin. Se tunne oli jotenkin tosi epätodellinen, kun tajusin että me oikeesti ostetaan meille koti. Ostopäätös tuntui jännittävältä, mutta niin oikealta <3.

Ennen kauppoja tilasimme Raksystemsilta asunnon kuntotarkastuksen, minkä ideana oli se, että ulkopuolinen asiantuntija tarkastaa kohteen ja laatii yksityiskohtaisen raportin kohteesta. Suosittelen kyllä ehdottomasti tuon tarkastuksen teettämistä: oli sitten ostamassa uudiskohdetta tai vanhempaa asuntoa, tarkastuksessa saa asunnon kunnon lisäksi tietoa korjaustarpeista, mahdollisista riskeistä ja ennen kaikkea mielenrauhan, tarkastuksen jälkeen ei tarvitse alkaa miettimään mahdollisia vikoja.

Meidän koti on 2020 valmistunut 80 m2 paritalo. Asunnossa on makuuhuone, olohuone, avokeittiö, työhuone, sauna, 2 vessaa, kodinhoitohuone, piha ja terassi. Asunto tuntuu erittäin sopivalta kahdelle aikuiselle.

Edelleen saatan uteliaisuuttani katsoa myytäviä asuntoja netissä, tuntematta kuitenkaan harmistusta mahdollisista eteen tulevista paremmista vaihtoehdoista, sillä tämä tuntuu meille oikealta kodilta.

koti sisustus puhutaan-rahasta oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *