Uusi arki opiskelijana


Minun elämässäni alkoi uusi arki vai pitäisikö sittenkin sanoa vapaus, ainakin vapauttavalta se on tuntunut hektisen työarjen jälkeen. Olen siis siirtynyt täysipäiväiseksi opiskelijaksi syyskuun alusta. Nautin kovasti tästä alkaneesta elämänvaiheesta, vihdoinkin on aikaa opiskelulle ja itsensä kehittämiselle.

Esseetä saa kirjoittaa virkein silmin, eikä raskaan työpäivän jälkeen silmät ristissä tai viikonloppuna, jolloin tulisi toipua työviikosta ja viettää aikaa läheisten seurassa.

Kun aloitin opiskelemaan yhteiskuntatieteitä yliopistossa, ajattelin, että minun pitäisi jo tässä opintojen alkuvaiheessa hankkia työkokemusta, joka veisi uraani omien haaveiden suuntaan. Silloin tuntui, että ei riitä, että suoritan maisteritutkinnon tavoiteajassa, vaan opintopisteitä tärkeämpää uran kannalta on kerätä alaan liittyvää työkokemusta ja kauhukuvana oli se, että valmistun työttömäksi maisteriksi. Nyt ajattelen hieman toisin: on toki tärkeää saada opintojen aikana työkokemusta, mutta jos työelämä vie kaikki mehut, ei opinnoille jää aikaa ja tutkintoon valmistuminen vain viivästyy.

Olen ollut opiskelija -statuksella vuoden 2017 syksystä asti ja elokuusta 2018 lähtien olen tehnyt oman alan töitä enemmän tai vähemmän täysipäiväisesti. Opintojen ja kiireisen työelämän yhteensovittaminen on tuntunut minusta liian raskaalta, ja opinnot ovat edenneet älyttömän hitaasti. Olen kyllä kuullut ihmisistä, jotka ovat suorittaneet maisteritutkinnon täysipäiväisen työn ohessa, mutta sen verran olen oppinut itseäni tuntemaan, että se ei sovi minulle.

2018 elokuussa, vuoden yliopisto-opintojen jälkeen sain työpaikan, mistä olin jo jonkin aikaa haaveillut ja kahden vuoden aikana pääsin kehittymään ja oppimaan ihan valtavasti uusia asioita. Viime keväänä muutimme Joensuuhun ja samalla työpaikka vaihtui. Sain hienon työmahdollisuuden ja pääsin kehittämään osaamistani ihan uudella tavalla. Työkokemukset ovat kasvattaneet minua valtavasti ja olen oppinut paljon sellaisia asioita, joita ei koulussa opeteta. Uskon, että kokemuksistani on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Koronakevät toimi hyvänä itsetutkiskelun paikkana, tuli tarve pysähtyä ja pohtia mihin suuntaan haluaa elämää viedä. Viime keväänä tuntui, että haluan hektiseen elämään muutoksen: kahteen suureen asiaan, opiskeluun ja työhön, keskittyminen täysipäiväisesti oli jo pitkään tuntunut mahdottomalta hallita. Silloin päätin, että syksyllä on aika keskittyä opintoihin ja vähentää töitä.

Viime viikolla tämä suunnitelma toteutui ja siirryin tekemään kolmipäiväistä työviikkoa.  Syksyn ensimmäinen viikko opiskelijana on alkanut opintosuunnitelman tekemisellä ja kurssivalinnoilla. Olen kyllä niin innostunut omista opinnoistani ja tavoitteista. Työelämästä opittu tehokkuus ja ajan järkevä käyttö täytyy vain nyt siirtää opiskeluun.

Paljon on myös tullut pohdittua siirtymistä opiskelijaksi täysipäiväisestä työskentelystä talouden näkökulmasta.  Opintoja tosiaan on mahdollista rahoittaa esimerkiksi aikuiskoulutustuella, opintotuella, opintolainalla tai työttömyysetuudella. Itsellä on suunnitelmissa näillä näkymin rahoittaa loppu tutkinto osa-aikaisella työllä ja opintotuella. Työ kuitenkin tulisi olemaan huomattavasti pienemmässä roolissa kuin aiemmin. CV:tä tärkeämpää on saada tutkinto valmiiksi.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *