Kääntöyrityksistä huolimatta perätilassa

Koti Kumpulassa

Pääsin tänään Taysiin äitiyspolille tutkittavaksi maanantaisen perätilahavainnon vuoksi. Tyttö oli siis kuukauden sisällä kääntynyt perätilaan ja Taysissa tehtiin nyt synnytystapa-arvio. Aluksi juttelin kätilön kanssa, että mitä on päivän agendalla. Juttelimme myös mahdollisista synnytystavoista, mikäli vauva olisi edelleen perätilassa kun kotiin lähden. Ja niinhän hän oli. Tai edelleenkin on!

Kätilön vastaanoton jälkeen pääsin synnytyslääkäriä tapaamaan. Mukana oli myös kaksi opiskelijaa. Ensin juteltiin edellisistä synnytyksistä ja sitten alettiin tutkimaan. Pöksyt pois ja pöydälle! Ensin tutkittiin masun päältä, sitten tehtiin normaali sisätutkimus ja ultrattiin. Perätilassa siis edelleen, mutta onnksi perä ei ollut vielä kiinnittynyt lantiooni.

Lääkäri oli sitä mieltä, että ehdottomasti kannattaa yrittää ulkokäännöstä, sillä kaikki käännökseen vaikuttavat tekijät olivat kohdillaan. Käytiin riskit läpi ja alettiin hommiin. Kutsuttiin kätilö mukaan sydänääniä seuraamaan, makasin mahdollisimman rentona pöydällä ja lääkäri aloitti kääntämisen masun päältä. Ihan siis ronskisti käsillä lääkäri käänsi vauvan sivukautta ympäri. Neiti päätti kääntyä samantien takaisin. Lääkäri päätti yrittää vielä uudestaan ja sai taas vauvan käännettyä raivotarjontaan. Ja samantien tyttö kääntyi takaisin!

Perätilaan jäätiin siis edelleen. Päätettiin yrittää puolentoista viikon päästä uudelleen, jos silloin onnistaisi ja tyttö suostuisi jäämään pää alaspäin. Lääkäri oli sitä mieltä, että silloin voisi ehkä jopa käynnistää synnytystä, ettei neiti käänny enää sitten kotona taas takaisin vaan saataisiin synnytys hoidettua ihan normaalisti. Viikkoja olisi silloin kuitenkin jo sopivasti synnyttämiseen eikä kääntämistä pystytä enää myöhemmin tekemään.

Mikäli kääntäminen ei edelleenkään onnistuisi, yritetään perätilasynnytystä. En tiedä sitten koska ja miten se hoidetaan. Siis teoriassa perätilasynnytys tuli minulle kyllä selväksi, mutta en tiedä käynnistetäänkö perätilasynnytys vai annetaanko sen käynnistyä spontaanisti. Kuulemma, jos nyt menisi lapsivedet ja vauva on perätilassa, tarvitsisi pysyä makuuasennossa ja soittaa ambulanssi. Vaarana on, että napanuora pääsee jotenkin luiskahtamaan ulkopuolelle. Jos taas synnytys käynnistyisi supistuksilla, ei olisi niin kiire, mutta sairaalaan tarvitsisi kuitenkin lähteä mahdollisimman pian.

Omat fiilikset ovat aika rauhalliset. Synnytys on kuitenkin edessä tavalla tai toisella ja uskon, että Taysin henkilökunta osaa asiansa. Ei oikein auta muu kuin uskoa, että kaikki järjestyy eikä mahdollinen perätilasynnytyskään varsinaisesti pelota vaikka tottakai se on vaativampi kuin normaali synnytys. Toivon nyt kuitenkin, että vauva kääntyy itsekseen raivotarjontaan takaisin ja sitten puolentoista viikon päästä vain toteamme, että kaikki kunnossa - jäämme odottelemaan synnytyksen spontaania käynnistymistä!

 

-R

Blogia voit seurata myös Facebookissa, Instagramissa (@kotikumpulassablogi) ja Bloglovin'ssa. :)

 

Kommentit

Anjuska
Ripaus elämäämme

Toivottavasti tuo seuraava kääntöyritys onnistuisi ja vauva suostuisi jäämään jo oikein päin. Jokatapauksessa, voimia loppuraskauteen! Oot kyllä todella rauhallisin mielin vaikkakin edessä saattaa olla perätilasynnytys, jo kirjoituksestasikin paistaa juuri tuo rauhallisuutesi läpi :) 

Riika V.
Koti Kumpulassa

Kiitos! :) Yritän parhaani mukaan pitää pään kylmänä ja ajatella, että panikointi ei ainakaan tilannetta paranna ja jollakin tapaa se synnytys on joka tapauksessa hoidettava.

Mullakin oli perätila ja sanottiin et voidaan käynnistää, jos paikat on jo melko kypsät ja tarvii vain vähän "tökkäistä" että käynnistyy, mut jos on epäkypsä tilanne ni ei lähdetä käynnistämään. Mulle sanottiin koko ajan et parhaiten ne menee kun spontaanisti käynnistyy synnytys, eli mieluiten odotetaan kai sitä. 

Riika V.
Koti Kumpulassa

Okei, kiitos tiedosta! Mulle sanottiin myös, että yli nelikiloiseksi ei enneta kasvaa vaan käynnistetään ennen sitä. Jotenkin itsekin ajattelisin, että spontaani käynnistyminen olisi parempi, mutta tosiaan ymmärrän kyllä, että yli nelikiloista voi olla perätilassa aika inhottava synnyttää.

Kommentoi