Tarvitseeko ekaluokkalainen oman huoneen?

PhotoGrid_1502650888144.jpg

 

Varmasti, jos meillä olisi enemmän huoneita, ekaluokkalaisella olisi ihan oma huone. Mutta kun ei ole niin ei ole. Ekaluokkalaisella on kyllä lasten huoneessa oma kirjoituspöytä tuoleineen, valaisimineen ja roskiksineen, mutta omaa huonetta hänellä ei tällä hetkellä ole. Tällä hetkellä ei vain ole niin montaa huonetta, että liikenisi huone vain ja ainoastaan ekaluokkalaisen käyttöön.

Itse en ole sitä mieltä, että ekaluokkalainen vielä varsinaisesti tarvitsee omaa huonetta. Minun mielestäni pääasia on, että koululaiselle järjestetään rauhallinen paikka, jossa voi tehdä läksyt. Tosin esimerkiksi heti tänään oltiin vähän törmäyskurssilla kun uhmaikäinen kolmevuotias hakkasi Legopalikoita leikkihuoneen lattialla ja ekaluokkalainen teki läksyjä pöydässä. Helpompaa olisi kieltämättä ollut, jos molemmille hommille olisi ollut erilliset huoneensa, mutta tänään ainakin homma toimi kaikesta huolimatta.

Olen toisaalta sitä mieltä, että ekaluokkalaista ei pidä totuttaa ihan täyteen hiljaisuuteenkaan, jos kerran kotona on kaksi pikkusisarusta. Sillä ihan oikeasti täyshiljaisuutta täällä ei ole ikinä. Työrauha täytyy ilman muuta olla, mutta normaalit elämisen äänet eivät voi häiritä läksyjen tekoa niin paljoa, että koko talo täytyisi yrittää hiljentää. Huoneen oven sulkeminen saa riittää.

 

PSX_20170813_213411.jpg

 

Kavereita meillä käy leikkimässä aina silloin tällöin ja vielä ainakin on leikit onnistuneet yhden leikkihuoneen voimin. Ja ulkonahan lapset ovat paljon! Leikkirauhan kannalta varmasti jossain kohtaa tulee aika, että yksi huone ei enää toimi vaan tarvitaan omat huoneet. Ikävä kyllä mitä isommaksi lapset kasvavat, leikki ei enää maistu samalla lailla kuin vielä ekaluokkalaisena. Siinä kohtaa kaverukset tarvitsevat oman rauhan, jotta voivat touhuilla mitä nyt sitten mahtavat touhuillakaan.

Tällä hetkellä vielä on sopu säilynyt ja muutamat läksyt on saatu hienosti tehtyä vaikka kirjoituspöytä on ollutkin leikkihuoneessa. Itseäni tietenkin mietityttää jo etukäteen, että miten ihmeessä se oma huone sitten järjestetään ja milloin se täytyy järjestyä? Varmasti täytyy tehdä laajennusta taloon, sillä kuten jo aiemmin kirjoittelin, meillä ei yksinkertaisesti riitä huoneet tällä hetkellä kaikille. Vaikea tietenkin arvioida, että missä kohtaa se sitten tulee ajankohtaiseksi. Varmasti silloin kun koululaisella alkaa olla kokeita, joihin pitää saada lukea ihan oikeasti rauhassa ilman keskeytyksiä tai kun läksyjen tekoon kuluu niin paljon aikaa, että pikkusisarukset alkavat hyppiä seinille kun joutuvat olemaan evakossa leikkihuoneesta.

Hetken aikaa varmasti voidaan jatkaa vielä näin, mutta jossain kohtaa tietenkin olisi hyvä, jos olisi pari huonetta enemmän.

 

-R

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *