Ikkunoista

Täällä on mietitty jonkin aikaa niinkin syvällisiä asioita kuin ikkunoita. Kysymys kuuluu; valkoiset vai tummanharmaat? Siis talon sisäpuolelle. Ulkopuolelle ne tulevat tummanharmaina samoin kun katto ja ulko-ovet. Olin jo vahvasti sitä mieltä, että valitsemme karmit tummanharmaina, jotka mielestäni tuovat ikkunat kauniisti esille, kunnes huomasinkin taas selailevani kuvia valkoisista ikkunoista. Vaihdan mielipidettäni melkein päivittäin ja tätä on jatkunut jo jonkun aikaa. Valkoisissa on se hyvä puoli, että ne ovat ajattomat, raikkaat ja valoisat. Huonona puolena niissä on taas listat, jotka tulevat automaattisesti listavalkoisina eli hieman kermaan menevinä, lämpimän valkoisen sävyisinä. Tummanharmaat karmit taas tuovat ikkunat paremmin esille ja sopivat mielestäni hyvin suuriin, lattiasta lähteviin ikkunoihin, joita taloomme on pääasiassa tulossa. Mutta kyllästyykö niihin? Näen silmissäni lapsuudenkotini (mielestäni aika kammottavat) tummanruskeat ikkunanpielet ja mietin onko tummanharmaat ikkunat tulevaisuuden tummanruskeat?

(Kuvat: Pinterest)

Mielessä pyörii myös listattomat ikkunat, mutta olen ymmärtänyt että ne ovat puutaloon hankala toteuttaa. Muutamasta blogista olen seurannut upeita lopputuloksia, jotka tosin ovat olleet työn ja tuskan takana toteuttaa. Tähän projektiin on mietinnässä jo muitakin haastavia juttuja puhumattakaan koko projektin haastavuudesta niin en tiedä olisiko vain helpompi mennä ikkunalistoilla.

Yläikkunoihin ja niihin yläkerran ikunnoihin, joiden edessä ei ole parveketta, olemme miettineet itsestään puhdistuvaa lasia, josta itse asiassa kuulimme eräällä talotehdas vierailulla. Pääsimme vierailemaan samassa yhteydessä parhaillaan rakentuvassa Helsinki-pientalossa, jossa yläikkunat oli toteutettu tällä tavalla ja ulkoapäin niistä ei ainakaan erottanut mitään sävyeroa alakerran ikkunalaseihin verrattuna. Mietinnässä meillä oli myös yläkerran isommalle parvekkeelle liukuovi-ikkuna ruokailutilasta, mutta kun saimme sille 5000 euron hinta-arvion niin taitaapa sekin idea jäädä unholaan. Joistakin asioista täytyy vain valitettavasti tinkiä ja uskon, että niitä asioita tulee vielä paljon eteen matkan varrella.

Kommentit

Mrs S / Puuta ja kiveä (Ei varmistettu) http://puutajakivea.blogspot.fi

Heh, kun mieheni suunnitteluvaiheessa ehdotti harmaita karmeja, tyrmäsin ajatuksen juuri tuon 80-lukufiiliksen takia :) Se on itse asiassa varmaan ainoa asia, jonka hänen ideoistaan olen tyrmännyt. Nyt jälkikäteen jos sama ajatus esitettäisiin, voisin harmaaseen innostuakin, kun matkan varrella on nähnyt tyylikkäitä toteutuksia värikarmeista. Mutta juuri eilen totesin, että olen valkoiseen valintaamme tyytyväinen, toisaalta ajattomuuden, mutta etenkin valkoisen tuoman avaruuden takia. Päätöksiä täynnä tämä projekti ;)

koti rinteessä

Meillä taas mies olisi enemmän valkoisten kannalla :) Valkoiset olisivat turvallisempi vaihtoehto, mutta toki harmaatkin saa maalattua jälkikäteen. Saa nähdä kumpiin päädytään! Jahkailu jatkuu ;)

Essi // Koti rakennetaan tunteella (Ei varmistettu) http://kotitunteella.blogspot.fi

enpä osaa auttaa, mutta itse päätyisin varmaan siihen valkoiseen ihan turvallisuussyistä ;) ja ehkä haluan karmien häiritsevän maisemaa mahdollisimman vähän. Mutta toisaalta ne tummat karmit ovat kuin taulunkehykset. Mutta meille siis haaveillaan edelleen niistä karmittomista ikkunoista. Mistä blogeista olet niistä lukenut? Mä olen muistaakseni törmännyt niihin ainoastaan hemma hos oja -blogissa ja mielellään lukisin lisäkokemuksia :)

Noi liukuovet on myös ajatuksissa, mutta hinta varmaan kaataa nuo(kin) unelmat. 5000... Hui! Ja lisäksi kuinka paljon sitä sitten oikeasti pidettäisi auki? Ainakaan ilman hyttysverkkoa? Mun äidillä tuollainen on ja on kyllä kaunis, mutta onko tuon hinnan arvoinen? Enpä tiedä...

koti rinteessä

Essi ainakin nakoisiakulmia.blogspot.fi on vinkkejä listattomien ikkunoiden toteutukseen. 

Liukuovi olisi ihana kesällä, kun ruokailutilat ja parvekkeen saisi vedettyä yhdeksi suureksi tilaksi. Mutta Suomen kesä on vaan valitettavasti niin lyhyt. Jos budjetti olisi rajaton niin ehdottomasti sen ottaisimme tai jos sen hyötyjä voisi käyttää vuoden ympäri. Nyt se jää kyllä vaan haaveeksi ja ihastelemme niitä muiden taloissa :)

Mrs S / Puuta ja kiveä (Ei varmistettu) http://puutajakivea.blogspot.fi

Hei vielä noista listattomista ikkunoista... En tiedä, puhutaanko samasta asiasta, mutta meille listoja ei tule, sillä aikanaan ruksittiin Planiatalon toimituslistasta vaihtoehto "karmi 30mm rungon ulkopinnasta" vaihtoehdon "karmi sisälevyn pinnassa" sijaan. Nyt ikkunat ovat "syvennyksessä", timpurit levyttivät smyygit, jotka tasoitetaan ja maalataan ja lopputulos on melko kivitalomainen. Lisäksi syvennyksiin saa vaikka tuikkuja tms. vähän kuin ikkunalaudalle.

Blogissa ei taida toteutuksesta olla vielä kuvaa, jotain ideaa saa täältä: http://puutajakivea.blogspot.fi/2014/11/sisatyot-etenevat.html, vaikka ikkunoissa on vielä muovit päällä. Pitäneekin kirjoittaa aiheesta juttu. Tuo ruksi on ollut aikoinaan melko hatusta vedetty, mutta nyt myöhemmin ajatellen aika loistava valinta :)

koti rinteessä

Oi mahtavaa! Käytiin myös Planiatalolla viime viikolla ja jäi tosi hyvä fiilis. Siellä kaikki tuntui olevan mahdollista eikä tullut samanlaisia toteutusongelmia kuin muiden talotehtaiden kanssa on eteen tullut. Jännityksellä odotetaan heidän tarjoustaan. Tee ihmeessä postaus niistä teidän ikkunoista! Listattomista ikkunoista puutaloon kun näyttää löytyvän aika heikosti tietoa! :)

N / TillinRaksa (Ei varmistettu) http://www.tillinraksa.blogspot.fi

Meillä on myös listattomat ikkunat ja talomme tuli elementteinä Sami-Taloilta. Ikkunoiden karmit ovat meillä tammen väriset ja todella kauniit valkoisia seiniä vasten. Juuri tällaisista haaveilimme ja nyt ne ovat meillä. Aivan ihanat (vaikka itse sanonkin)!

Talotehtaita kilpailuttamaan lähtiessä ikkunat olivat meillä selviönä listattomat, emmekä pitäneet sen toteuttamista talotehtaiden puolelta mitenkään mahdottomana juurikin tuon asennussyvyyden takia. Toki ikkunoiden asentaminen muuhun kuin "levyn pintaan" on varmasti enemmän aikaa vievää, muttei mitenkään mahdotonta. Lisäsyvyyttä ikkunasmyygeihin tuovat kiinteät ikkunat. Blogimme viimeisimmästä postauksesta löytyy muutama kuva olohuoneen kiinteistä ikkunoista, joissa karmisyvyys smyygin kanssa käy hyvin esille.
Mainittakoon vielä, että meillä tosin kävi ikkunoiden kanssa onni onnettomuudessa. Niiden tilaus viivästyi, jonka aikana kävi ilmi että ne oli tilattu väärin ja saimme karmisyvyytenä 210 kun piti olla 170. Eipä tässä mitään, nämä ikkunat olivat paljon hienommat. Mutta sitten selvisi että asennustapa olisi ollut "levyn pintaan", mikä olisi ollut vastoin sopimustamme. Niimpä nämä ikkunat asennettiin haluttuun asennussyvyyteen, jota harva talotehdas suostuu noilla karmisyvyyksillä tekemään. Ikkunat tulivat oikein asennettuna ja tästä opimme sen, että oli talotehdas mikä tahansa, ennen elementtitoimitusta kannattaa kaikki sovitut asiat soittaa vielä kerran läpi ja varmistaa että ne tulevat sellaisena kuin pitääkin.

Osa muista ikkunoistamme ovatkin sitten avattavia paloturvallisuussyistä, mutta listattomuus tuo niihin selkeästi enemmän modernimpaa linjaa. Kannatan siis listattomuutta, ajatonta tyylikkyyttä!

koti rinteessä

Teidän tammen väriset on kyllä hienot! Piristävän erilaiset näiden valkoisten, mustien ja harmaiden rinnalla! Kiitos tarkasta selvityksestä ikkunoidenne ja niiden tilaamisen suhteen. Nyt tiedän miten edetä asiassa, kun valitsemme talotehtaan ja käymme läpi toimitussisältöä :)

Heini/Koti7 (Ei varmistettu) http://www.kotiseitseman.blogspot.com

Meille tulee valkoiset karmit, myös ulkopuolelle. Harmaatkin ovat tyylikkäät, mutta pelkään myös kyllästymistä. Mun lapsuudenkodissa oli myös ne kammottavat tummanruskeat ja muistan, etten koskaan niistä tykännyt ja koko talo muuttui paljon raikkaammaksi, kun ne maalattiin myöhemmin valkoisiksi.
Me jouduimme palo-osastoinnin vuoksi luopumaan osasta isoista, lattiasta lähtevistä ikkunoista, koska hinta nousi niin korkeaksi. Palo-ikkunan ja tavallisen hintaero on aivan mieletön.
Liukuovi meille sen sijaan on tulossa alakertaan olohuoneesta terassille. Hinta on kyllä todella kova, mutta tämä oli meille yksi niistä asioista, joista ei haluttu luopua.

koti rinteessä

Missä vaiheessa Heini teille tuli esille tuo paloikkuna asia? Muistaakseni luin jostain, että paloikkunoita tarvitaan, jos talo on alle 8m päässä naapuritalosta. Meidän alueella valkoiset karmit on kielletty ulkopuolella, mutta koska meille on tulossa ihan vaalea talo niin siihen tummanharmaat sopivatkin hyvin. Ihanaa, kun saatte haaveilemanne liukuoven! Ne on kyllä upeita!

Heini/Koti7 (Ei varmistettu) http://www.kotiseitseman.blogspot.com

Kyllä vaan, tuo 8 metriä on naapurin rakennusoikeuden rajasta (vai mikä oikea termi onkaan?!). Meillä on pieni tontti ja naapuritalot lähekkäin, joten tiesimme kyllä alusta asti, että joitakin kokonaan palo-osastoituja seiniä pitää olla. Meillä valitettavasti palo-osastoinnin tarve ulottuu myös ns. takapihalle, koska naapurille tulee autotalli tonttinsa nurkalle, josta tuo 8 metriä sitten lasketaan kulmittain.
Alkuperäisistä suunnitelmistastamme osa ikkunoista vaihtoi paikkaa, osa pienennettiin ja osa jätettiin kokonaan pois kustannussyistä.

Puronmutka (Ei varmistettu) https://puronmutka.wordpress.com/

Moikka., Ihan samaa mietin meilläkin! Ja pohdin tuota vielä pitkälle talopaketin tilaamisen jälkeenkin. Harmat niistä lopulta tuli, mutta koska halusin meille kapealinjaiset ikkunat (niin kuin tuossa sinun kuvassa), niin ylipuhuin miehen tekemään listattomat ikkunat. Tai siis "listattomat" - koska teimme oman helpomman version tuosta. Eli paklausta ja akryyliä rajapintaan. Smyygi erottuu meidän versiossa ihan hieman, mutta ei minusta pahasti. Kuvat puuttuvat vielä. Saan kuvattua vasta kun maalari on valmis katon kanssa // Kirsti

koti rinteessä

Kiitos kommentista Kirsti! Eksyin pari päivää sitten sattumalta blogiisi. Upealle paikalle on teidän Lato rakentumassa ja hyvältä näyttää teidän sisustussuunnittelmat :) Mielenkiinnolla jään seuraamaan talonne valmistumista sekä kuvia ikkunoistanne! Hmm, ehkäpä rohkaistun myös itse yrittämään listattomia (tai piilolistattomia) versioita, jos niiden toteutus todella onnistuu suhteellisen vaivattomasti. 

Johanna K (Ei varmistettu)

Hei,
ihan samanlaisia mietteitä käytiin läpi meidänkin ikkunavalintojen kanssa ja päädyttiin tummanharmaisiin ikkunankarmeihin sekä ulko- että sisäpuolelle. Nyt kun ikkunat on paikoillaan voi sanoa että tummanharmaat karmit kehystävät hienosti maisemaa ja antavat upeaa kontrasti muuhun sisustukseen. Yksi syy tummanharmaisiin karmeihin myös sisäpuolelle oli, ehkä turhamaisestikin ;) se että minuun silmääni häiritsee tummanharmaa/valkoinen karmien kaksivärisyys ulkoa katsoen. Varsinkin jos katsoo hiemankin sivusuunnasta.
Tsemppiä ikkunapohdintoihin ja valitset kummin vain teille tulevat ikkunat näyttävät suunnitelmissa hyviltä :)

koti rinteessä

Kiitos Johanna! :) Totta, että tummanharmaat karmit antavat hienot kehykset maisemalle. Ja  hyvä pointti tuo kaksivärisyys, joka saattaa pistää silmään. Pitääkin koittaa katsoa vielä "sillä silmällä" noita ulkoa harmaita ja sisältä valkoisia karmeja, että häiritseekö tuo ero myös meitä! :)

Casa 23 (Ei varmistettu) http://casa23blogi.blogspot.fi/

Meillä käydään nyt tätä samaa pohdintaa, mielipide myös vaihtelee melkein päivittäin. Ilmeisesti ikkunatehtaasta riippuen tuo kaksivärisyys toteutetaan eri tavoilla. Toisilla ikkunassa on "selvä raja" eri väreillä, toisilla taas käytäntönä maalata esimerkiksi kaikki sisältä/ulkoa katsottaessa näkyvät pinnat samalla värillä. Esimerkiksi Skaalalla tulee lisäkustannuksia, jos sisäpinnat haluaa tummanharmaana, sillä linjastolla tehdään vakiona valkoista sisäpintaa ja koneet pitää puhdistaa harmaasta maalista. UV-suojasta huolimatta valkoinen sävy saattaa myös kellastua jos on alttiina auringolle.

koti rinteessä

Hyvä tietää! Kiitos neuvoista! Meillä edelleen jahkaillaan samaa asiaa, mutta päätös täytyisi lyödä lukkoon nyt muutaman viikon sisällä. Tuo selvä raja eri väreillä ei ainakaan kuulosta hyvältä. Pitää vielä selvitellä tätäkin asiaa lisää :)

Kommentoi