maakellari

Vaikka maatyövaiheen ensimmäisessä osassa säästettiinkin pitkä penni niin ulkotäyttöjä jännitetään sitten senkin edestä. Ulkotäytöthän ovat meillä venyneet erinäisistä syistä usealla viikolla ja nyt vihdoin ensi viikolla ne olisivat edessä. Ja rinnetontissa täytettävää löytyy. Autokatos meillä on osittain (katon osalta) kiinni päärakennuksessa. Autokatos tulee noin metrin alemmaksi kuin päärakennuksen yläkerta. Alla oleva kuva selkeyttää ehkä kuinka paljon täytettävää siis sen suhteen olisi.

Autokatoksen kohdalla maaperä oli savi-silttipohjaa, joten sitä jouduttiin poistamaan aikalailla. Rakennesuunnittelija suunnitteli autokatokselle perustukset, mutta käytännössä siis koko nyt näkyvä osa tulee täyttöjen alle ja varsinainen autokatos aletaan rakentamaan näiden nyt muurattujen perustusten päälle. Takapihan puolelle (kuvassa oikealla) tuota muurattua osaa jää tietty näkyviin aika paljonkin, koska maa jää siellä puolella alemmaksi. Aika hurjaa! No siitä se idea sitten työmaalla lähti.

Meidän ihana raksa-apujoukko oli miettinyt miten turhaa (ja kallista, kun tuota täytettävää tulee niin paljon muutenkin) olisi täyttää tuo reilun viiden neliön varastotila autokatoksessa ja saanut idean maakellarista. Näin tuo tila voitaisiin jättää täyttämättä ja hyödyntää jotenkin muuten. Täytyy myöntää, että kun mies tätä ensin puhelimessa ehdotti niin hetken mietin mielessäni niitä ruohopeitteen peittämiä, luolamaisia maakellareita, jotka miellän enemmin maalaismaisemaan. Toisaalta idea oli äärimmäisen hyvä ja toteutettavissa suhteellisen helposti. Nyt ajatus juuresten ja hillojen säilömisestä oman pihan uumenissa houkuttaa jo kovasti. Vielä pitää selvitellä vain noita ilmanvaihtoasioita sekä tietty tehdä takapihan puolelle kellarille oviaukko. Ja uskon, että saadaan ulkonäöllisestikin moderniin pihaan toimiva ratkaisu aikaiseksi.

Kommentit

Mika (Ei varmistettu) http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/

Tarvitseeko hillokellari kovinkaan kummoista ilmanvaihtoa? Muuta kuin sen verran mitä voi tehdä ulko-oven yhteyteen ja sitten joku "hengitystorvi" siis sellainen joka muistuttaa viemärien tuuletusputkea jonnekin jos on tarvis, jolloin painovoimaisesti ja tuulen voimasta ilma vaihtuu ihan tarpeeksi?

Meillä on talon alla 2 kellaria, toinen on lämmin kellari, sitä on noin 93 neliötä, ja siellä on meidän talon kaikki aputilat (varastot, saunaosasto, kodinhoitohuone, takkahuone) ja sitten sen vieressä on omalla sisäänkäynnillä vielä toinen kellari, ns. kylmäkellari. Siinäkin on lämpöeristeet lattiassa, seinissä ja katossa, eli jos sinne veisi jonkun lämmityslaitteen, vaikka sähköpuhaltimen, niin senkin tilan saisi lämpimäksi. Mutta ei ole ollut sellaiselle tarvetta.

Itse olen meidän kellareihin tosi tyytyväinen. Talvella ne ovat vilpoisia, eikä tarvita koneellista jäähdytystä. Talvella kellari ei paljon lämmitystä kaipaa. Lattiakin on reilusti routa-rajan alapuolella.

Omasta mielestäni ihan viisas ajatus - turha noita kellaritiloiksi sopivia tiloja on maamassoilla täyttää...

koti rinteessä

Kiitos kommentista Mika! Niinpä, tuskin kovin kummoiselle ilmanvaihdolle on tarvetta. "Hengitystorvi" voisi olla aika passeli ratkaisu :)

Meillekin on tulossa myös talon sisälle maan alle jäävä vajaan 50 neliön kellaritila, joka toimii aluksi varastotilana ja myöhemmin sijoitamme sinne mahdollisesti harraste ym toimintoja. Onkin mielenkiintoista päästä vertailemaan näiden kellarien ilmanalaa muihin tiloihin nähden. Etenkin ajatus viileästä tilasta kesäkuumalla tuntuu aika ihanalta!

Essi//Koti rakennetaan tunteella (Ei varmistettu) http://kotitunteella.blogspot.fi

vähänkö olen kateellinen teidän maakellarista! Hieno siitä tulee :)

koti rinteessä

Niin tulee, hassua vaan ettei itsellä ollut käynyt mielessäkään eikä kuulunut niihin ns. haaveisiin omaan taloon liittyen. Tää onkin rakentamisessa aika mieletöntä, että suunnitelmat muokkautuu ja kehittyy matkan varrella mahdollisimman toimivaksi tontin, talon ja kustannusten kannalta. Yhtäkkiä voikin saada säästämällä jotakin enemmän! :)

Suvi / Ripaus unelmapulveria (Ei varmistettu) https://ripausunelmapulveria.wordpress.com/

Vau, miten hienosti teillä on edistyneet hommat! Talo jo pystyssä ja kattotuolitkin paikallaan. :)

Meillä on ihan sama, kun on rinnetontti, että täyttöä tuli ihan kamalasti. Ja se maksaa ihan kamalasti! Suurin omaisuuteni taitaa tällä hetkellä lojua tontin täytteinä1 :D Mutta minkäs teet, ei ole oikein vaihtoehtoa. Hienoa, että maakellari on teillä mahdollisuus. Itsekin haaveilen sellaisesta. Ehkä keksin sellaisen johonkin tontin nurkkaan joskus. :)

koti rinteessä

Meillä on hirveetä "rotkoa" talon ympärys täynnä ja autokatoksen osalta täytettävää löytyy myös huimasti. Takapiha on täynnä isoja kivilohkareita, joita toivottavasti voidaan osittain hyödyntää täyttöihin. Ne täyttäisi aika paljon tehokkaammin kuin sora. Huh, jännittää! Saa nähdä miten käy, etenkin täyttöihin varatun budjetin kanssa..

Kommentoi