Pohjapiirros

KOTI RINTEESSÄ

Viime postauksessani kerroinkin toiveistamme tulevan talomme suhteen ja tapaamisesta arkkitehtimme kanssa. Olen kirjoittanut tätä blogia hieman jälkijunassa eli todellisuudessa tapaamisestamme arkkitehtimme kanssa on vierähtänyt jo tovi ja sen jälkeen olemme saaneet luonnoskuvat ja niihin on joitakin pieniä muutoksiakin jo tehty. Nyt kun luonnokset alkavat olla aika lailla valmiita niin ajattelin laittaa ne näytille myös tänne blogin puolelle.

Arkkitehtinämme toimii Hannele Haataja Suunnitteluriihi J&H:sta, joka on pientalojen suunnitteluun erikoistunut arkkitehtitoimisto. Hannele toimii meillä projektissamme myös pääsuunnittelijana. Tähän mennessä olemme olleet todella tyytyväisiä yhteistyöhön. Toiveemme ja ideamme on otettu hyvin vastaan ja tuntuu, että Hannele ymmärsi heti mitä talolta haemme, mutta myös sanonut suoraan mikäli jokin asia ei toimi. Kärsimättömiä kun olemme, asiat ovat myös tapahtuneet nopeaan tahtiin, eikä mihinkään ole tarvinnut kysellä perään. Voimme siis ehdottomasti suositella Hannelea asiakaslähtöistä arkkitehtiä kaipailevalle.

Neliöitä taloomme on tulossa 160 kahteen kerrokseen siten, että alakerran pinta-ala on 50% yläkerran pinta-alasta tontin kaavamääräysten mukaisesti. Talo on sijoitettu kaavan ja rakentamistapaohjeen mukaisesti itä-länsisuuntaan. Pääsisäänkäynti on toiseen kerrokseen pohjoispuolelta ja oleskelupiha ja terassit sijoittuvat talon eteläpuolelle.

Sisäänkäynnin yhteydessä on reilu vaatehuone/arkieteinen kuraeteisellä, johon on oma sisäänkäynti talon päädystä. Varsinaisesta eteisestä aukeaa näkymä läpi talon olohuoneen isoihin ikkunoihin asti. Keittiössä on saareke ja sen vieressä heti ruokailutila, josta on pääsy ulkoterassille. Ruokailutilasta avautuu näkymä olohuoneeseen, josta on pääsy toiselle, vähän pienemmälle terassille. Kerroksen länsipäässä on lastenhuoneet, wc suihkulla sekä aikuisten makuuhuone, jonka yhteydessä on ns. "walk-in-closet". Tämä vaatteiden säilytykseen luotu oma tila on erotettu huoneesta väliseinällä sillä emme halunneet huoneen yhteyteen perinteistä vaatehuonetta omalla ovella. Luonnoksessa näkyy myös talon yhteydessä oleva autokatos omalla varastolla, sekä pyöräkatoksella, jotka tulevat sijoittumaan jonkin verran alemmas kuin itse talo maanpinnan koroista johtuen. Autokatoksen ja talon välistä lähtee portaat takapihalle.

Yläkerrassa näkyvä pienempi terassi oli itse asiassa arkkitehtimme ehdotus. Itse olimme lähinnä kustannussyistä ajatelleet vain terassia talon kulmaan ruokailutilan yhteyteen, mutta tykästyimme kyllä luonnokseen heti. Kuvasta poiketen, pienemmälle terassille laitetaan myös käynti vanhempien makuuhuoneesta. Tuolla terassilla voi nautiskella kesäpäivinä aamukahvit tai tuuletella petivaatteita. Mikäli talon kustannukset kuitenkin nousevat yli budjetin niin tuo pienempi terassi on varmasti ensimmäinen, josta säästetään. Tuohan se arkeen hieman luksusta, mutta täysin välttämätön se ei meille ole. Terassien talon edessä olevat kaiteet tulevat lasista, jotteivat ne vie näkymää takaseinän suurista ikkunoista. Sivuosat tehdään harkoista ja näihin on luvassa sitä rapattua pintaa antamaan kontrastia puutalolle. Tällä keinoin näkymää terasseille rajataan myös talon sivuilta. Mielestäni nuo rapatut sivustat ovat loistava idea sekä ulkonäöllisesti että käytännön kannalta. Saa nähdä innostummeko käyttämään tuota rapattua pintaa enemmänkin,  se jää nähtäväksi.

Alempaan kerrokseen sijoittuu takkahuone, josta on käynti kodinhoitohuoneeseen, pikkuvessaan, saunaosastolle sekä ulos terassille. Portaiden alustila hyödynnetään sisävarastoksi. Kylpyhuoneessa on tila kahdelle suihkulle sekä kylpyammeelle, jonka minä nimenomaan halusin miehen purnauksesta huolimatta. Mielestäni lämmin vaahtokylpy on yhtä rentouttava kuin sauna ja joka ilta ei viitsi kuitenkaan saunaa lämmitellä. Taas tätä arjen pientä luksusta. Kodinhoitohuoneesta on käynti varastoon, johon on myös ulkokäynti. Tuota ovea voi hyödyntää myös kodinhoitohuoneen tarpeita ajatellen, kuten pyykkejä ulos viedessä. Halusimme ehdottomasti alakertaan varastotilaa, koska kuten sanottu, sitä ei voi koskaan olla liikaa. Kaiken kaikkiaan olemme oikein tyytyväisiä talon pohjaan ja mitään suurempia muutoksia tuskin enää tulemme tekemään. Kommentteja otetaan mielellään silti vastaan!

 

 

Kommentit

Anna Vihervaarasta

Oi, mahtavaa! Vähänkö odotan, että talo alkaa oikeasti rakentua!

Pus.<3

koti rinteessä
KOTI RINTEESSÄ

No älä!! Arvaa odotetaanko täälläkin kuin kuuta nousevaa! Vaikka tää suunnittelukin on kyllä ihan kivaa :)

Pus pus <3

Yks vaan (Ei varmistettu)

Yksinkertaista ja toimivaa. Itse vetäisin tuon terassien puoleisen seinän suoraksi ihan kustannussyistä. Muuten oikein hyvä pohja.

koti rinteessä
KOTI RINTEESSÄ

Kiitos kommentista! Totta, että tuo "uloke" tuo lisäkustannuksia, mutta myös lisää näyttävyyttä taloon sekä sisältä että ulkoa. Vetämällä seinän suoraksi joutuisi myös joko karsimaan tai lisäämään neliöitä, joista kumpikaan vaihtoehto ei tällä hetkellä houkuttele. Saa nähdä mitä tapahtuu, kun alamme kilpailuttamaan talotehtaita, että joudummeko tekemään muutoksia pohjaan vielä siinä vaiheessa :)

Yks vaan (Ei varmistettu)

Totta tietysti noinkin, mutta itse olisin taipuvainen ajattelemaan niin, että nuo terassit tuovat näyttävyyttä ulkoasuun ja sisäpuolen voi hoitaa taas sisustuksella. Itse vetäisisin terassin puoleisen sivun nimittäin suoraksi ulokkeen ulkoreunan tasalle ja käyttäisin tulevat "ylimääräiset" neliöt toisella reunalla olevan kuraeteisen sisältävän vaatehuoneen ja toisella sivulla makuuhuoneiden hyväksi. Kustannuksia noista lisäneliöistä tuskin tulee nykyiseen ratkaisuun verrattuna kulmien vähetessä.

Aattelin noin huomioon otettavaksi vain, kyllä mekin tehtiin taloa rakentaessamme ratkaisuja, joitten tiesimme lisäävän kustannuksia. Vaan kun ratkaisu teki talosta paremman tavalla tai toisella...

koti rinteessä
KOTI RINTEESSÄ

Ihan hyviä pointteja! Toki täytyy muistaa, että neliöiden lisääminen lisää myös lämmityskustannuksia (tosin tuossa ei kyse mistään suuresta neliömäärän lisäämisestä). Mielenkiintoista nähdä mitä tuo uloke tuo tullessaan talotehtaiden puolelta! Siitä ei kyllä raaskisi luopua :)

Essi // Koti rakennetaan tunteella (Ei varmistettu) http://kotitunteella.blogspot.fi

Oli se juuri niin hyvä kun ajattelinkin! Ja kuinka hassua on, että kun olen nyt pyöritellyt sitä meidän ensimmäistä pohjaluonnosta niin tilat sijoittuvat lähes identtisesti tuohon teidän suunnitelmaan :D Mutta siis yhteen tasoon tosin. Tuon arkieteisen muoto oli loistava idea ja pitääkin katsoa josko itse sen plagioisi :)

Ei mulla siis ole paljon mitään kommentoitavaa. Takka teillä siis tulee ilmeisesti vain alakerran takkahuoneeseen? Oliko ihan harkittu päätös? Tuleeko takkahuoneelle joku muukin funktio esim tv-huone tms? Ai niin, yläkerran kylpyhuone. Olisiko wc-istuinta saanut lähemmäksi lavuaaria tai oletteko miettineet miten bideesuihku yltää pöntölle? olisiko suihkun ja wcn paikkaa voinut vaihtaa?

Ja tuohon edellisen kommenttiin suorakulmion edullisuudesta. Tuon kommentin kuulee aina vaan ja itseäni kiinnostaisi tosiaan se kuinka paljon nuo kulmat oikeasti nostaa sitä rakennuskustannusta? Juuri kun sinä mainitsit siitä nelioiden kasvattamisesta tai karsimisesta, niin luulisi että ylimääräiset neliöt maksaa paljon enemmän kuin muutama kulma? Mutta en siis tiedä, oletan vain ja olisi ihanaa jos joku fiksumpi osaisi asiaa avata. Puhuitteko asiasta Hannelen kanssa? Oliko hänellä vahva näkemys hinnoista? Mutta uloke tuo ehdottomasti enemmän ilmettä talolle. Tämä on juuri se asia jota itse tällä hetkellä pohdin.

Hieno on :)

Essi // Koti rakennetaan tunteella (Ei varmistettu) http://kotitunteella.blogspot.fi

Ai niin. Harkitsitteko talon kääntämistä peilikuvaksi? Siis siten, että makuuhuoneet olisivat siellä varjoisammalla puolella (teiden puolella)? Ja keittiöstä, ruokailuhuoneesta ja olohuoneesta olisi maisemat enemmän sinne järvelle päin? Sitten pohdin tuon autokatoksen sijoittumista "kauas" ovesta. Olisiko voinut olla toisella puolella? Mutta siis varmaan olette nämä kaikki jo pohtinut :) Ovatko ikkunat muuten lattiatasosta alkavia? Ihanan isoilta näyttävät!

koti rinteessä
KOTI RINTEESSÄ

Vastauksena Essi sun lisäkysymyksiin niin itse asiassa talo sijoittuu tontille järvelle päin. Eli ei suinkaan suoraan tontin takaosaan päin vaan viistosti hieman naapuritontille päin, kaavan havainnekuvan mukaisesti. Tästä syystä en usko isomman terassin jäävän juurikaan varjon puolelle. Ja lisäksi tuo puoli on kuitenkin varmasti rauhallisempi (ei naapureita). Mutta hyvä huomio! 

Ja autokatosta ei voi sijoittaa talon toiselle puolelle sillä kaava määrää ulosajon tontilta tontin toiseen laitaan eli juuri siihen, mihin se on nyt sijoitettu. Itse ajattelen taas tuota näyttävyyttä, että pihasta voi tulla aika kivan näköinen, kun autokatos jää taloa alemmaksi jos siihen rakentaa jonkun kivan kulkureitin muutamalla portaalla. Ja juu ikkunat ovat lattiatasosta alkavia, me ollaan tykästytty niihin! :)

Yks vaan (Ei varmistettu)

Meille ainakin yksi taloedustaja väitti, että jos taloon tehdään yksi "sisäänveto/ulosveto", niin sillä rahalla rakentaisi suorakaiteen muotoisena nuo ylimääräiset neliöt eikä suostunut keskustelemaan kuin suorakaiteen muotoisesta talosta. Itse yrittäisin pysyä suorakaiteessa, näyttävyyttä saa taloon muutenkin kuin erkkereillä tms.

koti rinteessä
KOTI RINTEESSÄ

Ihanaa kun ihmiset jaksaa kommentoida!!

Kiitos Essi kommenteista ja ideoista! Hassua miten meillä näyttää menevän niin yksiin ajatukset ja toiveet talon suhteen :)

Juu takka haluttiin vain takkahuoneeseen ja toisena funktiona oli juurikin tuo tv-huone, mutta itse jäin sen suhteen miettimään tuota seinätilan vähyyttä. Saa nähdä saammeko tuohon tilaan tv:tä mitenkään järkevästi vai sijoitammeko sen olohuoneen lisäksi vanhempien makkariin. Tarkoituksena on myös laittaa takkahuoneeseen vuodesohva, joten siellä voi tarvittaessa yöpyä vieraat yms.

Loistava huomio tuo yläkerran vessan bideesuihku! Eipä ollut tullut edes mieleen! Täytyypä laittaa harkintaan tuon suihkun ja pöntön paikan vaihtaminen. 

Ja tuo uloke! Tosiaan olisi kiva tietää sen todelliset lisäkustannukset. Hannelen kanssa ei ollut kustannuksista sen suhteen puhetta, ehkä voisin vielä tiedustella. Tosin niin kuin sanoit, se tuo näyttävyyttä, josta ei haluaisi tinkiä :)

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Vau, ihanalle näyttää tuo pohjapiirrustus! Juuri samantapaiselta kuin itse haaveilen. Tosin me ei olla vielä edes siinä tontinkatselu-vaiheessa, vaan ensin pitäisi päättää missäpäin Suomea haluaisi asua.

Onnea talonrakennusmatkalle, jään mielenkiinnolla seurailemaan. :)

koti rinteessä
KOTI RINTEESSÄ

Kiitos! Talonrakennusmatkasta on tulossa pitkä, mutta hyvällä suunnitelmalla on kiva lähtä liikkeelle :) Suosittelen lämpimästi tätä tontin omistajuutta (ainakin vielä tässä vaiheessa), on aika uskomaton fiilis päästä suunnittelemaan talo lattiasta kattoon omien toiveiden mukaiseksi! 

Iksu
Tassuja ja töppösiä

No uskon! :)

Me on katseltu jonkun verran taloja ja asuntoja, noin niinkuin vertailumielessä, vaikkei olla juuri nyt ostamassa. Melkein kaikissa on aina jotain, minkä haluaisi olevan vähän toisin. Voin kuvitella, että tuo suunnitteluvaihe on ihan mielettömän kivaa (ja haastavaakin varmasti).

Timo (Ei varmistettu)

Olemme aloittaneet oman talon suunnittelun jo vuosi sitten. Haaveillaan isoista ikkunoista olohuoneeseen. Minkä kokoiset ikkunat teidän kotiin tuli olohuoneen kohdalle? Onko ikkunoiden välissä millainen runkotolppa/runkotolppia?

koti rinteessä

Kiitos kommentista Timo! Ikkunat ovat kokoa leveys 2130 x korkeus 2290 ja niiden päälle vielä 2130 x 690. Ikkunat on tietenkin kiinteät ja niiden väliin tulee runkotolppa (joka varmaan näkyykin uusimpien postausten kuvissa) ja yllätti, että sen saa niinkin kapeaksi eli vastaa aikalailla karmien leveyttä. 

Kommentoi