Mikä ei kuulu tai näy, mutta on oleellinen asuinmukavuudelle?

*Kaupallinen yhteistyö: Vallox

Valitsimme hirsitalon muun muassa sen hyvän sisäilman vuoksi, joten aihe on lähellä sydämiämme. Hirsitalossa ilmankosteus on miellyttävä massiivipuisen rakenteen vuoksi. Tiivis rakenne ja koneellinen ilmanvaihto puolestaan pitävät sisäilman puhtaana.

”Ilmanvaihdon ei kuulu näkyä tai kuulua, mutta se on oleellinen asumismukavuudelle, sillä ilmanvaihto pitää huolta talon rakenteista ja sisäilmasta.”

Mihin rakentajana kannattaa kiinnittää huomiota IV-asioissa?

Nyt kun putket ovat paikoillaan ja koneet asennettu, on hyvä aika jakaa vinkkejä projektimme ammattilaisilta. Me hyödynsimme asiantuntijoita IV:n suunnittelussa sekä asentamisessa, joten haastattelimme tätä juttua varten LVI-suunnittelija Neemi Voutilaista Insinööritoimisto Entek Oy:stä ja LVI-asiantuntija Jarkko Parhialaa Parhiala yhtiöistä.

Arvon asiantuntijat, mihin rakentajan kannattaa kiinnittää huomiota ilmanvaihtoa mietittäessä?

Parhiala: Ilmanvaihdon toimivuus on tietenkin tärkein asia, konetta valittaessa kehottaisin juttelemaan suunnittelijan kanssa, jotta kohteeseen mitoitetaan ennemmin pykälää isompi kone kuin sellainen, jolla juuri ja juuri saadaan suunnitellut arvot toteutettua.

Voutilainen: Ilmanvaihtoa mietittäessä kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota riittäviin tilanvarauksiin. IV-kone, kanavistot ja äänenvaimentimet vievät paljon tilaa. IV-koneen paikallakin on merkitystä, ääniongelmien takia ei kannata oleskeluhuoneisiin sijoittaa.

Parhiala: Juuri näin, monesti olen törmännyt kohteisiin, joissa kone on laskettu käytännössä liian pieneksi ja tällöin koneen pyörintänopeudet ovat niin suurella, että se aiheuttaa pientä ääniongelmaa. Tällöin myös tehostusvara on vaarassa jäädä liian pieneksi. Tässä IV-koneasiassa ei ole oikea kohta säästää. Koneen valinta on siis erittäin ratkaisevassa asemassa koko ilmanvaihtoa suunniteltaessa.

Voutilainen: Kannattaa myös kiinnittää huomiota minkälaisia ohjauksia haluaa IV-koneelta, esim. kosteus- tai hiilidioksidiohjauksia, jolloin IV-kone automaattisesti tehostaa ilmanvaihtoa.

Kehottaisin juttelemaan suunnittelijan kanssa, jotta kohteeseen mitoitetaan ennemmin pykälää isompi kone kuin sellainen, jolla juuri ja juuri saadaan suunnitellut arvot toteutettua.”

Jarkko Parhiala, Parhiala yhtiöt

Voiko ilmanvaihdon valinnoilla vaikuttaa energiatehokkuuteen?

Voutilainen: Voi vaikuttaa. Vertailemalla IV-koneiden SFP-lukuja ja vuosihyötysuhdetta saadaan valittua energiatehokas IV-kone ja valitsemalla koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla pelkän koneellisen poistoilman tai painovoimaisen ilmanvaihdon sijaan saadaan energiatehokkuutta lisättyä huomattavasti ja samalla parempi sisäilma.

Rakentaessa on hyvä miettiä energiatehokkuutta. Energiatehokas koti on hyvä ilmastolle, mutta todella hyvä asukkaalle, koska silloin myös sisäilmasto on hyvä ja vuosikustannukset ovat pienet.

 ”Rakentaessa on hyvä miettiä energiatehokkuutta. Energiatehokas koti on hyvä ilmastolle, mutta todella hyvä asukkaalle, koska silloin myös sisäilmasto on hyvä ja vuosikustannukset ovat pienet.”

Neemi Voutilainen, Entek Oy

Ilmanvaihtoa suunniteltaessa halusimme ehdottomasti piilottaa kaikki putket rakenteisiin, jotta visuaalisesti häiritseviltä koteloilta vältytään. Miten tämä on mahdollista toteuttaa?

Parhiala: Kaikki lähtee tietenkin heti suunnittelusta, jossa tämä otetaan lähtökohdaksi. Putkisto on erittäin hyvin asennettavissa pääsääntöisesti rakenteiden sisään. Tähän vaikuttaa kuitenkin rakenteet ja se onko tämä asia päästy ottamaan myös jo suunnitteluvaiheessa huomioon. Korostan että halutun lopputuloksen saamiseksi on jälleen oltava ajoissa liikenteessä ja taas suunnitteluvaiheessa.

Putkistoja kuljetetaan pääsääntöisesti alaslasketuissa kattorakenteissa, joita teiltäkin löytyy, välipohjapalkistojen väissä, nousut levennettyjen väliseinien välissä tai nousukuilussa sekä yläkerran putket yläpohjissa.

Meidän talomme on napakalla kaupunkitontilla, joten myös tekninen tila on erittäin pienikokoinen. Mitä vastaavan kohteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon?

Voutilainen: Vastaavan kohteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon laitteiden hyvä sijoittelu. Kannattaa hahmotella 3D-mallina teknistä tilaa, ettei asennuksissa tule suuria ongelmia.

Me valitsimme kotiimme Valloxin ilmanvaihdon, sillä arvostamme suomalaista osaamista ja laatua. Millaisia Valloxin tuotteet ovat suunnitella ja asentaa ammattilaisen näkökulmasta?

Jarkko Parhiala: Vallox tuotteet ovat helppoja asentaa sekä tarvittaessa apua saa heidän teknisestä tuestaan, mikäli kysyttävää ilmenee. Lisäksi säätötyö on Valloxin koneilla sujuvaa, sillä koneiden käyttöpaneelit ovat todella helppokäyttöisiä. Omat kokemukseni Valloxin tuotteista ovat hyviä ja voin suositella niitä rakentajille.

”Omat kokemukseni Valloxin tuotteista ovat hyviä ja voin suositella niitä rakentajille.”

Jarkko Parhiala, Parhiala yhtiöt

Tulevien asukkaiden kannalta merkittävää asuinmukavuudelle on myös ilmanvaihdon ohjaustapa.

Meitä kiehtoo Valloxin maksuton pilvipalvelu My Vallox, jonka avulla ilmanvaihtoa voi seurata ja ohjata näppärästi omalla puhelimella. Sovelluksen käyttöä varten kone pitää liittää etäohjausta varten verkkoon, joten tämä pitää ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.  Myös kontrollipaneelin asennuspaikka on määriteltävä LVIS-suunnitelmissa. Meillä kontrollipaneeli menee eteisen vaatehuoneeseen, josta paneelia on helppo käyttää, mutta se ei ole liian näkyvällä paikalle oleskelutiloissa.

Kiitos Neemi ja Jarkko haastattelusta!

Unelmat on tehty toteutettaviksi, puhdas ilma rinnoissa.

H & J

koti remontointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *