Suuri ruokahuijaus
Warning! Tämä postaus tulee sisältämään paljon kysymyksiä, mutta kovin vähän vastauksia.
Innokkaana ruoanlaittajana kokkaan usein kotona. Monelta matkalta on tarttunut mukaan uusia ruokalajeja ja vinkkejä. Erityisesti rakastan italialaista ruokaa. Vihreitä pitkiä papuja, tuoreita vihanneksia ja suussa sulavia jälkiruokia. Näillä leveyspiireillä eläessä ei aina ole mahdollista löytää hyviä, tuoreita raaka-aineita. Ymmärrän sen kyllä. Kesäisin suomalaiset vihannekset ovat parhaimmillaan ja maistuvat todella hyviltä. Metsät ovat täynnä sieniä, joita voi poimia (jos sinne jaksaa lähteä). Äitini ja siskoni pakastimet ovat täynnä itsepoimittuja marjoja, sieniä ja omassa keittiössä keitettyjä mehuja. En ole nähnyt näitä Kaivopuistossa, joten oma pakastin ammottaa tyhjyyttään.
Yksi asia minua on tosissaan alkanut ihmetyttää. Suomalainen lihatuotanto. Melkein vältän nykyään ostamasta suomalaista lihaa. Eniten suosimani merkki on S-ryhmän Rainbow sillä heiltä saa suhteellisen edulliseen hintaan maustamatonta kanaa kun muut tuottajat nyhtävät siitä yli kolme euroa enemmän. Eli sitä mitä ei ole upotettu kiloon marinadia. Jos liha pitää marinoida niin missä on tuotekehitys? Miksi kaiken pitää olla hunajamarinoitua? Toivoisin näkeväni uusia marinadeja ja tuoreita makuyhdistelmiä. Tuo hunajamarinoidi on niin 80-lukua.
Ja lihaa johon ei ole ammuttu suolavettä, jotta sen painoa saadaan nostettua. Tein kesällä grillissä kokonaisen possun sisäfileen. Lopputulos oli kauhea. Liha oli ikään kuin lasimaista, todella kiiltävää ja rakenne sellaista mömmöä, että en ymmärtänyt millään mikä tässä oikein meni vikaan. Liha oli kypsää, mutta ei maistunut eikä tuntunut lihalle. Filee päätyi koirien iltaruoaksi. Käännyin Poutun puoleen asiassa, että miten tämä liha voi käyttäytyä näin. Sain vastaukseksi, että ilmeisesti fileeseen on ammuttu suolavettä liian kovalla paineella ja se on rikkonut lihan rakenteen. Pahoittelivat ja lähettivät lahjakortin. Kuten teki myös Snellman kun törmäsin samaan ongelmaan naudanpaistin kanssa.
Jäin miettimään tätä selitystä. Onko tosiaan niin, ettei lihaa vain upoteta suolaliuokseen vaan itse lihaan jopa kohdistetaan sitä melkoisella painella niin, että sitä imeytyy itse lihaan? En ole kova ituhippi enkä myöskään maailmanparantaja, mutta en uskalla syödä suomalaisten tuottajien tekeleitä enää. Ostin viime viikolla kokonaisen, maustamattoman broilerin Stockmannilta ja se oli taivaallisen hyvää. En tajunnut miten se voi olla niin hyvää! Ja se lihan koostumus. Niin pehmeää, irtonaista ja noh, lihaisaa!! Jos broilerin rintafilee on broilerin paras osa niin miksi se paketissa oleva filee ei maistu tältä?
Uskon siihen, että ihmisen hyvinvointiin vaikuttaa merkittävästi se mitä ihminen syö. Jos syö huonosti, voi huonosti ja sairastuu. Valtio ohoi, kiinnittäkää pliis huomiota tähän! Vaikka sisäministerin mielestä me kaikki kuolemme alkoholismiin ja sitä on suitsittava vaikka kieltolailla niin siihen mitä me syömme, ei kiinnitä tarpeeksi huomiota. Tämä kuitenkin vaikuttaa myös niihin raittiisiin ihmisiin. Kapakoiden sulkemisaika keskustelun rinnalle haluan aloitteen lauantaimakkaran kieltämisestä lailla!
Onko näin, että einesruokasukupolvi ei osaa enää laittaa maustamatonta lihaa tai ostaa sellaista tuoreena vaan kaiken pitää säilyä kuukauden jääkaapissa? Ja jos näin on, mistä ne Masterchef lapset oikein tulevat? Sitten muistin mistä vanhempani välillä noutavat lihansa kun Citymarket ei miellytä. He vierailevat Inkereen kartanolla.
Seuraavan kerran kun vierailen kotipuolessani niin tilaan täältä noudettavaksi lihaboksin jonka antimet jaan jääkaappiin ja pakastimeen http://www.inkere.fi/index.php?sivu=suoramyynti&kieli=fi
Niittyliha is the new shit!
-Approved by Kriitikot-