10 x shoppailuvinkkejä
Ajattelin avata hieman näin meikäläisen näkökulmasta shoppailuvinkkejä. Vietän noin kolmasosa elämästäni vaatteiden ja myynnin parissa, joten muutama pro tip on kerääntynyt tässä vuosien varrella. Näin ollen, vapaa-ajalla, yritän kuluttaa mahdollisimman vähän aikaa vaateostoksilla ja pyrin olemaan mahdollisimman tehokas.
Monet varmaankin koluavat näin kesäisin aleja ja muutenkin shoppailevat lomalla/reissuilla tavallista enemmän. Loppukesä onkin paras aika ostoksille, kun syysmuotia alkaa ripotella kauppoihin. Vaikka RAKASTAN kesää ja toivoisin sen jatkuvan mahdollisimman pitkään, niin syksy on ehdottomasti muodin parasta aikaa. Eli pian kannattaa mennä vähän päivittämään garderobia! Kun sen teet, niin ota nämä vinkit mukaan:
1. Tunne itsesi ja oma tyylisi. Vaatekauppoja kierrellessä helposti ajautuu uutuuden viehätykseen ja kotona huomaakin, ettei esimerkiksi revityt boyfriend-farkut sovi sittenkään omaan tyyliin.
2. Mieti etukäteen mitä tarvitset. Käy läpi vaatekaappiasi ja mieti mitä muut vaatteesi tarvitsevat rinnalleen. Näin vältät helpoiten hutiostokset. Hetken mielijohteesta ostetut vaatteet jäävät käyttämättä 90% todennäköisyydellä.
3. Panosta laatuun ja materiaaleihin. Kun ostaa kerralla hyvän vaatteen, se palvelee useamman vuoden. Bonuksena, jos se on myös sellainen joka toimii ympäri vuoden! Useimmiten miesten vaatteet ovat laadukkaampia kuin naisten, sillä miehet ovat vaativampia ja shoppailevat huomattavasti harvemmin. Unisex-vaatekappaleet kannattaa hankkia miesten puolelta, kunhan istuvuus on hyvä.
4. Valitse oikean kokoisia vaatteita. Just because it zips, doesn’t mean it fits. Unohda tavoitevaatteet ja osta sellaisia, joissa on hyvä ja mukava olla. Liian tiukoista vaatteista ratkeaa saumat ja silloin ei ole kyseessä laadullinen ongelma, vaan koko-ongelma. Se mikä tuntuu hyvältä, useimmiten myös näyttää hyvältä. Eli keskity siis siihen, että vaatteet buustaavat itsevarmuutta. Makkarankuori ain’t pretty.
5. Monikäyttöisyys. Kolmen asun sääntö: Mieti valmiiksi kolme erilaista asua, miten voisit käyttää kyseistä vaatekappaletta. Tietenkin niin, että asujen muut osat löytyvät valmiiksi kotoa. Mikäli keksit vain yhden käyttötarkoituksen vaatteelle, kannattaa jättää se kauppaan. Juhla-asut vaativat eniten mielikuvitusta, mutta ei ole lainkaan mahdotonta, etteikö sopivaa juhlahametta voisi käyttää myös arkena.
6. Haali basic-vaatekappaleita. Näitä käytät todennäköisesti vielä vuosienkin päästä, kunhan ovat hyvälaatuiset ja pidät niistä hyvää huolta. Basicejä on helppo yhdistellä ja ne sopivat kaikkien kanssa. Vaatekriisin iskiessä valkoinen t-paita pelastaa aina. Lasken myös kauluspaidat basic-vaatteisiin ja niitä kannattaa olla muutama kappale eri matskuilla ja leikkauksilla. Kauluspaita on aina sharp ja näin voit valita fiiliksen mukaan sopivimman.
7. Tee taustatutkimusta verkkokaupoissa. Varaudu kuitenkin siihen, ettei nettikaupan tuotteita ole aina myymälöissä. Mikäli bongaat kivannäköisen tuotteen netissä, kannattaa soittaa lähimpään liikkeeseen ja kysyä onko kyseistä tuotetta myynnissä, ja laittaa se varaukseen. Itse ainakin valitsen mielummin kivijalkaliikkeessä asioimisen kuin netissä shoppailun, sillä silloin saat kokonaisvaltaisen elämyksen vaatteen ostamisesta. Verkkokaupat toimivat myymälöiden tukena ja mikäli juuri sinun kokosi on myymälästä loppu, niin se onkin sitten helppo klikata verkkokaupasta kotiin – ja toisin päin.
8. Paras ajankohta shoppailulle ovat arkiaamut. Näin vältät varmimmin jonot sovituskopille ja kassoille. Myös hyllyt ja rekit ovat täytetty, ja liiketilat ovat siistit (sellaiset, kuin niiden kuuluisi olla brändin standardin mukaisesti. Se ei aina toteudu kiireisimmissä myymälöissä keskellä päivää, mikä on ihan ymmärrettävää.). Aamuisin myös uutuudet ovat löytäneet paikkansa ja mikäli uutuuksia on tullut vain pieni erä (kuten aika usein), niin oletpahan ensimmäisten joukossa päässyt apajille. Aamuisin saa myös varmimmin apua henkilökunnalta, jos sitä tarvitsee.
Huonoin ajankohta taas on lauantai, jos haluaa olla tehokas. Viikonloppuisin kannattaa varata mukaan paljon kärsivällisyyttä. Varaudu siihen, ettet välttämättä saa apua myyjiltä, koot ovat loppu, sovitukseen saa jonottaa ikuisesti ja heti kun pääset sovituskoppiin niin pyörtyminen on lähellä, koska edellisen tyypin urheilusuoritteinen hajulieju pyörii kopissa. Seuraavaksi jonotat kassalle ja sinua ennen on turistijoukko shoppailemassa verovapaasti ja siinähän se päivä sitten kuluukin. Ennen kuin edes ehdit kotiin asti ostosten kanssa, niin olet jo kyllästynyt niihin näiden vähemmän miellyttävien kokemusten takia.
9. Ota huomioon muut kanssashoppailijat. Etenkin aleissa näkee häikäilemättömiä shoppailijoita. Ostoksilla käyminen ei ole kilpailu, vaan sen pitäisi olla mukavaa ja miellyttävää ajanvietettä. Shoppailuetiketistä voisi kirjoittaa ihan oman postauksen, mutta pääasiassa muiden huomioonottaminen on aina kotiin päin! Aina.
10. Ulkoista shoppailu. Mikäli olet epävarma omasta tyylistäsi tai siitä, mikä sinulle sopii, niin käänny ulkopuoliseen apuun. Monet vaatekaupat tarjoavat apua ja myyjät ovat yleensä ihan päteviä antamaan pukeutumisvinkkejä. On myös olemassa ammattishoppaajia ja pukeutusneuvojia, joiden puoleen voi kääntyä! Myös läheisiltä saa varmasti apua, kun vain osaa pyytää.
Kuvat: Julia Toivola