#EIHYMYILYTÄ

Ensinnäkin, aivan mielettömän upeaa ja erinomaista naistenpäivää. Ollaan tultu pitkä matka siitä, että vain 100 vuotta sitten naisille suotiin äänioikeus. Hurraa me!

Me vahvat naiset täällä pohjolan syleilevässä yhteiskunnassa olemme äärimmäisen onnekkaita siitä, että saamme tehdä päivittäin valintoja omien unelmiemme eteen. Sen eteen ovat edelliset sukupolvet raataneet. He ovat rohkeasti tehneet uhrauksia ja käyttäneet omaa ääntään valoisamman tulevaisuuden takia. Se, että meillä on täällä täysi itsemääräämisoikeus ei ole mikään itsestäänselvyys.

Planin Naistenpäivä-kampanjassa puhutaan edelleen maailmassa vallitsevasta epätasa-arvosta ja tyttöjen asemasta. Tilastot ja kulttuuriset erot tuntuvat absurdilta, miten tänä päivänä on edelleen olemassa sukupuolisyrjintää? Upeasta merkkipäivästä huolimatta, ei hymyilytä.

Ei hymyilytä, koska joka vuosi 12 miljoonasta tytöstä tulee vaimo alaikäisenä.

Ei hymyilytä, koska joka minuutti 6 tyttöä silvotaan.

Ei hymyilytä, koska joka päivä 190 tyttöä kuolee raskauden takia.

Ei hymyilytä, koska joka kymmenes tyttö maailmassa on kokenut seksuaalista väkivaltaa.

Sekään ei hymyilytä, että mies voi olla hymyilemättä, mutta kun nainen ei hymyile, se varmasti huomataan. Hymyyn kiteytyy naisiin ja tyttöihin liittyvät stereotypiat ja alisteisuus taustatapettina, seksuaalisen ahdistelun kohteena, heikommissa mahdollisuuksissa työelämässä ja poliittisessa vaikuttamisessa.

Miten me naiset onnistuimme saamaan äänioikeuden? Askel kerrallaan ja silmittömällä rohkeudella, seisten omien oikeuksiemme puolella. Samalla tavalla onnistumme kehittämään tuleville sukupolville kirkkaita aikoja.

Tänään manifestoin maailman naisille tulevaisuutta, jossa jokaisella on itsemääräämisoikeus. Oikeus päättää omasta sukuelimestään, omasta kumppanistaan, siviilisäädystään, omasta raskaudestaan tai raskaudettomuudestaan. Omasta ammatinvalinnastaan ja ennen kaikkea omista unelmistaan.

 

 

Neule: Second Female

Kuva: Julia Toivola

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *