GAZPACHO
Tämän kesän lempikeitto tulee Andalusiasta ja on raakaruokaa parhaimmillaan! Mausteinen tomaattikeitto tarjoillaan kylmänä ja mielestäni se sopii mitä parhaiten esimerkiksi grilliruuan aperitiiviksi. Keittoa voi yhdeltä istumalta valmistaa isommankin satsin, sillä mitä pidempään se maustuu sen parempi. Keitto on myös maidoton, eli se säilyy jääkaapissa pidempäänkin.
Perinteiseen gazpachoon kuuluu paprika, jonka jätin tästä ohjeesta pois ja korvasin sen paprikajauheella. Sen sijaan lisäsin keittoon katkarapuja, jotka paistoin mausteisessa öljyssä. Ravut voi jättää tietty kokonaan pois, tällöin keitosta tulee täysin vegaani.
Ainekset:
1 kg tomaatteja
2 punasipulin vartta
2 valkosipulinkynttä
1 avomaankurkku (tai puolikas tavallinen kurkku)
1 punainen chilipaprika
1 limen mehut
1 rkl (sherry)viinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
silputtua basilikan lehtiä
suolaa
pippuria
juustokuminaa
paprikajauhetta
isoja katkarapuja
öljyä
mausteita (valkosipuli, suola, pippuri, paprikajauhe)
Ohje:
Kalttaa tomaatit: tee ristiviilto niihin ja upota kiehuvaan veteen muutamaksi sekunniksi, niin että kuori irtoaa itsestään. Kasta tomaatit kylmään veteen ja irrota kuoret. Paloittele ja survo sauvasekoittimella tai blenderissä tasaiseksi.
Silppua valkosipuli, avomaankurkku, punasipuli (varsineen) ja chilipaprika. Lisää tomaattipyreen sekaan ja sekoita sileäksi. (Voit myös vaihtoehtoisesti blendaa kaikki samalla, kuten meikäläinen teki
Lisää lopuksi öljy ja mausteet. Blendaa seosta, kunnes koostumus on mieluisa.
Katkaravut: Kuumenna öljy ja mausteet. Paista katkaravut molemminpuolin. Varo ylikypsentämistä, sillä ne muuttuvat helposti sitkeiksi.
Anna keiton maustua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua ja tarjoile paistettujen katkarapujen kanssa!
Lue myös:LakritsitaatelitParempaan aamuunRaikas pinaattikeitto
INSTAGRAM (@KRISELDA) / FACEBOOK / PINTEREST