Hyvän itsetunnon rakennuspalikoita

Kriselda

 

 

Itsetunto on aihepiiri, jota sivuutan usein täällä blogissani. Ehkäpä siksi, että se on niin helposti muserrettavissa ja sen rakentaminen on kuitenkin koko elämän kestävä projekti. Itsetunnolla on suuri vaikutus siihen, kuinka menestymme elämässä, miten kohtaamme kriisitilanteet ja millaisiksi ihmisiksi kehitymme. Monet ovat saaneet kotoa hyvät eväät elämään, mutta jos ihminen ei koe itseään arvokkaaksi, voi elämästä suoriutuminen tuntua raskaalta. Se voi johtaa jopa paniikkihäiriöihin tai masennukseen. Onneksi terveen itsetunnon rakentaminen onnistuu myös aikuisiällä - tai oikeastaan, oli minkä ikäinen tahansa.

 

Mekko Gina Tricot // Collegepusero Ellos // Kengät Monki

 

 

♡ Muistele niitä hetkiä, kun onnistuit elämässäsi. Esimerkiksi, kun sait ensimmäisen palkkasi tai unelmiesi opsikelupaikan.

 

♡ Kirjaa ylös asioita, joissa olet hyvä, joita tykkäät tehdä ja joita osaat. 

 

♡ Listaa myös kohdat, joista tykkäät ulkonäössäsi. Ulkonäöllä on enemmän merkitystä itsetuntoomme, kuin haluamme myöntää.

 

♡ Pohdi, mitä oikeasti haluat ja aseta itsellesi tavoitteita. Kun tiedät mitä haluat, motivaatio seuraa perässä.

 

♡ Tunnista omat heikkoutesi ja lopeta valittaminen. Elämänlaatusi kohenee välittömästi, kun valittamisen sijaan alatkin tekemään asioiden eteen jotain. 

 

♡ Ympäröi itsesi positiivisilla ja välittävillä ihmisillä. Olemme keskiverto lähipiiristämme, joten valitse tarkkaan ihmiset, jotka päästät lähellesi. Ole myös tarkkana siitä, miten he puhuvat muista ihmisistä - mitä todennäköisimmin he puhuvat samalla tavalla sinusta, kun et ole kuulemassa.

 

♡ Opettele sanomaan ei. Aina ei tarvitse myöntyä muiden tarpeisiin ja pitkällä tähtäimellä se ei olekaan tervettä oman hyvinvoinnin kannalta.

 

♡ Pyydä ystäviäsi/puolisoasi/työkavereitasi kertomaan sinulle, miksi he sinusta pitävät ja mitä he kokevat sinun vahvuuksiksi. Ota kehut ylpeänä vastaan!

 

♡ Hyvät sosiaaliset taidot vahvistavat itsetuntoa, joten kunnioita ja arvosta myös muita.

 

 

Kuvat: Essi K.

 

 

Kommentoi