Ihmeellinen matcha + resepti

Kriselda

 

 

Ilokseni matchan suosio on ollut viime vuosina kasvussa ja sitä saa jo melkein mistä vain. Monille kyseinen tee on kuitenkin vielä tuntematon, joten ajattelin jakaa sen ilosanomaa!

Matchaa on käytetty jo satoja vuosia ja se päätyi Japaniin alunperin Kiinasta. Teeseremoniat ovat osa perinteistä Japanilaista kulttuuria, joka on oma taiteen muoto ja sitä pidetään myös henkisen oppimisen polkuna. Siinä osoitetaan arvostusta teen matkasta aina viljelystä teekuppiin.

Japanissa tunnetaan eri vihreä teen lajeja ja matcha taitaa olla tunnetuin ympäri maailmaa. Se ei kuitenkaan ole yleisin vihreä teen laji haastavan tuotantonsa ja hintansa takia. Matchaa kuitenkin ansaitsee kaiken ylistyksen, sillä se on hyvin ravinnetiheää ja siitä onkin tullut trenditietoisten terveysjuoma.

 

Puhdistaa elimistön

Matchalla on erinomaiset detoxoivat ominaisuudet, sillä se sisältää runsaasti antioksidantteja ja klorofyllia. Siinä on jopa 10 kertaa enemmän antioksidantteja, kuin gojimarjoissa tai mustikassa. Matchasta löytyy myös katekiineja, jotka tutkimusten mukaan alentavat kolesterolia ja estävät syöpäsolujen kehittymistä. Klorofylli taas tehostaa sekä solujen uusiutumista että kudosten hapensaantia puhdistaen kehon haitallisista aineista.

 

 

 

Piristää ja parantaa keskittymiskykyä

Matcha sisältää kofeiinia, mutta vaikuttava aine on oikeastaan L-teaniini. Se on aminohappo, joka vapauttaa aivoissamme mielihyvähormoneja: dopamiinia ja serotoniinia. Dopamiinin erittyessä onnistumisen ja hyvän olon tunne lisääntyy. Lisäksi se tehostaa oppimiskykyä. Serotoniini taas lisää tyytyväisyyden tunnetta, joka rauhoittaa mieltä ja auttaa sietämään stressiä paremmin. Matchan avulla ihminen voi siis buustata oppimis- ja keskittymiskykyä, mutta samalla se pitää rauhallisena. Länsi-euroopassa sitä onkin kutsuttu vihreäksi kokaiinksi.

 

Näiden hienojen ominaisuuksien lisäksi matcha sisältää kuituja, vitamiineja (A ja C), rautaa, kalsiumia ja proteiineja. Melkoinen super tee! Ja super teellä on myös hintansa. Nimittäin matcha on arvokasta ja sen hinta määräytyy pitkälti tuotannollisista syistä.

Tee tuotetaan Japanissa, jossa lehtien kasvun loppuvaiheessa viljelmä peitetään pressulla ja niiden annetaan kasvaa loppuun varjossa. Näin niihin muodostuu enemmän klorofyllia ja lehdistä tulee tummempia. Tämän jälkeen lehdet poimitaan käsin ja jauhetaan kivimyllyssä hienoksi jauheeksi.

Hinta vaihtelee myös paljon laatuerojen ja satokausien takia. On myös tavallista, että eri vihreä tee -laatuja saatetaan myydä matchana korkeamman hinnan takia. Saa siis olla tarkkana teekaupoilla!

 

 

Jos jotain negatiivista pitäisi sanoa, niin matchaa ei saa vetää suuria annoksia. Tee on niin intensiivistä, että maksa voi ylikuormittua. Ja niinhän se on minkä tahansa kanssa - kaikkea siis kohtuudella! Onneksi kuitenkin 1 annos matchaa vastaa 10 annosta tavallista vihreää teetä, joten eiköhän yksi (max. kaksi) kuppia päivässä riittäne.

 Olen tammikuun korvannut aamukahvini matchalatella ja yksi suosikkivariaatioistani on inkiväärillä höystetty juoma. Inkiväärilläkin on tuhat ja yksi terveyttä edistävää vaikutusta, kuten ruuansulatustoiminnan edistäminen, pahoinvoinnin ehkäisy ja tulehdustilojen minimoiminen. Matchan ja inkiväärin yhdistelmä on siis melkoinen luonnonlääke!    

Inkivääri-matcha-latte

pala inkivääriä

1 tl matcha-jauhetta

2,5 dl vettä

kaura-/mantelimaitoa

(+ hunajaa)

 

Ohje: Raasta inkivääri veteen ja anna kiehua kannen alla noin viisi minuuttia. Mitä pidempään annat kiehua, sitä voimakkaampaa vedestä tulee. Anna veden jäähtyä (max. 80°C) ja vispilöi teelusikallinen matchaa sekaan. Voit käyttää ihan tavallista vispilää tai vaikkapa haarukkaa paremman puutteessa. Vaahdota maito ja kaada molemmat litkut kuppiin. Lisää vielä oman maun mukaan hunajaa, mikäli haluat makeutusta!

 

Lopuksi taitaa olla paikallaan kertoa, että matchaa ei kannata sekoittaa yli 80-asteiseen veteen, koska sen ominaisuudet tuhoutuvat kiehuvassa vedessä! Saatan laiskuudessa kiehauttaa ensin veden, jonka jälkeen lisään jääkaappikylmän maidon sekaan, ja sen jälkeen vasta vispilöin teejauheen sekaan. Tällöin maito vaahtoutuu samalla - pro-tip!

 

 
 
Lue myös:
Matcha smoothie bowl
Inkivääri-kurkumalatte

 

Kommentoi