Itsekkyydestä

Kriselda

 

 

Blogini parasta antia ovat pohdiskelevammat tekstit ja lupasin, että tänä vuonna panostan näihin. Ja koska kaikki lähtee itsestä, niin ensimmäisenä on käsittelyssä on oman egon ymmärtäminen itsekkyyden kautta.

 

Jo lapsina meille on opetettu ettei ole oikein toimia itsekkäästi ja lähes tulkoon kaikki maailman uskonnot kannustavat altruismiin. Niinpä itsekkyydestä on tullut negatiivinen asia ja olen viime aikoina pohtinut kyseistä aihetta ja sitä, miten ihmisen itsekäs toiminta voi olla myös tervettä. Olemme vain ymmärtäneet itsekkyyden konseptin väärin. Tai ainakin osittain.

 

On olemassa erilaisia tapoja tutkia aihetta. Ihminen voi toimia negatiivisessa mielessä, jolloin hän puskee kohti omia päämääriään muiden kustannuksella. Tällöin kauaskantoinen ajattelu unohtuu, eikä välitetä siitä miten oma päätöksenteko voi vaikuttaa muihin ja jopa omaan tulevaisuuteen. Sitten on olemassa terve itsekkyys, jossa ihminen tavoittelee omia päämääriäään ottaen huomioon myös muiden tarpeet ja toiveet.

 

 

On tärkeää, että elää omannäköistä elämää ja kulkee reippaasti omia polkuja. Olemme poikkeuksellisen onnekkaita, että saamme ajatella ja elää vapaasti. Omilla valinnoillamme emme voi kuitenkaan miellyttää kaikkia. Eikä kaikkea tarvitse myöskään sietää. Itsekunnioitus edellä. 

Itsekkyys on meille luontaista ja oman edun ajaminen on osa itsesuojeluviettiämme. Kuitenkin, kehittyneessä yhteiskunnassa muiden huomioonottaminen omissa päätöksissä lievittää stressiä ja lisää myös omaa hyvinvointia. On tutkittu, että pelkästään omaan napaan tuijottaminen vähentää onnellisuutta. Jatkuva omaan napaan tuijottelu ja omien tuntemustensa pohtiminen on pidemmällä aikavälillä haitaksi ja voi jopa aiheuttaa masennusta.

 

 

Epäitsekkyys ei ole uhrautumista tai alistumista toisten tahtoon, vaan se on perimmiltään itsekästä toimintaa, jossa on otettu huomioon kaikkien parasta - myös itsensä. Tällöin ihminen osaa ajatella myös muita, koska on vain oman edun mukaista, että muutkin ympärillä voivat hyvin.

Terve itsekkyys ja itsekunnioitus ovat hyvinvoinnin perusta. Ollaan siis itsekkäitä, kun on kyseessä oma hyvinvointi, mutta muistetaan ystävällisyys ja muiden huomioiminen päätöksenteoissamme. Ainakin niin, ettei oma etu vahingoita ketään. 

 

 

Kuvat: Ronja Sallinen
Takki: Gina Tricot
Pitsipusero ja housut: Bik Bok
Neule: Lidl

 

 

Lue myös:
Miljoona vuotta oon onnellinen
And if I asked you...

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Jos Lilyssä toimi emojit, laittaisin muutaman aplodi-kuvan tähän. Hyvä teksti! <3

Kriselda
Kriselda

Kiitos! Omat ajatukset on tosi sekavat, mutta toivottavasti tää oli jäsennetty ees vähän selkeäksi :D

Lellikisu (Ei varmistettu)

Hyvin sinänsä oivallettu käytännössähän toi menee niin et epäitsekkyys toimii myös omaksi eduksi. Toisistahan täällä on kaikki hyvinkin riippuvaisia. Mut en näe silti epäitsekkyyttä sillä tavalla et kaikesta pitäis olla hyötyä, etkä varmaan sinäkään, mut pisti vaan silmiin, koska aiemmin kun olin sekasin kun seinäkello, osittain ajatus oli myös altruistisissa teoissa siinä et tää on omakin hyöty. Se oli sinänsä puhdassydämistä mut sen valoa onneen himmensi se vammanen yleisajattelu.

Mitä ajan takaa niin tää kulttuuri kaipaa vähän kehitystä, kun asiat pyörii liikaa sen ympärillä kannattaako joku. Tosin tää on helppo sanoa kun on ollut tilanteessa et kaikki hoituu aina ajanmittaa. Helsingissä on aika kallista elää ja asua, ja tavallaan kun politiikka kusee et asuntojen hinnat on liian korkealla suhteessa taloustilanteeseen eli korkosubventiot rikkaille, asumislisät joissa ei ole neliökohtaista kattoa ym, talous ei kasva (perusvirheet) ja tätä myöten on paljon työttömyyttä ym. niin onhan se ymmärrettävää et ihmiset miettii itseään ihan vaan et pärjäis. Tarkotan sitä et kaikilla ei oo vanhemmat maksamassa ja löysää rahaa kun vähän viitsii jotain hutasta, ja nämä ihmiset tulkitsee muita "kuppaajina", vaikka tosiasiassa kaiken takana on kasvun puute ja epätasa-arvo.

Oli sit suuremmalla älyllä ajateltu niinku sinä teit tossa tai vähän heikommin, koen et silti Jumalaa lähemmäks ei pääse itsensä ajattelemisella tai hyötymällä, oli siitä kollektiivista tai vaan jollekin iloa. Toisaalta jos ei tarvi olla itsekäs, niin se voi liittyä vaan hyvään yhteiskunnalliseen lähtöasetelmaan (tämän asian kannalta, ei välttämättä yleisesti).

Tiedän et oot ihan erilainen ihminen mut sitä meininkiä on pienestä tasosta isoimmille, tyyliin baarissa joku "mä tarjoon" joka haluaa kuitenkin et hänelle tarjotaan takas. Tossakin se menee musta niin et se on fiksumpi tapa et kaikki tarjoaa vuorollaan, mut se komiikka tulee siinä, kun joku laskelmoiva nuukaperse yrittää ottaa kredittiä auringonlaskusta tai ei osaa miettiä mitään muutaku rahaa ja kaikki on koko ajan tyhmää pelaamista.

emiliakeijusofia

Hyvä teksti ja tosi kaunis asu! :)

Kriselda
Kriselda

Kiitos! :)

Kommentoi