Ketä varten sinä pukeudut?

Kriselda

 

 

Kuulen valitettavan usein työssäni (vaatekaupassa), kuinka monen naisen vaatteiden ostopäätös nojautuu puolisonsa mielipiteeseen. Nainen tykkää, mutta mies ei, joten vaate jää ostamatta. Myös turhan usein vaate palautuu takaisin kauppaan ”koska mies ei tykännyt siitä”. En ole himofeministi, mutta asia mietityttää. Miksi kukaan antaisi jonkun muun päättää, mitä pukee päälleen ja mitä ei? Eikö pukeutumisen pitäisi olla itselle mieluisaa?

Itse ainakin koen asian näin. Toki poikaystäväni tyyli on vaikuttanut minuun ja tyylini on kehittynyt parisuhteen aikana. Tämä on täysin luonnollista. Ei tarvitse edes olla parisuhteessa, kun saa ulkopuolisia ärsykkeitä omaan pukeutumiseen. Tähän vaikuttaa vahvasti ystäväpiiri, koulu-, harrastus- ja työyhteisö. Kyse on kuitenkin siitä, että alistuu jonkun muun mielipiteelle. Omistan vaatteita, joista poikaystäväni ei pidä, mutta en kuitenkaan jätä niitä käyttämättä. Lähinnä pukeudun ja laittaudun itseäni varten, jotta minulla olisi mukava olla. Käytän siis vain sellaisia vaatteita, jotka tuntuvat hyvältä ja ovat eduksi itselleni.

 

 

Pukeutumisen pitäisi olla hauskaa ja ainakin itse koen sen tosi henkilökohtaiseksi asiaksi. Se on ilmaisukeino, jolla viestimme elämäntyylistämme, arvoistamme ja asenteistamme. Haluankin kannustaa juuri Sinua käyttämään sellaisia vaatteita, joista itse pidät ja joissa Sinä itse viihdyt. Nimittäin useimmiten se, mikä tuntuu hyvältä myös näyttää hyvältä. Itsevarmuus ja hyvä olo huokuu koko olemuksessa, oli sitten millainen tyyli tahansa. Kaikkia ei tarvitse miellyttää, eikä kaikista tyyliasioista tarvitse olla samaa mieltä puolison tai kaverin kanssa. Nämähän ovat kuitenkin makuasioita.

En voi myöskään olla korostamatta sitä, kuinka paljon pukeutuminen oman kropan mukaan vaikuttaa itsetuntoon. Pukeutumisella voidaan korostaa vahvuuksia ja sillä voidaan myös feikata puutteita. Oikeanlaisilla vaatteilla voi saada lisäpituutta, pienemmän vyötärön tai vaikkapa pyöreämmän pepun. Tiedät varmasti itse omat hyvät puolesi, joten vaali niitä. Harvemmin ulkopuolinen osaa sanoa, mikä on sinulle eduksesi.

 

Olisi mielenkiintoista tietää, ketä varten sinä pukeudut? Oletko riippuvainen muiden mielipiteistä, kun on kyse vaatetuksesta? Nimittäin omaan maailmaani ei mahdu ajatus, että antaisin jonkun muun mielipiteen vaikuttaa pukeutumiseeni.

 

 

Kuvat: Liisa

 

Kommentit

Sofiammla

Tosi hyvä teksti ja kivoja kuvia!:) oon ite kanssa ihan samoilla linjoilla että tykkään pukeutua itseäni varten ja sellaisiin vaatteisiin joista itse pidän. Oon aina ajatellu asian niin että mähän niitä vaatteita kannan niin mielummin sellaset vaatteet mitkä tuntuu itestä hyvältä kuin jonku muun mielestä näyttää:D Mut tietenki kaikilla on omat tapansa ja juttunsa. 

Kriselda
Kriselda

Kiitos! Onhan tää vähän kakspiippuinen juttu. Toisille pukeutuminen on vaan suojakeino ja muiden mielipide kiinnostaa, koska muuthan joutuu niitä vaatteita kattelee. Lähinnä käy melkein sääliksi niitä naisasiakkaita, joiden miehet sanelee, mikä näyttää hyvältä ja mikä ei - vaikka he näyttäisivät upeilta, missä tahansa vaatteessa. Miehillä on kuitenkin useimmiten ihan eri näkemys muodista.

Elisa Lepistö

Hyvä teksti! Oon miettinyt tätä paljon, sillä oon aina kuvitellut pukeutuvani vain ja ainoastaan itseäni varten. Kuitenkin se, että jos en ole menossa mihinkään koko päivään, norkoilen kotona täysin puliukon näköisenä, sotii hiukan tätä ajatusta vastaan. Ehkä se tarkoittaa kuitenkin sitä, että pukeudun sinänsä itseäni varten, että tuntisin oloni juuri mahdollisimman itsevarmaksi eri tilanteissa ja on paljon kiinni siitä, millaisena haluan että muut ihmiset minut näkevät. Kuitenkin pukeutumisella voi viestiä niin paljon omasta persoonasta sanattomasti, niin mun mielestä se kannattaa käyttää hyväksi :)

Kriselda
Kriselda

Kiitos! Jep, nimenomaan pukeutuminen itseä varten mahdollisimman mukavaksi eri tilanteissa. Harvemmin kotisohvalla haluaa makoilla "hienommissa" vaatteissa.  Kuitenkin, pukeutuminen eri tilaisuuksiin asianmukaisesti on muiden kunnioittamista ja hyvän tavan mukaista.

Lähinnä käy melkein sääliksi vaan niitä naissiakkaita, joiden mielipiteitä sorretaan. Mun sisäinen feministi aina herää henkiin, kun mies alkaa sanelemaan mikä vaate näyttää hyvältä ja mikä ei.

Lilja U. (Ei varmistettu) http://www.styleinterrupted.blogspot.com

Mulla usein tapana kysyä mieheltäni, että tykkääkö hän jostain vaatteesta. Jos hän sanoo, että tykkää, niin ostan samantien ja jos hän sanoo, että ei tykkää, niin jään miettimään asiaa. Tuolloin harkitsen, että onko tämä hutiostos, tykkäänkö itse varmasti ja tulenko käyttämään vaatetta. Jos asia jää kaiveleen, niin painun kauppaan ja hankin tuotteen mielipiteestä huolimatta. Eli käytän mieheni mielipidettä tuplavarmistuksena. Nyt kun mietin asiaa, niin olisi melkein paras, jos hän sanoisi kaikkeen, että ei ole hyvä, näin tulisi harkittua kaikki ostokset tarkemmin :)

Kriselda
Kriselda

Hei Lilja, kiitos kommentistasi! Tosi mielenkiintoista ja onhan se tavallaan yhteisessä taloudessa toisen arvostamista, kun mielipidettä kysytään. Ei tule turhia hankintoja. Ja varmasti pitkässä parisuhteessa alkaa yhä enemmän ja enemmän miettimään pariskuntana asioita, kuin yksilöinä. 

Koen asian vaan jokseenkin loukkaavana naisasiakkaiden puolesta, kun heidän mielipidettä "sorretaan". Varsinkin kun näkee tilanteen ulkopuolisen silmin. Useimmiten miehet kuitenkin kokevat muodin hyvin erilaisena kuin naiset.

 

EricaK
EricaK

Hyvä kirjoitus. Minäkin kehtaan väittää pukeutuvani ihan vain itseäni varten. Muiden mielipiteiden kuuntelemisesta luovuin ajat sitten - miten voisin olla minä jos pukeutuisin siten kun muut minut näkevät. Paljon kivampi seistä aamulla vaatekaapilla ja miettiä kuka Erica olisin tänään :)

Kriselda
Kriselda

Kiitos! :) Niinpä, täytyy olla oma itsensä tässäkin asiassa, välittämättä muiden mielipiteistä! 

mrsvalkama

Pukeudun kyllä itseäni varten ja juuri sellaisiin vaatteisiin, jossa tunnen minäkin päivänä hyvältä. Toki esim. vuosipäiväillalliselle valitsen sellaista vaatetta, mistä aviomieskin tykkää. Tämä toimii meillä toiseenkin suuntaan. Mies saa pukeutua niin kuin haluaa, ei haittaa jos en hänen jokaista vaatettaan rakasta. Toki meidän molempien pukeutuminen on vuosien varrella muuttunut ihan jo vanhentumisen myötä. On muuten hauska, että usein meillä menee niin, kun toinen on ostanut uuden vaatteen, saa aitoja kehuja tyyliin "sopii sulle todella hyvin". Saatan kysyä kaupassa miehen mielipidettä ja jos hän ei tykkää, hän perustelee mielipiteensä järkevästi, eikä se tarkoita ettenkö silti voisi vaatetta ostaa ja pitää.

Kriselda
Kriselda

Teidän tilanne kuulostaa ihanteelliselta! Ja onhan se ihan parasta, kun puolisolta saa kehuja :) Tietenkin erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat pukeutumiseen ja muutosten äärellä usein tyylikin muuttuu tilanteeseen sopivammaksi.

Kriselda
Kriselda

Uuh! Komeat tyypit ovat aina poikkeuksellisia tässä asiassa! Toivottavasti homma on edennyt johonkin suuntaan ;)

Kriselda
Kriselda

Miehet pelkää vahvoja naisia...

Kommentoi