Mahdollisuuksia maailman tytöille ja loppu lapsiäitiydelle

Kaupallinen yhteistyö: Plan International Suomi

 

plan_international_tyttosponssi-4.jpg

 

Muistan, kun omat kuukautiseni alkoivat. Vaikka tiesin tasan tarkkaan mitä ne olivat ja olin myös siinä iässä että niitä odotettiin, niin silti itkin ja panikoin. Onni onnettomuudessa, että oli kesäloma ja sain “rauhassa” sisäistää homman.

Olin syksyllä menossa uuteen kouluun ja etenkin tuossa epävarmuuden riepottelemassa iässä sitä pelkäsi, että ne alkavat kesken koulupäivän. Ja vaikka se on täysin normaalia, niin on se silti lapselle outo ja kiusallinen asia.

En siis epäröinyt hetkeäkään, kun sain pyynnön kirjoittaa kahdesta itselleni tärkeästä aiheesta: tyttöjen oikeuksista ja menkoista.

 

Tiesittekö, että puolella maailman ihmisistä on kuukautiset jossain vaiheessa elämää? 800 miljoonalla naisella on kuukautiset tänään. Silti, siitä avoimesti puhuminen on tabu ja monissa kulttuureissa sitä hävetään. Täällä Suomessa osataan terveys- ja seksuaalivalistus, mutta keskustelu voisi silti olla avoimempaa ja itselleni tuli täytenä yllätyksenä, miten paljon huonommin asiat ovat monissa muissa maissa.

 

plan_international_tyttosponssi-7.jpg

plan_international_tyttosponssi-3.jpg

 

Monet nuoret tytöt eivät ole koskaan kuulleet menkoista ennen kuin ne alkavat.

Malawissa tietämättömien tyttöjen osuus on yli 80 prosenttia. Myös kaksi kolmesta on kuukausittain poissa koulusta kuukautisvuodon takia. Luku on enemmän kuin malarian aiheuttamat poissaolot.

Euroopastakin löytyy tietämättömiä. Esimerkiksi Britanniassa 14 prosenttia tytöistä ei tiennyt kuukautisista mitään.

Iranissa taas lähes puolet tytöistä luulevat kuukautisia sairaudeksi.

Indonesiassa on yhteisöjä, joissa tytöt eivät saa kylpeä, huuhtoa hiuksiaan eivätkä valmistaa ruokaa muille ihmisille kuukautisten aikana.

Myös Vanha Testamentti kieltää naiseen koskemisen menkkojen aikaan.

Intiassa vain 12 prosentilla tytöistä ja naisista on mahdollisuus käyttää hygieniatuotteita ja joissain yhteisöissä tytöt eivät saa poistua kotoaan, eivätkä käydä pyhissä paikoissa kuukautisten aikana. Intiassa asuu 1,3 miljardia ihmistä ja noin puolet ovat naisia, jotka kokevat menkat jossain vaiheessa elämää.

Etiopiassa joka toinen tyttö ei pääse kouluun kuukautisten aikana.

Ugandassa tytöt menettävät jopa 52 koulupäivää vuodessa.

Tekisi mieli esittää kaikki maailman tilastot, mutta on sanomattakin selvää että tilanne on hälyttävä. Monet eivät selviä kuukautisista turvallisesti ja usein kiellot perustuvat kulttuuriisiin ja uskonnollisiiin käsityksiin.

Vanhemmat ja opettajat eivät osaa tai kehtaa puhua asiasta, jolloin joissain maissa ajatellaan, että lapsi on kuukautisten alkamisen jälkeen valmis avioon ja äidiksi. Eli tytöt jäävät kokonaan vailla koulutusta.

 

plan_international_tyttosponssi-6.jpg

plan_international_tyttosponssi-5.jpg

 

Kehitysmaissa monet käyttävät kuukautissuojina isoja lehtiä, paperia tai vanhoista kankaista revittyjä rättejä. Vaikka niitä olisi pesty, niin ne ovat silti epähygieenisiä ja voivat aiheuttaa vakaviakin tulehduksia.

Moni tyttö joutuu myös jäämään pois koulusta kuukautisstigman, eli sen tuoman häpeän takia, eikä kaikissa kouluissa puhuta lisääntymis- ja seksuaaliterveydestä tai anneta edes perustietoa naisen sukuelinten anatomiasta.

 

Tuntuu absurdilta, kun heijastelee näitä tilastoja ja kulttuurisia eroja omiin kokemuksiin. Miltä oma varhaisnuoruus olisi näyttänyt, mikäli olisi joutunut jäämään pois koulusta puuttuvan valistuksen tai kenties keskeyttää opinnot kokonaan tämän täysin luonnollisen fysiologisen ilmiön takia?

 

plan_international_tyttosponssi-9.jpg

 

Miten voimme täältä käsin auttaa? Tyttösponssilla. Plan auttaa tällä hetkellä 50:ssa maassa tyttöjä hoitamaan kuukautisensa turvallisesti ja arvokkaasti. Järjestö kouluttaa eri maissa terveydenhoitajia, opettajia ja vapaaehtoisia valistamaan tyttöjä ja heidän perheitään menkkoihin liittyvissä kysymyksissä. Mikäli tytöt eivät tunnista kuukautisiin liittyviä tuntemuksia, vakavien gynekologisten sairauksien havaitseminen vaikeutuu.

 

Tyttösponsorina voit tukea työtä kuukautis- ja terveysvalistusta ja voit varmistaa hygieniatarvikkeiden saatavuuden, jottei tyttöjen tarvitse jäädä pois koulusta.

Lisäksi Planin tavoitteena on järjestää koteihin, kouluihin ja työpaikoille hygieeniset vessat, joiden yhteydessä on puhdasta vettä, pesumahdollisuus ja roskasäiliöt käytetyille kuukautissuojille. Täällä Suomessa nämä ovat itsestäänselvyyksiä, mutta monissa maissa tavoiteltavia ylellisyyksiä.

 

Päätin, että tähän yhteistyöhön varatut rahat käytetään suoraan Planin työhön tyttöjen oikeuksien edistämiseksi, ja lisäksi myös aloitin Tyttösponsorina. Se on tällä hetkellä pienintä mitä voin tehdä ja paras tapa auttaa tyttöjä, jotka tarvitsevat apua maailman toisella puolella.

Kaikilla tytöillä tulee olla mahdollisuus käyttää mukavia ja hygieenisiä kuukautissuojia. Skotlanti on tällä hetkellä maailman ainoa ja ensimmäinen maa, joka jakaa opiskelijoille ilmaiseksi kuukautissuojia. Jopa siellä joka neljäs on kokenut suojien hankkimisen haastavaksi ja ovat sen takia jääneet pois koulusta.

Kuukautisstigma ei ole ongelma pelkästään kehitysmaissa. Menkoista tulee voida puhua avoimesti, elämään kuuluvana asiana, jota ei tarvitse hävetä tai pelätä.

 

 

Lisätietoa hankkeesta ja liity Tyttösponsoriksi tästä.

 

 

 

Kuvat: Julia Toivola

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *