Real talk: hikoilu ja häpeä

Kriselda

(Kaupallinen yhteistyö: Triple Dry)

 

Oon aina ollut se tyttö, joka hikoilee paljon. Se, joka hikoilee enemmän kuin muut. Oon se tyttö, joka ei voi käyttää istuvia paitoja, koska kainalot hikoavat läpimäriksi vaikka olisi kylmä.

Talvisin, en voi ottaa neuleita pois, vaikka olisi kuinka kuuma, sillä tiedän että aluspaidassa on hikilänttejä. Kesäisin, kannan mukanani vaihtopaitoja ja oikein lämpiminä päivinä mielelläni vaihdan vaatteet 2-3 kertaa.

Kaikki, jotka kärsii mun kanssa tästä samasta ongelmasta tietää esimerkiksi sen, ettei harmailla t-paidoilla ole mitään asiaa meidän vaatekaappiin.

 

Runsas hikoilu on usein ajanut minut siihen pisteeseen, että olen harkinnut hikirauhasten poistoa tai ongelman hoidattamista botuliinilla. Kuitenkin, tällaiset extreme-toimenpiteet muuttavat kehoa aina jollain tavalla ja pakkohan sen hien on jollain uudella tavalla poistua kehosta? Enkä voi kuitenkaan poistaa ongelmaa kokonaan, sillä silloin kun oikein hikoiluttaa, niin sitä tulee myös päästä, rinnasta ja selästä. Runsas hikoilu voi myös olla merkki sairaudesta, joten kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla, mikäli hikoilet tavallista enemmän. Itse olen aina kärsinyt tästä, joten se on mulle vaan luontaista ja tiedän, että samasta hommasta kärsii moni muukin.

 

 

Toisaalta hikoilu on merkki siitä, että keho ja aineenvaihdunta toimii, joten siitä pitäisi olla kiitollinen? Mutta se nyt on viimeisenä mielessä silloin, kun saavun palaveriin hiestä märkänä. Sen sijaan menen täysin epävarmuuteen, koska ajatuksissa ei pyöri muu kuin se, että a) asiakas varmaan luulee, että olen JUOSSUT palaveriin ja b) luulee, että olen hermostunut ja c) hikoilu nyt on epämiellyttävää, kun pitäisi edustaa.

Pahinta on se, kun juoksee kuvauksiin ja istuu meikkipenkkiin, ja naaman hikoilu EI LOPU. Terveisiä vaan kaikille maskeeraajille, jotka ovat joutuneet meikäläisen hikinaaman kanssa tekemään töitä. Niin ja puhumattakaan kuvausvaatteista, jotka saavat pientä hikeä pintaan. Noloa.

 

Hikoilu on ällöttävää (ellei ole saunassa tai treenaamassa) ja se nyt on meidän yhteiskunnassa leimattu noloksi jutuksi. Uskallan väittää, että lähes kaikilla on oma nolo tarinansa, joka liittyy hikoiluun? Paljasta itsesi heti, mikäli sulla ei ole tällaista tarinaa! Mulla on sulle jakaa näitä :D

 

 

Onneksi meidän markkinoilta löytyy antiperspirantti, jonka nimeen myös muut kanssahikoilijat vannovat. Nimittäin olen vuosia etsinyt sellaista tuotetta, joka toimii meikäläisen tarpeisiin ja aina silloin tällöin olen pitänyt pienen kyselytunnin kavereilleni heidän lempparidödöistä.

Ostan aina jenkkireissuilta erästä HC-antiperspiranttia, mutta viime syksynä, kun dödövarastoni loppuivat oli aika pistää kavereiden lempparit testiin. Yhdeksi suosikiksi nousi apteekista saatava Triple Dry ja vaikka viime aikoina on ollut paljon puhetta alumiinia sisältävien antiperspiranttien vaaroista, niin Teknokemian yhdistys sanoo, että niissä käytetyt alumiinisuolot ovat turvallisia, eikä niillä ole todettu yhteyttä sairauksiin tai rintasyöpään (!). Ihminen altistuu alumiinille päivittäin lukuisissa muissa yhteyksissä, sillä sitä on mm. ruuassa ja juomavedessä.

Siitä HC-jenkki-antiperspiranteista en mene takuuseen, mutta ainakin voin turvallisin mielin pistää Triple Dry:ta kainaloon. Naisena nämä jutut kannattaa ottaa vakavasti.

 

Joka tapauksessa, tiedostan, ettei mikään tuote poista ongelmaani, mutta on se helpottanut elämääni huomattavasti - ainakaan ei tarvitse hävetä itseään niin paljoa. Nyt on puolisen vuotta takana yhteistä taivalta Triplen kanssa ja myös poikaystäväni jäi kiinni sen käyttämisestä, kun aloin ihmettelemään mihin dödöni katoaa niin nopeasti :D Nyt on molemmilla omat roll-onit ja sprayt kylppärinkaapissa.

Ja niin hölmöltä kuin tämä kuulostaakin, niin olen pikkuhiljaa uskaltanut alkaa käyttämään istuvimpia paitoja. Vuosikaudet olen vältellyt tietynlaisia paitoja tämän hikoiluongelman takia, mutta nyt niitä on alkanut ilmestymään vaatekaappiini. Ehkäpä uskallan vielä sen harmaankin t-paidan ottaa käyttöön tulevana kesänä!

 

 

Pro-tips Triple Dry:n käyttöönottoon:

 

  1. Laita Triple Dry roll-on -antiperspiranttia neljänä peräkkäisenä iltana pesun jälkeen ennen nukkumaanmenoa, sillä iltaisin hikirauhaset toimivat vähemmän kuin normaalisti.
  2. Peseydy normaalisti aamulla äläkä lisää roll-on antiperspiranttia.
  3. Kun hikoilu on tasaantunut, roll-onia suositellaan käytettäväksi noin 2–4 kertaa viikossa tai tarvittaessa. Lisää antiperspirantti aina iltaisin parhaan tehon saavuttamiseksi. Hikoilun estoon tarkoitetun antiperspirantin teho säilyy pesun, suihkun ja urheilusuorituksenkin jälkeen.
  4. Älä käytä antiperspiranttia heti karvanpoiston jälkeen. Älä käytä antiperspiranttia rikkoutuneelle tai ärtyneelle iholle. Lopeta antiperspirantin käyttö jos ärsytystä ilmenee. Ei intiimialueille eikä kasvoille.

 

Kuvat: Mona Salminen

Kommentit

Emmsku (Ei varmistettu)

Musta on aivan loistavaa, että tämä aihe otetaan esille!!

Mä olen ihan pienestä asti ollut just se tyttö joka on runsas hikoilija ja aina joutunut vähän salailemaan ja myös kamppailemaan sen kanssa.

Allekirjoitan noi kaikki mainitsemasi kohdat, harmaata tai kireetä t-paitaa voin pitää korkeintaan kotona ja silloinkin joutuu heti pesuun yhden käyttökerran jälkeen.

Haluaisin niin nauttia keväästä ja kesähelteistä ja olla terassilla ilman sitä hirveetä hikoilua ja käyttää just niitä istuvia paitoja ilman pelkoa että niissä näkyy hikoilu.

Mäkin yleensä jännitän ja stressaan jos on joku tärkeämpi tapaaminen ja joutuu edustamaan. Yritän varata tarpeeksi aikaa ennen että ehdin vähän saada pahinta valumista pois mutta yleensä se stressi vaan pahentaa hikoilua ja olo on tosi tukala. Joskus siis saatan vaan istua autossa ilmastointi päällä ennen tällaisia tapaamisia.

Tästä on vaikea puhua koska välillä tuntuu ettei tätä ymmärretä että hikoilu ei johdu mitenkään huonosta hygieniasta tai kunnosta vaan sille ei vaan yksinkertaisesti voi mitään :/

Välillä harmittaa kun jotkut vaatteet joutuu heittämään pois koska oon ne hikoillut pilalle ja joudun kiinnittämään huomiota että dödö ei petä.

Voisin kirjoittaa tästä aiheesta vaikka kuinka paljon ja noloja tilanteita kyllä löytyy.

Todella hienoa että kirjoitit tästä koska varmasti meitä löytyy muitakin jotka kamppailee tämän asian kanssa :))

Kriselda
Kriselda

Vitsi miten ihana kommentti! Oon niin helpottunut ja iloinen siitä, että tästä uskalletaan keskustella. Ei tälle vaivalle vaan voi mitään ja sen kanssa on oppinu elämään. On tietynlaisia vaatteita mitä voi käyttää ja kuulostaa kyllä tutulta toi, että istuu autossa ilmastointi päällä :D

Tuttua hommaa myös toi, ettei kaikki vaatteet kestä hikoilua - etenkään valkoiset puserot, kauluspaidoista puhumattakaan. Onneksi sellaisia ei tartte käyttää päivittäin. Inhottais kovasti olla mies, kun hikoilis kaikki kauluspaidat ja puvun takit piloille.

Suosittelen testaamaan Triple Dry:ta. Oon testannu varmaan kaikki mahdolliset antiperspirantit mitä tästä kaupungista löytyy ja se on ollut hands down paras. Pystyy jo aika huoletta olemaan, eikä tarvii varoa kokoajan :D

Tasaraita

No täällä kans yksi hikoilija. Olen hikoillut aina aika pienestä asti ja erityisesti stressaavissa ja jännittävissä tilanteissa. Se on jännä juttu kun huomaan monesti hikoilevani esimerkiksi soittaessani ja hoitaessani asiaa jonkun viraston tai muun tahon kanssa. En koe itse tilannetta millään tapaa streesaavaksi eikä se minua jännitä, mutta kroppa kertoo toista.

Tämä asia on tosin siitä jännä juttu että asiakaspalvelutyötä tekevänä asia ei varsinaisesti töissä vaivaa. Kun se on työtä ja se on rutiinia, niin ne tilanteet ovat itselleni erilaisia eivätkä vaikuta hikoiluun.

Jossain vaiheessa kyllästyin ainaiseen stressaamiseen siitä hikoilenko ja onko minulla vaihtopaita ja mitä paitoja voin käyttää jne. plus että kaikki valkoiset paidat ovat aika pian pilalla hikoilun takia, koska hiki värjää kainalot. Siksi en ikinä osta kalliita t-paitoja, koska minulla ne eivät ole usean vuoden käyttövaatteita vaan puolen vuoden käyttövaatteita maksimissaan. No kyllästyttäni hakeuduin lääkäriin ja sain botox-pistokset kainaloiden alueelle. Täytyy sanoa että ajatus hermomyrkyn laittamisesta kehoon ei houkutellut, mutta luotin lääkäreihin. Ja tulokset olivat uskomattomat. Hikoilu kainaloista loppui täysin. Se helpotti elämääni aivan älyttömästi. Valitettavasti vaikutus kesti minulla vain noin 6-8kk ja sen jälkeen olisi aina pitänyt ottaa uudet pistokset. Julkisella ne sain kerran ja jatkossa jouduin käymään yksityisellä. Lääkärinpalkkioineen ja lääkkeineen operaatiolle tuli aina hintaa noin 350€ joten muutaman kerran pistokset otettuani alkoi tuntua siltä että ihan järjetöntä rahan menoa ja pakko olla joku toinenkin apu. No kokeilin Triple Try:ta, jota olin siis kokeillut joskua vuosia aiemmin mutta unohtanut sen. Ja yllätyksekseni sain siitä avun. Eihän se yhtä hyvin auta kuin pistokset, mutta auttaa kuitenkin ja on melko paljon edullisempi. :D

Mutta kiva kun otit asian esille. Tästä asiasta tosiaan harva puhuu ja itsellekin on joskus hankala puhua muiden kanssa aiheesta, kun tätä ei ymmärrä ellei tästä vaivasta itse kärsi.

Kriselda
Kriselda

Hei aivan mieletön kommentti, kiitos! Todella virkistävää kuulla, että täältä löytyy myös kanssahikoilijoita. Vähän jännitti postata aiheesta, että hiffaako kukaan tätä :D

Ja ihan superia kuulla sun botox-kokemuksesta. Tuo nimittäin mietityttää, kun hoito on melko kallis, että onko se sit hintansa arvoista. Varsinkin, kun aine poistuu kropasta jonkin ajan kuluttua. Ehkä sitä voisi harkita, jos täällä olisi trooppisempi ilmasto ja joutuisi käyttämään joka päivä kaulus- tai t-paitaa (esim. töissä).

Triplestä on totta tosiaan ollut apua ja on muutaman euron edullisempi kuin pistokset :D Ihanaa, että säkin oot löytänyt avun siitä! Eipä sitä oo tuhraan kehuttu :) 

Mirre (Ei varmistettu)

Mulla on vähän erilainen hikoiluongelma. En ole koskaan hikoillut juurikaan, edes jumppatunnilla mulla ei hiki valu, mutta ongelmani on hien haju. Tuntuu ettei mikään dödö pidä hajua poissa läheskään koko päivää ja kaikki paidat joudun pesemään aina yhden käyttökerran jälkeen. Etenkin neuleet menee nopeesti huonoon kuntoon kun niitä pesee jatkuvasti, mikään tuuletus ei todellakaan auta :( Tiedätkö onko tuosta dödöstä apua myös hien hajun suhteen, vai ainoastaan hien määrään? Mulla on pari runsaasti hikoilevaa ystävää, jotka ovat sanoneet ettei heillä hiki haise, vaikka kainalot olisivatkin ihan märkänä. Käsitykseni mukaan tässä on siis kaksi ihan eri tyyppistä ongelmaa ja tuohon omaani en ole vielä onnistunut löytämään riittävän tehokasta dödöä :D Ihanaa kun kirjoitat tästä aiheesta, ei todellakaan mitään kiiltokuvatekstiä ;)

Kriselda
Kriselda

Hei kiitos, kun kommentoit tästä :) Unohdin mainita postauksessa, nimittäin yks mun ystävä sai apua Triplestä juurikin hajuhaittoihin. Hänellä on vastaava tilanne kuin sulla, ettei koskaan hikoile näkyvästi, mutta sen sijaan vaatteet haisevat käyttöjen jälkeen.

Itse oon super neuroottinen hien ja etenkin sen hajun suhteen, että kysyn lähes päivittäin läheisiltäni, että haisenko... Toistaiseksi, vastaus on ollut ihan positiivinen ja Triple on pitänyt myös hajuhaitat poissa.

Suosittelen testaamaan suihkutettavaa versiota! Jokaisen hien haju tai oikeastaan hajuttomuus on yksilöllistä ja riippuu aika pitkälti iholla olevista bakteereista. Itse hiki on siis hajutonta, mutta kun se pääsee iholle, niin bakteerit hajottavat sen, jolloin syntyy hajuja. Olen myös lukenut jostain, että ruokavalio voi myös vaikuttaa hajuhaittoihin!

 

tiukuu (Ei varmistettu)

Ilmoittaudun. En hikoile juuri ollenkaan ja oon pohtinut monesti, miksi edes käytän deodoranttia, kun normiarjessa hikeä ei vaan tule. Kai se on vaan teinivuosilta jäänyt tapa, jonka silloin opetteli turhaan. Testasin hetki sitten myös tehdä lyhyen treenin ilman dödöä ja lopputulos oli täysin hajuton. Hikiläikkä on itselleni täysin tuntematon käsite, joten en kai sitten vaan hikoile. Lucky me! :)

Kriselda
Kriselda

What, wow! No todellakin lucky you :D Mä hikoilen täällä sun puolesta! Ja kai sen dödön voi jättää pois, jos sitä ei tarvitse ;)

Kommentoi