Shoppailuetikettejä

Kriselda

 

 

Ensinnäkin, mielestäni on ihan älytöntä miten ihmiset käyttäytyvät tavaran takia. Oli se sitten ilmainen, alessa tai ylihintainen, en vain ymmärrä. Sain jokin aikaa sitten postaustoiveeksi kirjoittaa shoppailuetiketeistä. Kirjoitin pilke silmäkulmassa seruraavat ohjeet, koska olen vähän huolissani siitä, miten käytöstavat alkavat olla unohdettu juttu tässä maailmassa. Pakko tähän on suhtautua vähän huumorilla, sillä kohtaan viikottain huonostikäyttäytyviä aikuisia. Emme siis voi muuta kuin syyttää itseämme siitä, millaista esimerkkiä näytämme nuoremmalle sukupolvelle.

 

1. Tervehtiminen

Kun astut myymälään, astut samalla jonkun työpaikalle. Silloin on hyvin todennäköistä, että vaihdetaan heipat. Muutenkin, on parempi olla se, joka tervehtii kuin se joka ei tervehtinyt takaisin. 

 

2. Turvaväli

Jos toinen asiakas on katsomassa tiettyä tuotetta, niin et vaan yksinkertaisesti voi mennä siihen väliin. Odota vuoroasi. Kyynärpäätaktiikka on niin last season. Täällä on yllinkyllin kaikkea kaikille.

 

 

3. Opettele jonottamaan

Jo tarhaikäisinä meidät on opetettu jonottamaan omaa vuoroamme. Jonotuskulttuuri saattaa varioida eri kaupoissa (ja eri maissa), mutta onneksi joissain myymälöissä alkaa olemaan selkeät jonotussysteemit. H&M:ssä ja Zarassa on jonotuskaistat ja Akateemisessa vuoronumerot. Kuinka yksinkertaisia me aikuiset voimmekaan olla, kun on pitänyt ottaa tämmöiset tavat käyttöön?

 

4. Puhelimeen puhuminen kassalla

Oli mikä tilanne tahansa - olit sitten ostamassa purkkaa tai hääpukua - niin yleisiin tapoihin kuuluu se, että puhelin on aivan jossain muualla kuin korvalla. Kyllä se tyyppi, joka sitä Alepan kassaa hakkaa haluaisi hoitaa työnsä kunnolla ja toivottaa sinulle hyvät päivänjatkot.

 

5. Tinkiminen ja muut huonot läpät

Tää taitaa olla ilmanen, ku täs ei oo hintaa? Nyt ihan tosi.

 

 

6. Sovittaminen

Sovituskopit on keksitty, koska kukaan ei arvosta sitä, että heilut keskellä kauppaa aluspaidassasi. Toisaalta taas: Jos olet sovittamassa ulkotakkia, niin tarvitseeko sinne sovituskoppiin änkeä ja viedä muiden asiakkaiden sovitusaikaa? Tilannetajua, kiitos. 

 

7. Lapset

Henkilökohtaisesti pidän lapsista, mutta on otettava huomioon, että kaikki eivät välttämättä ymmärrä huutavaa tai riehuvaa lasta. Kaikkien yleisfiiliksen turvaamiseksi ota lapsi mukaan vain, jos hän osaa käyttäytyä. Käyttäytyminen tarkoittaa myös sitä, ettei lapsi revi mallinukeilta tai rekeiltä vaatteita. Pahimmassa tapauksessa tämän tyylinen skenaario voi aiheuttaa turvariskin.

 

 

8. Askholes

Älä tuhlaa myyjien aikaa, jos et ole ostamassa mitään. Tiesit sen jo, ennen kuin astuit kauppaan, joten miksi edes vaivaudut? 

 

Lopuksi haluaisin kannustaa kaikkia treenaamaan kärsivällisyyttä, kun menette ostoksille. Hidas palvelu ei välttämättä ole huonoa palvelua. Riippuu missä shoppailet, mutta itse koen rauhallisemman ja henkilökohtaisemman asiakaspalvelun miellyttävämmäksi, kuin liukuhihnapalvelun. Tänne-kaikki-heti-kulttuuri on tehnyt meistä vaativampia asiakkaita, mutta sitä varten on erilaiset konseptit. Se joka kauppaan lähtee, ruuhkan ja jonottamisen kestäköön. Nimittäin tässä maailmassa on muitakin, jotka haluavat sen saman Cashmere-neuleen kuin sinä. Nettikaupat palvelevat 24 tuntia päivässä ilman ruuhkaa ja jonottamista, jos ei kantti kestä.

 

 

Jos tulee muita käytöstapoihin liittyviä vinkkejä mieleen, niin kuulisin niitä mielelläni. Kommenttiboxi on auki!

Peace and love!

 

Lue myös: 10 x shoppailuvinkkejä

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Oi voi näitä on niin paljon! Esimerkiksi

a) Aikuiset ihmiset tiputtavat vaatteita lattialle -> Eivät nosta -> Tallovat surutta tuotteet myyntikelvottomiksi.

b) Aikuiset ihmiset sovittavat vaatteita, jonka jälkeen jättävät ne sovarin lattialle mytyksi. SIIS MITÄ?

c) Niiden lasten aikuiset vanhemmat jotka eivät tee sekoileville lapsilleen mitään ja pahimmassa tapauksessa suuttuvat kun ojennat itse lasta esim. ettei ole ok irrottaa mallinukkien raajoja tai repiä hintakylttejä telineistä alas.

Ja tohon tervehtimiseen lisäyksenä kun itse tervehdit niin takaisin tulee että "SIIS MÄ IHAN VAAN KATSELEN!" :D "No minäkin oikeastan ihan vaan tervehdin...."

Kriselda
Kriselda

Hahah voi ei! Kiitos näistä, nää melkein unohtui! :D

En kyllä ymmärrä tuota, että vaatteet jätetään miten sattuu ja mihin sattuu? Miten vaikeeta sen paidan kääntäminen ja henkariin laittaminen voi olla? People plz...

Annis (Ei varmistettu)

"8. Askholes

Älä tuhlaa myyjien aikaa, jos et ole ostamassa mitään. Tiesit sen jo, ennen kuin astuit kauppaan, joten miksi edes vaivaudut?"

Voisiko tätä vähän selventää, mitä asiakas siis tekee väärin?

Lapset: Itselläni ei ole lapsia, enkä oikein tykkääkään muista kuin sukulaisten lapsista, mutta se, osaavatko lapset käyttäytyä, on täysin aikuisista kiinni. Ehkä kohta kuuluisi oikeammin niin, että jos et aio huomioida omia lapsiasi kaupassa, älä ota heitä mukaan. Lapset tuskin nauttivat siitä kun vanhempi keskittyneesti shoppailee. :)

Kriselda
Kriselda

Kiitos Annis kommentistasi :) On olemassa asiakasryhmä, jotka vaativat henkilökohtaista palvelua ja haluavat viedä kaikkien myyjien ajan, mutta todellisuudessa he eivät aio edes ostaa mitään. Joskus harvoin, kun he ostavat, niin tuote palautuu seuraavana päivänä kauppaan. Lähinnä tuo johtuu siitä, että ovat a) epävarmoja siitä, mitä he haluavat tai b) tylsistyneitä ja harrastavat järjestelmällisesti kaupoissa kiertelyä tai c) joissain melko surullisissa tapauksissa, myyjien kohtaaminen on ainut päivittäinen sosiaalinen tilanne. Esimerkiksi hääpukuliikkeissä kyseinen skenaario on onglemallinen, kun on paljon naisia, jotka haluavat sovitella pukuja huvikseen

 

Hyvä huomio tuo kommenttisi lapsiin! En ehkä osannut pukea ajatustani täysin korrektisti, eli toki on aikuisen vastuulla miten lapsi käyttäytyy. Onneksi olen törmännyt työssäni hyvin tyytyväisiin lapsiin, jotka istuvat kiltisti lastenvaunuissa sillä aikaa kun äiti sovittelee vaatteita. Sitäkin tapahtuu! Tämä ei tietysti toteudu ihan kaikkialla ja aikuisella tässä on se tilannetaju. Sama homma koskee myös lemmikkejä!

 

 

Maria/Dejiss (Ei varmistettu) Http://dejiss.blogspot.com

Vaatekaupassa ja ruokakaupassa työskennellessä on kyllä tullut törmättyä kaikenlaiseen... välillä kyllä tulee ihmeteltyä että miten aikuiset ihmiset ei osaa käyttäytyä ?!

- "karjala takaisin vaikka tölkki kerrallaan"....

- yleisesti ohittelu jonoissa, siis onko oikeasti niin kiire ?!

- ruokatavaroiden avaaminen/syöminen ennen kassalle menoa ja sitten annetaan banaaninkuoret hintalappuineen kassalla olevalle työntekijälle... kiitti tästä...

- ja tuota vaatteiden lattialle jättämistä ihmettelen kyllä aina...... jestas. Nostelen välillä muiden tiputtamia valkoisia vaatteita, kun säälittää ne liikaa :D

Kriselda
Kriselda

Joo, anna mun kaikki kestää! :D Karjala-kommentti on klassinen! Joka. Kerta. Oi miksi??

Ja ohittaminen... Kerran meidän myymälässä turistit ohittivat törkeästi koko jonon, tämä tietysti ymmärrettävää, koska kyseisessä maassa ei ole samanlaista jonotuskulttuuria, vaan se joka menee seuraavaksi tiskille saa tiskiltä sen palvelun. Yllättävän ymmärtäväisiä meidän asiakkaat kuitenkin olivat ja jopa antoivat heidän mennä ensin, vaikka yritin kyseistä turistiryhmää ohjata jonon perälle. On myös olemassa asiakasryhmä, jotka kokevat olevansa etuoikeutettuja ohitteluun, koska olisi varsin epäkohteliasta sanoa heille vastaan. Sama jengi kulkee ilman lippua julkisissa ja saavat sen anteeksi. 

 

Jäbät jotka lukee sun blogia salaa (Ei varmistettu)

Viimeinkin! Jäbät arvostaa <3

Kriselda
Kriselda

Hahah, olkaa hyvä! Mikäs ois sitten seuraava topic?

Lilja U. (Ei varmistettu)

Tuo tervehtiminen kuuluu minusta asiaan molemmin puolin. Joskus kun tervehdin myyjätärtä astuessani putiikkiin, sain vain silmiin tuijotuksen takaisin. Hölmistyneenä odotin moikkausta takaisin pari sekuntia, kun sitä ei kuulunut, marssin ulos kaupasta. Toivottavasti hän tajusi, että miksi lähdin mielenosoituksellisesti pois.

Kriselda
Kriselda

Kyllä käytöstavat pätevät myös henkilökuntaan. Mielestäni, ihan oikein toimittu. Tossahan tulee sellainen fiilis, että ei ole tervetullut liikkeeseen? Ja tuosta pitäisi ehdottomasti reklamoida putiikin omistajalle tms.

epe (Ei varmistettu)

"Kaikkien yleisfiiliksen turvaamiseksi ota lapsi mukaan vain, jos hän osaa käyttäytyä."
Lapsi ei opi käyttäytymään vaatekaupassa (tai missään muuallakaan) jäämällä aina kotiin. Näin ollen alussa on aina useita kertoja, jolloin käyttäytymistä vasta opetellaan eikä se silloin ole vielä priimaa. Olennaisempaa on se, miten aikuinen siihen käytöksen reagoi.

Myös rajanveto hyvän ja huonon käytöksen välillä on paljon henkilöstä kiinni. Jonkun mielestä kovaäänisyys tai juoksentelu on huonoa käytöstä. Joku ottaa pulttia jo siitä, että mukelo ei istu hiljaa zombiena rattaissa. Jonkun mielestä vasta se asioiden tuhoaminen on huonoa käytöstä. Itse kuulun jälkimmäisiin, joten omat lapseni saavat olla kaupassa suht kovaäänisiä ja saavat liikkua kävelyvauhtia nopeampaa eikä heidän tarvitse pysytellä metrin päässä äidistä. Voin kuvitella että vaatekauppa metrin mittaiselle on jännä paikka leikkiä vaikka piiloa. Ja koska shoppailusta he eivät vielä juuri perusta (mikä on hienoa!), minusta on täysin okei leikkiä vaatekaupassa piiloa, kunhan se ei merkittävästi(!) häiritse muita... paitsi tietysti niitä, joiden mielestä lasten pitäisi istua zombiena rattaissa. Mutta aivan sama niille. :D

Puhelimeen puhuminen kassalla? "Oli mikä tilanne tahansa..." Really? "Yleisiin tapoihin kuuluu..." Kerrotaan missä? Niin kauan kun se ei häiritse kummankaan osapuolen toimintaa, niin miksi ei? Joo, on kohteliasta kohdata toinen kunnolla, mutta kaupan kassalla kuitenkaan mitään suhteita olla solmimassa. Tärkeä puhelu on tärkeä puhelu. Kiirekin voi olla ja multitaskaaminen ainoa vaihtoehto. Eli olisko tässäkin tilannekohtainen arviointi paikallaan? Mieluummin ei luuria, mutta eipä siitä merkittävää vahinkoakaan ole, jos tilanne vaatii. Ja usko pois, joskus se vaatii.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos! Mä en kauheesti käy sellaisissa kaupoissa enää, joissa henkilökunta on töykeää, eikä osaa suhtautua pieniin lapsiin. Omani on siis varsin hyvin käyttäytyvä kolmevuotias (pääsääntöisesti rauhallinen ja keskittyy, jos keksin jotain häntä kiinnostavaa). Tähän on päästy nimenomaan ottamalla hänet joka paikkaan aina, vauvasta asti mukaan. Parhaissa paikoissa henkilökunta huomioi lapsen ja juttelee tälle, jolloin äiti tai isä ehtii paremmin hoitaa ostoksensa. Pariisissa esim tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Toki eri asia on, jos vanhempi ei osaa olla lapsen kanssa ostoksilla, vaan huutaa tälle tai toisaalta antaa tämän aiheuttaa vaaratilanteita itselleen tai tavaroille. Minäkin olen työskennellyt vaatekaupassa ja minusta on täysin ok, että ihmiset välillä vain kiertelevät katsomassa. Voi myös katsoa peiliin, jos toistuvasti asiakkaille ei löydy mitään ostettavaa. Itse maksavana asiakkaana (ilman lastakin) olen todella nirso palvelun suhteen, ja tilaan tuotteet mieluummin nettikaupasta, jos en saa hyvää, kohteliasta palvelua.

Kriselda
Kriselda

Itse rakastan lapsia ja tykkään pitää silmällä asiakkaiden lapsia sillä aikaa, kun he kiertelevät ja sovittelevat vaatteita. Mutta tämä ei tietenkään onnistu aina, eivätkä kaikki asiakkaat käsitä sitä :)

 

Kriselda
Kriselda

 

Riippuen vaatekaupasta, mutta aika usein myymälähenkilökunta kyllä vetää rajat, jos lasten leikkiminen menee överiksi. Esimerkiksi jos on vaarana, että mallinuket tai esillepano kaatuu ja pahimmassa tapauksessa lapsi vahingoittuu. Näitä on nähty. Vaatekauppoja ei ole suunniteltu leikkipaikoiksi.

 

Tottakai hätätapaus on aina hätätapaus, mitä tulee puhelimeen puhumiseen. Itse koen sen todella epäkunnioittavaksi, jos ihminen jonka kanssa yritän olla vuorovaikutuksessa vain lörpöttelee puhelimessa. Ajattele tilannetta toisin päin. Puhuisitko henkilökohtaisista asioistasi asiakkaan edessä?

 

 

epe (Ei varmistettu)

Mitenköhän tähän onnistuis vastaamaan olematta yhtä alentuva. Juu, vaatekauppoja ei ole suunniteltu leikkipaikoiksi. Eiköhän se ole ihan selvä asia. Kävi myös varmasti ilmi kommentistani, että oma rajani menee siinä, että ei hajotetaan paikkoja, tavaroita eikä ihmisiä. Ilmeisesti meidän jannujen piilot on vielä menneet myyjien seulasta läpi, kun ei ole kukaan puuttunut asiaan. ;)

Ja henkilökohtaisista asioista puhuminen ei ole yhtä kuin puhelimessa puhuminen. Puhelimessa voi puhua aika paljon muustakin. Ja kaikki puhuminen ei ole lörpöttelyä. Ihmeen asenteellista ja tuomitsevaa ihmiseltä, joka kehottaa ajattelemaan tilannetta toisen näkökulmasta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä muuten niitä myyjiäkin löytyy, jotka puhuu a) keskenään b) puhelimeen henkilökohtaisia juttujaan, paras oli hammaslääkärissä respa, joka soitti siinä kaikkien potilaiden edessä poliisille kotiväkivaltaa käsittelevän puhelun. Asiakas ja asiakaspalvelija eivät ole tässä kuitenkaan tässä tasaveroisessa asemassa eikä asiakkaan huono käytös oikeuta myyjää olemaan töykeä. Tehdessäni itse asiakaspalvelua koin, että väsymättömällä hymyilyllä ja ystävällisellä palvelulla sai myös kyllä hyvin vastakaikua jopa aluksi töykeän oloisista asiakkaista. Ja niistä harvoista, joiden huonotuulisuuteen ei tuntunut tepsivän mikään, ajattelin vain että taitaa olla huono päivä. Kaupallehan on ihan hyvä, että ihmiset purkavat stressiä shoppailemalla. Monet niistä kaupoissa kiertelevistäkin lopulta ostavat jotain, heillä vaan ostopäätöksen kypsyttelyprosessi on erilainen. Nykyään kun mitä vaan voi ostaa nettikaupasta, kauppoihin täytyy olla oikeasti kiva mennä hypistelemään, että jaksaa vaivautua.

Asiakaspalvelija (Ei varmistettu)

Puhelimessa puhuminen on AINA EPÄKOHTELIASTA, kun on kassalla. Valitettavasti juuri sinun kaltaiset ihmiset eivät tajua sitä. Oletko omasta mielestä tärkeämpi kuin tämä kassalla oleva henkilö kun et hänen kanssaan ole "suhteita solmimassa" niin hänelle ei tarvitse olla kohtelias?. Sinulle siitä ei ole vahinkoa (koska näköjään ajattelet vain itseäsi), mutta kassalla oleva henkilölle voi olla.

Patty (Ei varmistettu)

Bring back the 90's! Kuinka moni on lapsena jätetty autoon odottamaan kauppareissun ajaksi? No allekirjoittanut ainakin ja ihan syystä. Ihmeen kaupalla opin kuitenkin omatoimisesti myöhemmin tämän kaupankäyntietiketin vaikkei lapsuusmuistoihini kuulunutkaan shopping...

Elisa Lepistö

Apuaaa :D mä oon just se joka melkein AINA puhuu puhelimessa esimerkiksi kaupankassalla... 

Kriselda
Kriselda

Hyi sinnuuuuu!

Usko Irma-tätiä

Ole kohtelias ja mukava asiakas, mutta älä herranjumala kerro mitään vitsejä, sillä kassa on aivan varmasti kuullut ne kaikki! Ole potentiaalinen asiakas, mutta älä kysele mitään, pitäähän sinulla olla selkeä päätös jo etukäteen aiotko ostaa mitään vai ei. Sovita sovituskopissa, paitsi jos sovitat ulkotakkeja, paitsi älä sovita sitä ulkotakkia siellä rekkien välissä koska viet tilaa. Muista myös siivota omat jälkesi ja viikata omat ja muidenkin vaatteet takaisin hyllyyn, ettei myyjä-parka sitä joudu tekemään. Muistathan lähettää joulukortin myyjälle, kun hän kuitenkin muisti sinua nuivasti moikata ja kertoa, että kokoja vaatteesta on jos nyt sattuu rekistä löytymään.

Huh, onneksi on nettishoppailu.

Kriselda
Kriselda

Nimenomaan. Joulukortin lisäksi suosittelen lähettämään myyjälle kaksi kertaa vuodessa kakku- ja shamppislähetyksen. Näin osut varmimmin merkkipäivänä!  

Kommentoi