Kirjastokammo

kirjoja.jpg

Minä pidän kirjoista. Kirjojen fyysinen olemus viehättää ja graafiselle suunnittelijalle erilaisten kansien ja paperimateriaalien tutkiminen ja hypisteleminen on sormia kihelmöivän mukavaa puuhaa. Lukisin mieluusti paljon enemmän. Ongelma kirjarakkaudessani on vain se, että mieluummin omistan kirjoja kuin lainaan niitä (ja koska rahani hupenevat ensisijaisesti johonkin muuhun kuin kirjoihin, jää vuosittainen kirjasaldoni hävettävän pieneksi), sillä minulla on kirjastokammo

Kammo juontaa juurensa lapsuuteen saakka. Sain ensimmäisen oman kirjastokorttini seitsemänvuotiaani koulun aloitettuani. Sen jälkeen kannoin kotiin selkä vääränä kirjoja kirjastoautosta ja kirjastosta, kaikki tunnollisesti lukien ja informaatiota ahmien. Oltuani kirjaston aktiivikäyttäjä vuoden pari, minulla oli lainassa joku kirja. En kykene muistamaan, mitä kirja käsitteli, mutta sen kansi oli ehkä punainen. Luettuani sen, palautin kirjan kiltisti kirjastoon ajallaan. Myöhemmin kirjastosta otettiin yhteyttä vanhempiini, että kirja on myöhässä ja sakkoa pitäisi maksaa. Muistan vihaiset vanhemmat ja muistan hämmennyksen sekä epäoikeudenmukaisuuden tunteet. Minähän olin palauttanut sen! Kirjaa etsittiin kotoa, koko talo käännettiin ylösalaisin – eihän sitä löytynyt, koska se oli siellä hiton kirjastossa. Oli ollut koko ajan, pikkukaupungin kirjasto oli vain kämmännyt. 

Samankaltainen tarina toistui teini-iässä. Joskus taas minun väitettiin myös kastelleen kirjan, jonka sivut olivat kuprulla jo sen lainatessani. Pari muutakin surkeaa sattumusta muistan lainakirjoihin liittyen. En tiedä, onko minulla käynyt harvinaisen huono tuuri, vai ovatko vastaavat ongelmat yleisiä (pikaisen tuttavapiirissä tehdyn gallupin perusteella eivät). Tällä hetkellä minulla on lainassa vino pino typografiaan ja runouteen liittyviä kirjoja kolmesta eri kirjastosta, sillä minun on ollut pakko uskaltautua kirjaston ovien sisäpuolelle mm. opinnäytekirjallisuutta haalimaan. Toivottavasti tämä kevät kumoaa ikävät kokemukseni kirjastoista.

Tekstin inspiroijana toimi äsken bongattu HS:n uutinen Lukurauhan päivästäMikä kirja teillä on tällä hetkellä kesken? (Minä nappasin vastapainoksi opparikirjoille Hannu Pöppösen Designkuplia.) Hyviä lukuhetkiä toverit, sunnuntai-ilta on loistava ajankohta nauttia lukurauhasta.

Kommentit (14)
  1. Tykkään myös hamstrata kirjoja – onneksi yleensä pokkareita, jotka eivät kevennä lompakkoa liikaa. Nyt on pidemmän aikaa ollut kesken Donna Tarttin The Goldfinch eli Tikli. Liekö tämä nykymaailman informaatioähky vai mikä malttamattomuus, mutta usein tulee kauhea himo päästä aloittamaan uusia kirjoja kesken edellisen. Nytkin, vaikka tuo Tartt hyvä onkin!

    1. Pokkareita on kyllä helpompi ostaa, yleensä sorrun niihin lentokonetta tai junaa odotellessa. Minulla iskee vähän sama hinku nyt kun luen kaikkia suositteluja mielenkiintoisista kirjoista! Ja vitsit, en ole lukenut yhtäkään Donna Tarttin kirjaa. Haluaisin kyllä! Odottelen sitä hetkeä, kun voin palauttaa opparikirjat ja keskittyä kaunokirjallisuuteen täysillä.

  2. glitterpony
    9.2.2015, 06:32

    Mulla on tällä hetkellä kesken Haruki Murakamin 1Q84:n viimeinen osa, niin hypetetty trilogia, että oli pakko itse lukea, että mistä tässä meuhkataan! Aika hyvin on kyllä imaissut mukaansa tuo 🙂 Mulla on vain hyviä kokemuksia kirjastoista, ikinä en oo ees palauttanut mitään myöhässä! Kerran äiti tosin palautti mun kirjan myöhässä kun asuin vielä kotona ja olin reissussa, ja olin siitä aika vihainen hetkisen >:D Toivottavasti saat uusia, parempia muistoja kirjastoista! Jos et oo vielä käynyt Kallion kirjastossa niin kannattaa käydä, se on ympäristönäkin upea<3

    1. Piti googlata tuo, vaikutti mielenkiintoiselta. Ehkäpä nappaan senkin lukulistalle. Oon aika pihalla kirjaskenestä kun tosiaan luen niin vähän, mutta pikkuhiljaa! Toivon todella samaa, tähän mennessä sujunut ihan hyvin kaikki. Toisaalta, yhtäkään kirjaa ei ole tarvinnut vielä palauttaa… Jännittää! Ja Kallion kirjastossa pitäisi ehdottomasti käydä, kiitos muistutuksesta! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *