7 vinkkiä kirjojen lukuun

Mä olen aina tykännyt lukea. Kuitenkin työt ja muut velvollisuudet pitävät niin kiireisenä ettei aikaa lukemiselle tahdo aina löytyä. Tämän vuoden alussa otin kuitenkin tavoitteeksi että luen taas enemmän. Tässä muutama hyväksi todettu vinkki siihen miten sinäkin voit lukea enemmän:

1. Aseta itsellesi tavoite.

Aloita asettamalla tavoite, joka on realistinen sinun elämäntilanteessasi. Jos olet esimerkiksi aiemmin lukenut noin yhden kirjan kuukaudessa, aseta tavoitteeksi että tästä edes luet kaksi. Epärealistinen tavoite ja siinä epäonnistuminen syö intoa ja johtaa syyllisyyden tunteeseen.

2. Pidä tavoite omassa tiedossasi.

Nyt kun olet asettanut itsellesi tavoitteen, pidä se itselläsi. Tutkimusten mukaan tavoitteiden jakaminen muiden kanssa pienentää huomattavasti todennäköisyyttä onnistua tavoitteessa. Itse olen tykännyt kirjoittaa tavoitteen ylös, jotta voin palata siihen itse myöhemmin.

3. Lue kirjoja, jotka oikeasti kiinnostavat sinua

Kaikilla meistä on varmasti joskus ollut kirja, joka on saanut loistavat arvostelut ja olet odottanut innolla että pääset sitä lukemaan. Kuitenkin kun olet kirjan avannut, se ei ole vain lähtenyt vetämään. Unohda tällaiset kirjat ja siirry hyvällä omallatunnolla eteenpäin. Se että väkisellä luet kirjaa, ei vie sinua yhtään eteenpäin.

4. Luo lukupaikka, jossa olet vapaa muista häiriötekijöistä

Jos mahdollista, pyhitä huone tai ainakin nurkkaus pelkästään lukemiselle. Sijoita sinne lukuvalo ja mukava sohva/tuoli. Älä ota puhelinta tai työasioita mukaan lukupaikkaan.

5. Pidä listaa kirjoista jotka haluat lukea

Kirjasuositukset ja uutuudet unohtuvat helposti. Siksi ne kannattaa kirjoittaa ylös. Suosittelen tähän esim.  evernote tai iPhonen muistiinpanoja, koska ne ovat aina mukanasi ja voit päivittää listaasi samantien.

6. Lue montaa kirjaa

Jos olet niitä ihmisiä (kuten minä) joilla kiinnostus samaa kirjaa kohtaan ei kestä kauaa vaikka olisi kuinka hyvä kirja kyseessä, suosittelen lukemaan muutamaa kirjaa ”yhtäaikaa”. Esimerkiksi tällä hetkellä luen aamukahvin kanssa Risto Siilasmaan ja Catherine Fredmanin Paranoidi Optimisti -kirjaa kun taas työmatkalla kuutelen Michelle Obaman elämäkertaa Minun Tarinani. Näin kiinnostus ei lopahda ja keskittyminen pysyy korkeana.

7. Kokeile äänikirjoja

Kuten äskeisessä mainitsin, kuuntelen itse äänikirjoja ja suosittelen sitä lämpimästi. Niitä voi kuunnella kätevästi esim. työmatkalla, siivotessa tai vaikka lenkillä. Tämä sopii nykyajan kiireiseen henkeen. Monet sivustot tarjoavat 2 viikon ilmaisen tutustumisjakson, joten heti ei tarvitse sitoutua rahallisesti. Alla ovat minun suosikkini BookBeatin valikoimasta:

https://www.bookbeat.fi/kirja/minun-tarinani-102206

https://www.bookbeat.fi/kirja/idiootit-ymparillani-kuinka-ymmartaa-muita-ja-itseaan-66049

kulttuuri kirjat suosittelen oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *