Erilainen joululeivonnainen

cronut.jpg

Muistin hämärästi kuulleeni sanan ”cronut” ennen kuin törmäsin siihen tuoreessa MeNaiset -lehdessä. Cronut on siis croisantin ja munkin/donitsin yhdistelmä, josta on ilmeisesti tullut kova hitti maailmalla.

Tämä MeNaisissa ollut ohje ei ole varsinaisesti alkuperäinen ”cronut”, mutta mukava muunnelma siitä ajatuksesta. Kaneli ja inkivääri tuovat jouluisen vivahteen ja tämä on taas sarjassamme ”voiko enää helpompaa olla” -leivonnainen. Mikä siis sopii meikäläiselle mainiosti.

Jos ette kammoa rasvaa ja sokeria, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Vaikka viimeistään vappuna. Sopii hyvin tippaleivänn ja munkkien jatkeeksi tai korvaajaksi.

Ja se ohje:

100 g voi- tai lehtitaikinaa (pakaste)
50 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia (itse laitoin kyllä reilummin, sillä halusin korostaa enemmän kanelin makua, inkivääri kun on aika voimakas)

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa sula taikinalevy pitkittäin mutaman sentin levyisiksi nauhoiksi. Kieritä nauhat kierteelle ja purista päät tiukasti yhteen (tässä saa olla tarkka, muuten irtoavat uunissa). Paista rinkuloita 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Sulata voi. Yhdistä sokeri ja mausteet. Kasta cronutin voisulaan ja sitten sokeriin. Anna kuivua hetki leivinpaperin päällä.

Nauti sellaisenaan tai dippaa vaniljakastikkeeseen.

Makeudessaan olivat sitä luokkaa, että yksi riitti kerralla mainiosti. Nämä kuitenkin maistuivat yllättävän hyviltä myös kuivahtaneina versioina seuraavana päivänä, jolloin alkoivat mystisesti vähitelleen huveta lautaselta. Jos nyt vain yksi haukku…no ehkä toinenkin…ja toinen…
 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.