Silakkaa

Moro!

Hei sori ny ku kesti, mut täs oli niin kaikkee. Joutu miettii vähä noit ruokajuttui, et mitä laittaa suuhunsa. Et kannattaako syödä mättöpeltiä/kotipizzaa/sipsejä/karkkia jos haluaa nähdä vielä poikansa kasvavan. Ni tultii siihen tulokseen että ei kannata, ja siksi teimme hieman korjauksia ruokavalioomme ja se viivästi blogihommii. Nyt syödään sit terveellisemmin mutta sen ei luulisi estävän tätä blogin tekemistä. Tässä teille siis silakkaa:

 

silakat1.jpg

silakat2.jpg

 

Uunissa kypsennettyä silakkaa, sitruunamarinoitua fenkolia, punajuurta, perunaa, neulapapuja ja pinaattia. Pystyn suosittelemaan!

Kalojen kypsentäminen uunissa pienellä voinokareella höystettynä on erinomainen ja helppo tapa saada maistuvaa ruokaa. Kalaa voi kypsentää uunissa joko korkealla lämmöllä nopeasti (n.250 astetta/grillivastuksella) tai matalalla lämmöllä hitaasti (n.100astetta), riippuen ihan fiiliksestä. Ymmärtääkseni ruotsalainen/ehkäpä yleisskandinaavinen tapa on kypsentää esim. kuhaa yksinkertaisesti voin kera uunissa ja raastaa sitten päälle tuoretta piparjuurta. Kuinka yksinkertainen ja ihastuttava ruoka!

 

silakat3.jpg

 

UUNISILAKKA

Suolaa silakkafileet ja asettele reilulla voilla voideltuun uunivuokaan vierekkäin. Ripottele päälle hieman korppujauhoja ja paahda uunin grillivastuksen alla muutama minuutti kunnes silakat saa kivan värin ja ovat juuri ja juuri kypsiä.

 

silakat4.jpg

 

SITRUUNAMARINOITU FENKOLI

Viipaloi fenkoli ohuelti ja purista päälle reilusti sitruunamehua. Mausta ripauksella suolaa ja hieman isommalla ripauksella sokeria. Vatkaa suljetussa astiassa/puristele fenkoleja pehmeämmäksi ja anna maustua kylmässä.

MUUT VIHANNEKSET

Keitä punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja jäähdytä keitinliemessään. Kuori ja leikkaa lohkoiksi. Lämmitä kattilassa vesi-voiseoksessa. Keitä perunat kuorineen. Kuori. Lämmitä kasarissa voita ja tilkka vettä. Heitä kasariin neulapapuja ja kypsennä pari minuuttia. Lisää perunat ja lämmitä hetki. Lisää vielä tuoretta pinaattia. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

 

silakat5.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Naudan potkaa ja häntää/vihanneksia

Moro!

Olis lihhaa eli läskiä. Haudutettua naudan potkakiekkoa ja häntää mausteisessa liemessä.

Olis vihanneksii. Paksoita, raitajuurta, ruusukaalia, porkkanaa, salottisipulia ja chiliä.

Näin me saatiin illalliseksi pata kun muutama tunti hauduteltiin.

 

pata3.jpg

 

LIHAT

Hanki esim. 4kpl häntäpaloja ja pari potkakiekkoa. Ruskista lihat padassa, lisää ruokalusikallinen tomaattipyrettä, muutama murskattu valkosipulin kynsi, suurinpiirtein puoli desiä soijakastiketta, pari ruokalusikallista osterikastiketta, viipaloitu punainen chili, paloiteltu porkkana ja muutama pieni salottisipuli. Lisää vettä sen verran että lihat peittyvät. Sitten hauduttamaan! Uunissa kannen alla 150-175 astetta ja kolme-neljä tuntia siinä menee että lihat antaa periksi.

VIHANNEKSET

Kuori raitajuuri ja lohko kahdeksaan osaan. Putsaa ruusukaaleista huonot päällimmäiset lehdet pois. Katko paksoi ja huuhtele mahdolliset mullat pois. Ryöppää ruusukaalit ja raitajuurilohkot suolalla maustetussa vedessä vain sen verran että vihannekset pehmenevät hieman. Jäähdytä nopeasti jäävedessä että kauniit värit säilyvät.

 

pata1.jpg

 

VIIMEISTELY

Kun lihat irtoilevat luista, ota ne pois uunista ja sekoita mukaan vihannekset. Mausta tarvittaessa suolalla ja rouhi hieman mustapippuria ja viipaloi vielä tuoretta chiliä joukkoon. Nauti tuoreen vaalean leivän kanssa luita imeskellen! Aissattana maittaa!

 

pata4.jpg

Koti Ruoka ja juoma